Baia este una dintre cele mai pretentioase camere ale locuintei in ceea ce priveste curatenia si intretinerea si asta din cauza faptului ca aceasta incapere prezinta mediul propice pentru dezvoltarea bacteriilor. De aceea, curatenia in baie reprezinta un pas foarte important si in randurile care vor urma va vom prezenta cateva sfaturi utile pentru intretinerea baii.
- Mentineti ordinea. Inamicul principal al curateniei este dezordinea pentru ca, atunci cand o camera este dezordonata, curatenia va fi greu de mentinut. Organizati corect toate obiectele din baie astfel incat sa le gasiti rapid atunci cand aveti nevoie de ele.
- Nu pastrati niciodata recipiente goale, produse expirate, carpe de curatat si alte obiecte care nu fac altceva decat sa creeze dezordine. Atunci cand incepeti sa faceti curatenie in baie eliminati toate aceste elemente si veti observa ca va va fi mult mai usor sa pastrati ordinea si curatenia.
- Pastrati intotdeauna la indemana o sticla cu clor si una cu detergent universal pentru baie. Dezinfectarea baii in fiecare zi este vitala pentru a avea o baie curata si sanatoasa, la fel si curatarea zilnica a suprafetelor din baie (a chiuvetei, a cazii sau a cabinei de dus, a vasului de toaleta, a suporturilor pentru pasta si periutele de dinti). Nu uitati sa curatati zilinic si capacul vasului de toaleta si manerul usii de la intrare in baie si pe cele ale dulapurilor din baie. Aceasta intreaga activitate nu va va rapi mai mult de 10 – 15 minute zilnic si veti stii cu siguranta ca baia dumneavoastra este sigura si lipsita de bacterii si microbi.
- Nu ezitati sa folositi cat mai multe produse naturale pentru a curata si intretine baie. Printre aceste produse se numara lamaia, vinul, bicarbonatul de sodiu si apa oxigenata.
- Atunci cand curatati baia realizati un mic plan de atac. Incercati sa va ocupati pe rand de vasul de toaleta, cada sau cabina de dus, chiuveta si suprafete, oglinzi, faianta si gresie.
- Dupa fiecare baie sau dus stergeti faianta si gresia cu o carpa uscata pentru a evita aparitia mucegaiului. De asemenea, inlocuiti prosoapele folosite cu unele uscate.
- Pentru o intretinere corecta a baii, desfundarea tevilor este un pas important. Desfundati scurgerile cu solutii speciale daca este cazul sau cu solutii naturale (bicarbonat de sodiu cu zeama de lamaie sau otet). De asemenea, chemati un instalator in fiecare an sau chiar de doua ori pe an pentru a verifica instalatiile.
- Calcarul este un inamic important al baii asa ca nu il lasati sa isi faca de cap deoarece va va da dumneavoastra batai de cap. Indepartati calcarul de pe suprafete, robinete si capete de dus.