DiversePierdem un oraș de mărimea Sloboziei la fiecare 6 luni, TRIST!

Pierdem un oraș de mărimea Sloboziei la fiecare 6 luni, TRIST!

Citeam recent o statistică ce m-a pus pe gânduri, apropo de populația României. Țara noastră a pierdut, în primele 6 luni ale anului trecut, nu mai puțin de 48.000 de locuitori, din cauze demografice. Asta înseamnă populația echivalentă a unui oraș precum Roman, Slobozia, Turda, Mediaș sau Alexandria. Datele sunt publicate de Institutul Național de Statistică (INS). Veridicitatea cifrelor nu poate fi contestată.

Draga mea Românie, o faci greșit!

Populația României – previziuni nu tocmai roz

Mai mult, se pare că populația României se va reduce drastic, cifra avanstă fiind de 5 milioane de locuitori. Până în anul 2050, țara noastră va mai avea doar 14,3 milioane de locuitori, comparativ cu 19,6 milioane în 2017 (date dintr-un studiu ONU).

În același timp, procesul de îmbătrânire demografică s-a adâncit, comparativ cu 1 ianuarie 2016, remarcându-se o scădere ușoară a ponderii persoanelor tinere (0-14 ani) și o creștere de 0,3 puncte procentuale a ponderii populației vârstnice (de 65 ani și peste), potrivit INS.

Problema nu e nouă și e de mult timp foarte clar că factorul economic are un rol determinant în declinul demografic, care lovește mai ales în familiile din clasa de mijloc. Oriunde merg în țară, văd aceeași imagine dezolanta, cu sate pustii și orașe din ce în ce mai îmbătrânite.

Populația României – de ce tot scade?

Depopularea se face, în primul rand, prin imigrare. Trend a început în anii ’90 și care a explodat după aderarea la UE. Totodată, pentru cei care ramân în țară, incertitudinea zilei de mâine este cea care inhibă natalitatea. Și aici nu mă refer la faptul că oamenii nu știu dacă au ce mânca mâine. Este vorba de faptul că nu știu în ce măsura le-ar putea oferi copiilor tot confortul pe termen mediu și lung. În cele mai multe cazuri, apariția unui copil penalizează cumva nivelul de trai al unei familii. În momentul în care apare un copil, cresc mult cheltuielile în familie. Din ce observ în jurul meu și din discuțiile cu prietenii, se mai petrece un fenomen interesant. Penalizarea de care vorbeam mai sus acționează puțin asupra familiilor sărace. În aceste familii, dacă mai apare o gură de hrănit în plus, tot sărace rămân.

Penalizarea cu adevărat importantă apare în familiile din clasa de mijloc, coloana vertebrală a societății. Membrii unei familii din clasa de mijloc muncesc foarte mult, fără sa aibă niște venituri fabuloase. În cele mai multe cazuri, oamenii au în vedere cariera. Sunt mai puțin preocupați de copii.

În cazul familiilor bogate, decizia de a avea un copil nu se împiedică de raționamente financiare, altele fiind criteriile luate în calcul.

Populația României – tineri vs. bătrâni

Din păcate, în viitorul apropiat nu sunt șanse ca situația să se îmbunătățească. Potrivit specialiștilor, structura pe vârste a populației este grav afectată. Una dintre consecințele care are trebui să îngrijoreze statul este impactul asupra sistemului de pensii. Raportul dintre numărul pensionarilor și al persoanelor active este tot mai dezechilibrat.

Statul ar trebui să adopte urgent o politică ce stimulează natalitatea, cu măsuri realiste și o proiecție pe termen mediu și lung. Oare când o să înțeleagă și luminații noștri conducători, că majorarea alocației pentru creșterea copilului e un demers foarte mic în fața unei probleme atât de mari?

Tu ce măsuri crezi că ar trebui să ia statul pentru creșterea natalității? Dar stoparea celor care aleg să plece din țară pentru un trai mai bun? Cum îi aducem înapoi? Sau nu avem nevoie de ei, ci doar de proști care să voteze? Cum e?

Lasă un comentariu mai jos îmi care să-mi spui părerea ta.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.