Tacerea in relatia de cuplu: ce impresie va fac doi parteneri stand unul langa altul tacuti? Vi se pare un cuplu in care partenerii s-au indepartat emotional sau dimpotriva, in care au ajuns la o intimitate ce nu are nevoie de cuvinte? Ce semnificatie are tacerea intre partenerii de cuplu?
Inchipuiti-va urmatoarea scena: doi parteneri stau la o masa intr-o cafenea, fiecare incercand sa se mentina ocupat cu bautura, cu mancarea, cu telefonul, cu o revista si din cand in cand schimband cate un cuvant… Acum imaginati-va o alta scena: doi parteneri stau unul langa altul lungiti pe iarba, in tacere, uitandu-se la cer… Tacerea intervine in ambele scenarii: insa semnificatia acesteia este radical alta, de aceea trebuie sa invatam sa distingem exact ce inseamna momentele lungi sau dese de tacere in cuplu.
Este partenerul tacut deoarece este nervos? Este tacut deoarece nu mai gaseste ce sa-ti spuna? Este tacut deoarece se teme ca nu-l intelegi? Este tacut deoarece vrea sa te pedepseasca ignorandu-te? Este tacut pentru ca se simte confortabil stand pur si simplu langa tine?… Toate pot fi o explicatie pentru momentele de tacere in cuplu.
Intr-o relatie, cand apare deseori tacerea, aceasta nu este egala mereu cu moartea comunicarii si a intimitatii, cu indepartarea emotionala dintre parteneri. In multe cupluri, tacerea are diferite intelesuri si o greseala majora este aceea de a interpreta gresit tacerea partenerului, de a trage concluzii pripite bazandu-te pe ideea ca a tacea este neaparat un semn rau.
Ce poate semnifica tacerea in cuplu
Blocaj de comunicare. Sa incepem cu ceva care, intr-adevar, nu este pozitiv: partenerii ajung sa traiasca lungi si frecvente momente de tacere atunci cand simt ca nu mai au ce sa isi spuna unul altuia. Cand s-au obisnuit cu micile conversatii sperficiale, uitand de cele intime, profunde. Cand considera ca deja au auzit si au spus totul si nu mai exista nimic de adaugat.
Este vorba de o indepartare care apare de-a lungul timpului, in pofida apropierii fizice: stai alaturi de celalalt, dar uiti sa te mai conectezi la el. Insa realitatea este ca partenerii trec prin schimbari de-a lungul relatiei, de aceea a comunica, a vorbi este singura cale ca ei sa ramana apropiati. Doar ca uneori ei uita – si ajung in situatia in care se chinuie sa gaseasca un subiect de comun interes de conversatie…
Retragere si evitarea confruntarii. Tacerea in relatia de cuplu poate insemna si o tactica de retragere de la o conversatie neplacuta, care poate deveni o cearta. Scenariul clasic: „ce ai?”; „nimic”; „nu-i adevarat, trebuie sa vorbim despre ce ai”; tacere… Cu cat unul dintre parteneri insista spre o discutie care este vazuta ca avand potential de cearta, cu atat celalalt se retrage in tacere. A nu spune nimic poate sa para des varianta de preferat – in loc de a spune ceva neplacut sau a te certa cu partenerul. Speri ca daca nu spui, problema poate ca va fi uitata, va disparea… Nu este o solutie optima, insa cand unul dintre parteneri prefera pe moment tacerea, decizia lui trebuie respectata: a il forta sa vorbeasca duce la conflict.
Pedeapsa. Tacerea in relatia de cuplu poate fi si o tehnica de pedepsire cruda a partenerului prin ignorarea sa. Este o metoda de a il trata rece si indiferent, o metoda distructiva de razbunare. Refuzand sa ii vorbesti partenerului, il pui intr-o situatie de tensiune negativa: se va intreba ce gandesti, se va stradui sa te impace, sa iti atraga atentia, se va chinui sa iti interpreteze orice gest si expresie – dar tu ramai tacut… Tacerea lunga ca mod de a pedepsi partenerul de cuplu este cruda: ii refuzi orice tentativa de a va reconecta, il respingi, il alungi, ii arati indiferenta. Acest tip de tacere va ajunge sa creeze o distanta prea adanca intre cei doi parteneri.
Tacerea confortabila. Insa tacerea poate fi una naturala, fara intelesuri si semnificatii negative. Cand te simti in largul tau cu partenerul de cuplu, nu exista motive sa te stresezi sa cauti subiecte de conversatie. Te poti simti bine si linistit alaturi de acesta fara a trebui sa vorbiti. Daca te poti simti confortabil si apropiat de partener fara a avea nevoie de vorbe, daca va puteti intelege si fara cuvinte, ati ajuns la o reala intimitate. O reala conectare la celalalt inseamna sa nu simti constant nevoia de cuvinte, de intrebari si de raspunsuri; nu simti nevoia sa umpli un gol cu vorbe. Comunicarea nonverbala face mai multe si va ofera sentimentul de apropiere – cuvintele raman uneori inutile…
Asadar, tacerea nu este semnul declinului relatiei de cuplu si moartea comunicarii: ea poate insemna diferite lucruri; ceea ce conteaza este daca partenerii pot realiza o apropiere, o conectare fara a folosi cuvinte; sau daca, dimpotriva, se chinuie sa gaseasca ceva, orice de spus, simtindu-se departe unul de altul… Problema cu momentele de tacere este ca uneori, partenerii le interpreteaza gresit: incercand sa ghicesti de ce este celalalt tacut, mintea te duce la ce poate fi rau, in loc sa te gandesti ca poate fi un moment simplu de liniste…