Melcul Achatina achatina este o specie care traieste in padurile din Ghana si Africa de Vest. Localnicii din Ghana il considera un melc comestibil, la fel ca si speciile de melci Achatina fulica si Achatina marginata. Melcul Achatina este considerat de multi oameni un animal de companie excelent, mai ales de cei care sunt foarte ocupati.
In salbaticie, melcul Achatina este raspandit in Nigeria, Ghana, Togo, Coasta de Fildes, Sierra Leone, Dahomey si Liberia. Speranta de viata in salbaticie este de 10 ani, iar in conditii de captivitate de aproximativ 5 ani.
Melcul Achatina are lungimea cochiliei de 18 cm si diametrul de 9 cm. Unele exemplare pot atinge si dimensiuni mai mari, pot avea lungimea de 25-30 cm. Desigur aceste dimensiuni atat de mari depind de mediul in care traieste si de hrana pe care o consuma.
Cercetatorii spun ca o astfel de specie din Africa este cu sange rece, ceea ce inseamna ca metabolismul ei lucreaza la o anumita temperatura si anumite conditii climatice. Daca acestea nu sunt indeplinite, metabolismul poate fi incetinit.
In conditii de captivitate acest melc trebuie crescut intr-un terariu sau acvariu spatios, cu inaltimea peretilor de 35-40 cm. Temperatura in terariu trebuie sa fie de 25-28 grade Celsius, iar climatul trebuie sa fie umed si cald asemanator mediului natural din care provine. Pentru a obtine umiditatea adecvata este necesar ca peretii acvariului din sticla sa fie pulverizati cu apa (care a fost lasata sa stea 8 ore pentru evaporarea clorului) si astfel melcul va lua picaturile de apa pentru a-si mentine umiditatea corpului.
Pe fundul terariului se pune un strat de humus, turba si nisip in amestec, care trebuie sa aiba grosimea de aproximativ 7 cm. Acest strat se schimba la cateva luni, pentru a indeparta resturile de hrana si materii fecale.
Melcul Achatina nu este pretentios la mancare, el trebuie sa aiba o dieta predominant vegetariana, alcatuita in special din legume, fructe si radacini. Mananca in special banane, mere, caise, piersici, prune, pere, varza, morcovi, loboda, spanac, frunze de sfecla, salata, ardei gras, castraveti, ciuperci, fulgi de ovaz si carne cruda de pui sau vita.
Are nevoie de calciu mai ales in timpul cresterii, de aceea trebuie ca dieta sa fie completata de coji de oua zdrobite (care in prealabil au fost bine spalate). Preferintele alimentare insa pot varia in functie de dimensiunea melcului si varsta sa. Un lucru important este ca legumele si fructele sa fie curatate de coaja deoarece melcul Achatina are obiceiul sa manance doar pulpa acestora.
Melcii Achatina se inmultesc prin oua, femela depune cam o duzina de oua care au dimensiuni foarte mari, in jur de 5 mm in diametru fiecare. Pentru a fi incubate, ouale au nevoie de o atmosfera umeda produsa de sol, astfel acestea nu se vor deshidrata.
In Africa si mai ales in Ghana acesti melci sunt destinati consumului, se vand in piete consumatorilor dornici sa utilizeze carnea lor in retete traditionale. Carnea melcilor este foarte apreciata, ea este preparata dupa tehnici culinare traditionale din Africa dar si in restaurante dupa tehnici culinare europene. Astfel pot fi gasiti melci umpluti, melci cu bulion, melci cu usturoi, melci congelati in magazine, etc. Carnea lor se foloseste fiarta dar si preparata in supe, cu sosuri picante, in placinte si prajituri.
Video – Melci Achatina achatina: