Hidroponia reprezinta o noua pasiune ce se regaseste din ce in ce mai frecvent in randul iubitorilor de plante. Dupa cum chiar si numele sugereaza, hidroponia presupune cresterea plantelor intr-un mediu acvatic, pamantul nefiind deloc necesar, acesta fiind si motivul pentru care aceasta activitate a devenit atat de populara in randul iubitorilor de plante.
Hidroponia este considerata chiar o arta
Cei care doresc sa isi decoreze locuinta cu plante verzi crescute in mediul acvatic trebuie sa stie cateva lucruri importante despre aceasta activitate plina de beneficii. Iata cateva aspecte interesante legate de hidroponie:
Cresterea plantelor in apa este mai simpla decat cresterea in sol. In acest mod se pot crea chiar si ample gradini.
Desi pare un lucru foarte ciudat, gradinile organizate prin tehnciile hidroponiei consuma cu 90% mai putin apa decat gradinile de la sol.
Hidroponia nu inseamna doar simpla sezare a unor plante verzi in apa, ci presupune existenta unui mediu de crestere. De-a lungul timpului au fost elaborate mai multe tehnici ale hidroponiei.
Radacinile plantelor si plantele in sine se dezvolta de doua ori mai repede in apa decat in sol. Si acest lucru se datoreaza faptului ca plantele absorb imediat nutrientii din apa fara a depune efortul pe care, de obicei, il depun atunci cand sunt crescute in sol.
Hidroponia presupune utilizarea nutrientilor naturali si nu accepta sub nicio forma folosirea pesticidelor sau a ierbicidelor astfel incat plantele se vor bucura de cel mai bun mediu de crestere.
Pentru a aborda acest hobby mai trebuie sa stiti ca investiile difera in functie de materialele folosite, dar si de echipament. Pe langa vasele special folosite pentru a creste plantele in mediu lichid, sunt necesare si substantele nutritive adecvate.
Insa, pentru inceput, nu aveti nevoie de un vas foarte optimizat. Din cadrul magazinelor de specialitate va puteti procura un kit pentru incepatori. Exista kit-uri ample, folosite in mod special de catre gradinarii cu o experienta mai mare. In kit veti gasi si toate informatiile referitoare la modul de asamblare si folosire insa modul in care ingrijiti plantele este influentat in primul rand de tipul acestora.
Puteti incepe prin cresterea catorva plante de interior, cum ar fi trandafirul sau prin cresterea leguminoaselor (rosiile reprezinta cea mai buna alegere pentru incepatori).
Pe langa mediul acvatic in care sunt asezate plantele si importanta substantelor nutritive folosite, dezvoltarea plantelor este influentata de mai multi factori:
Nu doar culturile in pamant au nevoie de o drenare foarte eficienta ci pentru culturile hidroponice aerul este important. Radacinile plantelor au nevoie de aer asa ca de cele mai multe ori, in kit-urile hidroponice veti gasi o pompa speciala pe care sa o folositi in cazul in care aerul care circula prin orificiile speciale nu este suficient.
Lumina este un alt factor care influenteaza cresterea plantelor in general. Cantitatea de lumina necesara este dictata de nevoile plantelor insa lumina joaca un rol forte important in hidropoine, fiind necesara o cantitate mai mare de lumina pentru dezvoltarea plantelor.
Temperatura ideala pentru dezvoltarea plantelor crescute prin tehnicile hidroponiei este cuprinsa intre 13º C – 20º C.
Nutrientii speciali reprezinta elementul cheie al hidroponiei, alaturi de apa pura folosita. Exista nutrienti speciali pe carei ii puteti procura din cadrul magazinelor de specialitate dedicate hidroponiei si fara de care plantele nu s-ar dezvolta corespunzator. Substantele nutritive se folosesc doar in anumite perioade (in special in anotimpurile de tranzitie) si nu se utilizeaza niciodata mai mult de doua saptamani fara o pauza aferenta. Daca se va folosi o cantitate mult prea mare de nutrienti, apa va deveni mult mai bogata in saruri, lucru care va influenta intr-un mod negativ dezvoltarea plantei.
Asadar, hidroponia se va dovedi un hobby plin de beneficii. Pe langa materialele si conditiile pe care le-am prezentat anterior si de care va trebui sa tineti cont, organizati-va un mic spatiu pe care sa il dedicati special acestei activitati.