Sociologii si psihologii atrag atentia de cativa zeci de ani asupra cresterii semnificative a ratei divorturilor: de ce atatea casnicii se sfarsesc astazi in divort? Ce s-a schimbat radical in societate, incat s-a ajuns ca o casnicie sa nu mai constituie un angajament solemn si sigur? Oricat de sadic ar suna, astazi putem face chiar pariuri: care casnicie va rezista mai mult de 3-4 ani si care nu… Oricat de fericiti sunt tinerii casatoriti, oricand putem auzi de vestea divortului lor…
Motivele cele mai frecvente pentru care casniciile se sfarsesc in divort sunt cunoscute: dependenta unuia dintre soti (in general, de alcool, dar poate fi vorba si de alte vicii, precum jocurile de noroc); violenta; infidelitatea. Sa fie astazi mai frecvente aceste probleme in casnicie?
Nu acesta este raspunsul care explica rata crescuta de divorturi: aceste probleme au existat dintotdeauna. Iar astazi, multe casnicii se sfarsesc in divort nu din cauza acestor reale probleme, ci din cauza…incompatibilitatii dintre parteneri. Astazi exista divortul „amiabil”, sotii fiind de comun acord ca separarea este solutia cea mai adecvata. Din motive care in alte timpuri ar fi fost hilare: „ne certam prea mult”, „nu suntem potriviti”, „nu mai suntem fericiti impreuna” (in trecut, divortul era admis doar pe baza unor dovezi de violenta sau de infidelitate).
Realitatea este ca divortul astazi este acceptat social (se vorbeste chiar despre o „cultura a divortului” in care traim azi): este privit cu aceeasi lejeritate ca si casatoria! Este o alegere personala si dreptul fiecaruia (ceea ce este un lucru bun); ceea ce este mai putin bine este ca, din cauza faptului ca este atat de usor si de „normal” sa divortezi, casatoria nu mai este privita cu aceeasi seriozitate si solemnitate.
De ce atatea casnicii se sfarsesc astazi in divort?
Oamenii de astazi sunt individualisti – societatile trecute valorizau comunitatea si familia; azi se valorizeaza individul: se vorbeste despre generatiile „eu”. Astfel, nevoie si dorintele personale depasesc orice alte aspecte, fiind mai importante decat un angajament precum cel implicat de casatorie. Astazi este de ajuns sa spui ca tu nu mai esti fericit in casnicie si ca vrei altceva si s-a sfarsit.
De la principiul care dicta sa incerci sa faci o casnicie sa mearga in pofida problemelor se ajunge la principiul ce spune sa mergi mai departe, sa renunti cand nu mai primesti ceea ce vrei. Mai mult, astazi se merge pe ideea „nimeni nu este de neinlocuit” – chiar in relatiile de dragoste; fiecare stie ca va gasi un alt partener de cuplu, iar aceasta ii ofera un imbold sa paraseasca o casnicie in cautarea de ceva mai bun.
Oamenii de astazi sunt imaturi emotional – adultii tineri gandesc inca deseori ca niste adolescenti, cel putin din punct de vedere emotional. Odata indragostiti, ei se arunca entuziasti cu capul inainte, negandindu-se la ce inseamna in realitate o casnicie. Totul li se pare perfect pentru ca iubesc si nu se gandesc ca lucrurile nu vor ramane la fel. Tinerii se casatoresc cu optimism in viitorul lor, de multe ori fara a se cunoaste cu adevarat, iar atunci cand lucrurile nu merg asa cum sperau ei, raman dezamagiti si concluzioneaza: „casnicia noastra nu mai merge, nu esti aceeasi persoana de care m-am indragostit”.
Oamenii de astazi sunt invatati sa aleaga calea cea mai usoara – alegere ce sta mana in mana cu imaturitatea. Divortul ar trebui sa fie, dimpotriva, calea grea si de evitat, insa astazi este de multe ori solutia cea mai facila de a „scapa” cand ceva nu iti mai convine! Exista divorturi cauzate de probleme dintre cele mai banale („nu ne intelegem”).
Un cuplu matur ar alege sa lupte, sa treaca peste probleme, sa lucreze la relatia lor. Insa deseori, tocmai pentru ca partenerii nu sunt de fapt pregatiti la inceputul casniciei sa lupte pentru acea casnicie, pentru ca nu stiu ce inseamna o casnicie, ei aleg sa renunte la prima piedica grea, la prima problema ce pare de nerezolvat. Cand lucrurile nu mai sunt frumoase si cand apar probleme reale, devine astazi mai usor sa renunti si sa cauti altceva…
Casatoria nu mai este astazi „pana ce moartea ne va desparti” – este, mai degraba „pana ce lucrurile merg rau”. Nu mai este un angajament la fel de solemn (si poate fi rupta mai usor si pentru ca tinerii amana momentul de a deveni parinti – fara copii, divortul este mai usor). Astazi, orice persoana trece prin multiple relatii de dragoste – este un fapt absolut normal. Iar casatoria apare cand una dintre aceste relatii este mai buna – dar nu se considera si ca este singura! Nu mai exista „o singura relatie”… Este natural ca atunci cand o relatie nu mai merge sa o termini si sa incepi dupa o vreme o alta!
Oamenii sunt idealisti – mana in mana cu imaturitatea emotionala sta idealismul unor tineri „imbatati” de basmele moderne despre ce ar insemna dragostea. Multi tineri sunt in cautarea „relatiei perfecte” si a unui partener perfect – si o perioada, cred ca o gasesc; insa doar pana ce realitatea isi face loc in relatie si apar si dificultatile.
Casatoriile sunt astazi facute preponderent din pasiune. Insa tinerii nu stiu deseori ca iubirea nu este identica cu pasiunea. Pasiunea este o forta incredibil de puternica ce tine doi oameni alaturi – insa nu pentru mult timp (relatia nu este creata pe baze solide si de aici apar in timp si acele „incompatibilitati” sau „dispare iubirea”). Iubirea reala inseamna si cunoastere reala – insa multi tineri aleg sa fie impreuna fara a se cunoaste cu adevarat si ajung prea repede si prea entuziasti la altar (fara a se gandi la ce urmeaza). Ironic, psihologii ne mai spun un fapt interesant: casatoriile facute din pasiune duc la certuri mai mari si la distantarea emotionala in timp (cand acea pasiune scade).