Animale de companieCâinele Bovier de Flandra sau ursul de Flandra, o rasă puternică, independentă...

Câinele Bovier de Flandra sau ursul de Flandra, o rasă puternică, independentă și inteligentă

Bovier de Flandra este un caine ciobanesc franco-belgian cu un aspect remarcabil si o capacitate de lucru admirabila. Face parte din categoria cainilor pazitori de cirezi (mai ales de bovine si cabaline) si poate fi utilizat cu succes si ca animal de paza al casei. Are inaltimea la greaban de 62-65 cm, uneori si de pana la 70 cm, corpul robust, muschii puternici, ceea ce a facut sa fie numit adesea ursul belgian sau ciobanescul de Flandra.

Povestea acestei rase se pierde in negura vremurilor. Se pare ca in provincia Flemish din Belgia, flamanzii au adus aceasta rasa pentru lucru, agricultura si pastorit fiind preocupari intense in aceasta regiune. Cainele are un aspect impresionant este o combinatie a trei tipuri de caini: de paza a casei, de paza de turmelor de animale si de vanatoare. El este curajos si neinfricat, capabil de orice lucru. Daca este folosit la paza animalelor actioneaza alaturi de cioban sau independent, este increzator, curajos si gata sa apere turma ca un adevarat gardian.

Ca rasa a fost prezentat pentru prima data in anul 1910 la o expozitie de caini din Bruxelles, iar standardul rasei a fost numit doi ani mai tarziu de o societate flamanda, in 1912. Din pacate bombardamentele din Primul Razboi Mondial au dus la moartea multor exemplare si astfel rasa a fost in pericol de disparitie. Datorita unor pasionati de astfel de animale care au reusit sa salveze cateva exemplare, rasa a fost restabilita dupa terminarea razboiului.

In anul 1923 a fost reactualizat standardul acestei rase.

Astfel cainele Bovier de Flandra a devenit tot mai popular atat in Europa cat si in SUA in anii ‘50. In anii ’60 cainele Bovier de Flandra a inceput sa fie folosit in politie, drept garda de corp, caine de salvare, insotitor de orbi, pentru transportul de marfuri, etc. Chiar si presedintele Ronald Reagan a fost un mare iubitor al acestei rase. El a avut cele mai frumoase exemplare de caini Bovier din America.

Acest caine se remarca prin inteligenta, temperamentul excelent si mintea echilibrata. Are corpul puternic, spatele scurt si lat, pieptul robust si musculos. Intregul corp este acoperit cu blana alcatuita din fire de par lungi, aspre, groase, maronii, cafenii, gri, tigrate sau negre. Capul este mare, iar urechile de lungime medie sunt usor cazute.

Ochii sunt mari si ovali, au irisul de culoare inchisa, in zona botului suvitele de par lungi par de forma unei barbi groase, iar sprancenele sunt dese, lungi si stufoase. Femela nu difera prea mult de mascul, doar este mai mica si cantareste mai putin. Are lungimea corpului de 59-65 cm, greutatea de 27-35 kg, iar masculul are lungimea corpului de 62-68 cm si greutatea de 35-40 kg.

Acest caine este recomandat ca animal de companie deoarece este usor de dresat si nu este agresiv fata de oameni. Desi corpul sau ca marime este mare, cainele poate fi tinut si in apartament daca este scos frecvent la plimbare, insa recomandat este sa stea la o casa cu o curte mare.

Calitatea sa cea mai importanta este loialitatea fata de stapan. El nu manifesta niciodata un comportament dominant sau agresiv fata de stapan si familia acestuia, este un companion credincios, ascultator si inteligent. Prin natura linistita si temperamentul sau echilibrat este afectuos si protector fata de copii, un prieten devotat familiei de care apartine. Este calm, docil, atent, loial si are un caracter protectiv.

Blana sa trebuie periata zilnic pentru a fi mentinuta curata, iar parul este bine sa fie tuns regulat pana la lungimea de 6 cm pentru a nu se incalci si avea un aspect frumos. De asemenea urechile acestei rase trebuie ingrijite cu atentie, tunse de excesul de par, pentru ca sunt predispuse la inflamatii.

Are nevoie de activitate si miscare in fiecare zi, astfel isi va pastra conditia fizica si starea de sanatate mentala si a intregului organism. Dieta sa nu este complicata insa trebuie sa fie alcatuita din hrana speciala pentru caini, uscata, bogata in calorii (24% proteine, 15% grasimi) si de buna calitate. Cainele Bovier de Flandra poate suferi de afectiuni ale oaselor, de cataracta, glaucom, paralizia corzilor vocale, afectiuni ale glandei tiroide, probleme degenerative ale muschiului faringian, esofaringian si probleme de deglutitie.

Femela este prolifica poate naste un numar de 5-10 pui, iar speranta de viata la aceasta rasa este de 10-12 ani.

Video – Cainele Bovier de Flandra:

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.