Intoxicatia cu ciocolata este destul de grava deoarece afecteaza in mod negativ starea de sanatate a animalului de companie si cauzeaza manifestari clinice dramatice. Tratamentul poate fi destul de complicat si uneori neplacut pentru patrupedul care sufera de intoxicatie grava.
Intoxicatia cu ciocolata neagra este periculoasa si poate sa apara in orice moment avand in vedere obiceiurile animalelor (mai ales ale cainilor) de a manca orice fara discernamant. Ea se produce accidental, cand cainele sau pisica mananca o cantitate mare de ciocolata pe care o gaseste intamplator sau o fura fara sa stie stapanul.
Substanta toxica din ciocolata care determina intoxicatia este teobromina care apare si in boabele de cafea, in cola, ceai tonic, produse de patiserie cu ciocolata, pulberea de cacao, ciocolata calda. De asemenea in astfel de produse apar si alti compusi toxici pentru caini si pisici si anume: cafeina si teofilina.
Teobromina este un compus xantinic care are un efect diuretic puternic, afecteaza sistemul nervos central la aceste animale, sistemul nervos periferic si sistemul cardiovascular. Cainii metabolizeaza teobromina mai lent decat oamenii. La pisici cazurile de intoxicatie cu ciocolata sunt mai rare pentru ca ele nu mananca acest produs.
In medie doza toxica de teobromina pentru astfel de animale este de 200 mg/ kg corp. Desigur conteaza si cat de mare este cainele. Doza letala pentru un caine se poate calcula foarte simplu: se inmulteste continutul de teobromina in mg/g cu cantitatea de ciocolata ingerata si se afla continutul total de substanta toxica ingerata; apoi se inmulteste rezultatul cu greutatea animalului in kg. Desi specialistii spun ca doza poate varia intre 100-500 mg/ kg corp, totusi ar trebui sa se considere nivelul toxic de 200 mg/ kg corp.
De exemplu la un caine care are greutatea corpului de 10 kg cantitatea de teobromina letala este de 10×200 mg = 2000 mg. Avand in vedere faptul ca o ciocolata amaruie are 16 mg/g teobromina, rezulta ca acest caine de 10 kg poate muri daca consuma 125 g ciocolata amaruie. Acest calcul este teoretic pentru ca s-au inregistrat si cazuri in care un caine de 10 kg a murit din cauza ca a mancat 60 g de ciocolata neagra. Conteaza si starea de sanatate a animalului. Continutul de teobromina este diferit la fiecare tip de ciocolata.
Simptomele intoxicatiei cu ciocolata la caini si pisici:
- Stare generala de rau, de agitatie si neliniste.
- Animalul sufera de iritabilitate si hiperexcitabilitate.
- Diaree cu firisoare de sange.
- Apar probleme la nivel gastro-intestinal si anume: stari de greata si voma.
- Dureri in zona abdominala.
- Urinari frecvente.
- Animalul sufera de hipotermie si tahicardie.
- Tremura, are pulsul rapid si contractii musculare.
- Uneori poate avea crize cardiace, epileptoide, sau convulsii.
- In cazuri de intoxicatii grave cainele sufera de insuficienta respiratorie si face stop cardiac.
Metode de tratament in cazul intoxicatiei cu ciocolata:
Daca animalul a mancat o cantitate mare de ciocolata trebuie dus de urgenta la o clinica veterinara. Acolo, stapanul va trebui sa explice medicului veterinar ce cantitate de ciocolata a mancat animalul, ce tip de ciocolata si ce simptome a avut pana atunci. In functie de greutatea patrupedului, medicul va stabili cat de grava este situatia si initial ii va induce o stare de voma acestuia pentru a elimina cantitatea de ciocolata din stomac.
Aceasta metoda de tratament are efect bun daca se aplica inainte de 2 ore de la ingestie pentru ca doar asa substanta se mai afla in stomac. Simptomele clare apar de regula la 3-4 ore dupa ce cainele a mancat ciocolata.
Pentru intoxicatia cu ciocolata nu se cunoaste un antidot. Medicul foloseste un carbune activat care il administreaza animalului in scopul inhibarii absorbtiei substantelor din ciocolata la nivelul tubului digestiv.
In cazuri grave medicul va aplica o terapie de sustinere si anume: oxigenoterapie, rehidratarea organismului, administrarea de medicamente antiepileptice si pentru inima.
Pentru prevenirea intoxicatiei cu ciocolata stapanul trebuie sa nu lase acest produs la indemana animalului si nici sa nu-l invete cu gustul ciocolatei, nu trebuie sa-i dea nici o bucatica chiar daca animalul cere si ii este pofta.