Vara, caldura, soare, parcuri inflorite si poienite in mijlocul padurii pline de oameni care au evadat din sufocarea citadina pentru a se racori si pentru a petrece cateva ore in natura adulmecand aerul proaspat al padurii sau facand sport. Si atunci cand vine vorba de sporturi de vara practicate in aer liber, badmintonul este preferatul tuturor, indiferent de varsta. Cu siguranta fiecare dintre dumneavoastra a alergat cel putin o dat in viata dupa fluturasul lovit cu putere de catre adversar, insa stiti cu adevarat care este istoria acestui joc si care sunt regulile sale.
Badmintonul sau cum sa faceti miscare si sa va distrati pe timp de vara
Badmintonul este un sport cu o traditie indelungata, ce isi are originile in coloniile britanice de pe teritoriul Indiei, create la jumatatea secolului al XVIII-lea. Colonistii se aflau in cautarea unui mijloc de a-si petrece timpul intr-un mod inedit, asa ca au pus bazele acestui sport pentru care au folosit la inceput mingi de lana si rachete foarte scurte. Acest tip de badminton era jucat si de catre nobili, considerandu-se ca adevaratul joc de badminton a luat nastere in Anglia, mai precis in casa Badminton a Ducelui de Beaufort din Gloucestershire, acesta fiind si cel care a oferit acest nume sportului.
Pana in momentul in care badmintonul a patruns pe teritoriul Asiei, aceasta activitate nu avea deloc un caracter competitiv fiind practicata doar ca mijloc de petrecere a timpului liber. Pe la jumatatea secolului al XIX-lea badmintonul a inceput sa fie jucat cu celebrul fluturas, un element folosit si in alte jocuri pe teritoriul Asiei inca din secolul al V-lea, fluturasii fiind realizati din pene.
De-a lungul timpului, echipamentul de badminton a suferit numeroase modificari, in sensul ca acest sport presupune folosirea unor rachete de dimenisuni fixe si a unor fluturasi special creati pentru a putea fi proiectati la o anumita distanta, greutatea acestuia fiind cuprinsa intre 4,7 si 5,5 grame.
In anul 1890, badmintonul ajunge pe teritoriul american, insa devine cu adevarat popular prin anii ’30 ai secolului urmator. Abia in anul 1992 badmintonul este introdus in cadrul Jocurilor Olimpice si de atunci popularitatea sa a crescut considerabil, aflandu-se pe locul doi in topul celor mai populare sporturi din lume.
Reguli de joc
Badmintonul este un sport foarte simplu si tocmai de aceea este atat de apreciat. Chiar daca atunci cand mergeti la iarba verde nu respectati regulile de joc cu strictete, este bine sa cunoasteti care sunt cateva dintre acestea:
- Atunci cand serviti asigurati-va ca ambele picioare sunt bine fixate pe sol si realizati serva in diagonala, la nivelul corpului
- In mod normal dimensiunea terenului este de 13,4 m x 5,18 m (in unele cazuri 6,0) insa nu este absolut obligatoriu sa respectati acest criteriu daca jucati badminton doar pentru a va distra
- Fluturasul trebuie sa fie lovit o singura data, in cazul in care il veti lovi de doua ori aceasta va fi considerata greseala
- La sfarsitul fiecarui set, jucatorul castigator va primi un punct va avea liber sa serveasca.
Daca jucati doar pentru amuzament, puteti selecta de la inceput numarul maxim de puncte la care poate ajunge jucatorul castigator.
De sa practicati badminton ca activitate de vara:
- Este o activitate antrenanta ce poate fi practicata oriunde in aer liber: in parc, la padure, pe plaja sau in fata blocului
- Poate fi practicata de persoane de toate varstele
- Va ajuta sa va mentineti in forma fiindca toti muschii sunt antrenati
- Coordonarea miscarilor va fi imbunatatita
- Va ajuta sa va imbunatatiti si echilibrul
- Nu este o activitate costisitoare, trebuie doar sa investiti in rachete si fluturasi de buna calitate
- Poate fi jucat in doi sau in perechi astfel incat distractia va fi mult mai mare.