Banii nu aduc fericirea, insa lipsa banilor poate afecta negativ o relatie de iubire, fapt stiut prea bine de cei ce s-au confruntat cu aceasta problema. De fapt, diverse sondaje evidentiaza faptul oarecum surprinzator ca majoritatea partenerilor de cuplu au dispute legate de bani si ca banii sunt cauza principala ce conduce la certuri intre parteneri!
Desi infidelitatea, minciuna, insatisfactia in viata intima par a fi probleme mai grave intr-o relatie de iubire, probleme ce duc la neintelegeri, lipsa banilor si alte aspecte financiare par a fi pe primul loc in lista de probleme care afecteaza relatiile. Este intr-o anumita masura de inteles: incertitudinile financiare creeaza frustrari si pot duce la certuri din ce in ce mai aprinse.
Cum pot banii afecta o relatie de iubire
Buget comun sau separat? Chiar atunci cand partenerii cuplului se descurca binisor cu banii, neavand lipse majore, banii pot duce la neintelegeri. Un aspect ce trebuie discutat si clarificat inca dinainte ca partenerii sa isi creeze o viata in comun (deci inainte sa coabiteze sau sa se casatoreasca) este modul de gestionare, impartire, cheltuire a bugetului.
Este de preferat un buget comun sau este mai bine ca ambii parteneri, dupa ce au in vedere cheltuieile de baza, sa isi pastreze fiecare un buget propriu? Nu exista o solutie buna pentru toti – fiecare cuplu va prefera o anumita varianta. Esentialul este ca nici unul dintre parteneri sa nu se simta exclus din gestionarea bugetului sau defavorizat de impartirea banilor.
Unul munceste, celalalt nu… Cum va afecta aceasta situatie relatia de iubire, cand doar unul dintre parteneri face banii? Este o situatie comuna, in special cand apar copii, insa si cand unul din parteneri isi pierde locul de munca si are o perioada de pauza de pe piata de munca. Important este sa se realizeze ca „a face banii in casa” nu il face pe cel ce munceste mai valoros decat celalalt!
Partenerii trebuie sa se straduiasca sa nu cedeze unei lupti de putere, sa nu considere ca cel cu banii are puterea, sa continue sa formeze o echipa. Un lucru dificil, deoarece cel care aduce banii poate ceda tentatiei de a lua singur deciziile legate de gestionarea acestora – o problema ce va duce la grave certuri intre parteneri.
Unul castiga semnificativ mai multi bani – iata inca o situatie care poate duce la o lupta de putere in cuplu. A castiga mai mult, in ochii societatii, te-ar face o persoana mai valoroasa ca altii. Insa nu este asa in relatia de iubire. Niciodata un partener nu ar trebui sa fie facut sa se simta superior sau inferior celuilalt partener pe baza castigurilor lor – din pacate, aceasta se intampla des. Competitia, inclusiv cea legata de bani si castiguri, poate afecta serios o relatie de iubire.
Cheltuitorul vs. economul. Modul de a privi banii, de a ii cheltui, economisi, deciziile legate de cheltuielile ce sunt sau nu necesare – toate acestea difera de la persoana la persoana. Si nu rareori, intr-o relatie de iubire, apar probleme, deoarece un partener renunta la unele cheltuieli pentru a economisi pentru cuplu, in timp ce un altul face cheltuieli ce nu sunt necesare (si ce ii pot parea excesive economului); se va intampla des ca unul dintre parteneri sa fie nemultumit de cheltuielile facute de catre celalalt, in special daca exista si o oarecare lipsa de bani (eterna disputa „si asa nu avem suficienti bani, cum poti da o suma asa mare pe x, care e complet inutil?”).
De multe ori, ambii parteneri au partea lor de dreptate: in timp ce economul are dreptate asupra faptului ca a strange bani fara a-i cheltui inutil este decizia inteleapta, cheltuitorul are dreptate cand spune ca a cheltui pe ceva anume este o nevoie a sa, ca il/o face satisfacut (cheltuielile sunt privite excesive de catre unul din ei, dar normale de catre celalalt). Problema este ca fiecare partener va considera ca doar el are dreptate.
Solutia: impartirea cat mai clara a bugetului de care se dispune, luand in vedere in prima instanta doar cheltuielile de baza, de abia apoi cele secundare (din pacate, in teorie este usor, insa in practica, exista persoane care, in pofida lipsei de bani, cheltuie pe anumite lucruri ce nu sunt necesare, ramanand apoi fara bani pentru nevoi de baza). Fiecare persoana trebuie, insa, sa invete care sunt cu adevarat prioritatile, inclusiv in cheltuielile cotidiene – fara aceasta, nu se poate vorbi de o viata stabila si sigura.
Minciunile legate de bani poate ca afecteaza cel mai grav o relatie de iubire. Chiar si cand exista suficienti bani, daca unul dintre parteneri ascunde de celalalt cheltuieli facute, datorii avute, sume pastrate, atunci se va ajunge la certuri ce pot duce chiar la separare. A minti in legatura cu banii este ca o tradare (si aceasta cu atat mai mult cu cat banii nu sunt destui).
Chiar cand minciuna este menita sa protejeze – de exemplu, un partener nu vrea sa il faca ingrijorat pe celalalt si ii ascunde datorii sau ii ascunde faptul ca i s-a micsorat salariul – aceasta afecteaza negativ relatia. Partenerii trebuie sa invete sa discute deschis despre bani, sa-si impartaseasca temerile, sa invete sa gestioneze cat mai eficient bugetul pe care-l au.
Banii ofera siguranta si stabilitate. Lipsa banilor afecteaza relatia de iubire, caci partenerii traiesc constant in neliniste, in stres, frustrati ca nu pot duce un trai asa cum si-ar dori. Lipsa banilor le face dificila crearea unui plan de viitor comun, le face dificila relatia in sine – unde vor locui, cum isi vor achita datoriile, cum vor asigura bugetul necesar?… Frustrarile legate de bani pot conduce usor la certuri – pe cine sa-ti reversi tensiunile interioare si insatisfactiile, daca nu pe tinta cea mai apropiata si vulnerabila, pe partener?
Lipsa banilor aduce probleme chiar in relatiile de iubire cele mai armonioase; caci fara bani, nu exista o viata comoda si stabila, nu exista siguranta si posibilitatea de a duce un trai satisfacator. Iar daca cei doi parteneri au viziuni diferite asupra cheltuielilor, daca nu se inteleg in gestionarea micului lor buget, daca arunca unul pe celalalt vina pentru lipsa banilor, atunci situatia poate deveni si mai problematica.