Guvidul-catarator de Atlantic este un peste ce se remarca prin capacitatea sa de a se misca pe inotatoarele pectorale pe stratul de mal si de a sari prin miscari rapide ale trunchiului. Petrece suficient de mult timp afara din apa, respirand prin pielea pe care trebuie sa si-o mentina mereu umeda.
Inoata in apele din estul Oceanului Atlantic si are lungimea corpului de pana la 25 cm. Are un stil de viata amfibiu, fiind intalnit mereu in zone de maree, in adancituri pline de noroi din apropierea apei unde se hraneste cu mici animale de tipul crustaceelor, insectelor dar si cu alge marine.
Ca si alte specii de guvizi are corpul mai gros in partea anterioara, apoi acesta se ingusteaza progresiv spre coada. Are capul mare si ochii proeminenti. Intotatoarea dorsala este mare, la masculi este verde si prezinta o dunga stralucitoare, in nuante de albastru.
Are tendinta de a fi un peste teritorial si agresiv, de aceea nu este intotdeauna bine sa fie tinut impreuna cu alte specii de pesti in acvariu. In special masculii isi manifesta agresivitatea intre ei in perioada de reproducere, de aceea este bine sa se achizitioneze un mascul si mai multe femele.
Uneori poate fi chiar foarte suparat ca i se incalca teritoriul si devine intolerant fata de pestii din jur, ataca speciile mici si crustaceele. Exista mai multe specii de pesti de astfel de guvizi-cataratori care difera prin colorit si caracterul agresiv. Unele specii sunt mai calme si recomandate mai mult pentru a fi tinute in acvarii.
Acesti pesti impresioneaza prin obiceiul lor de a parasi apa si a sari pe mal, in stratul de sedimente noroioase. Daca sunt tinuti in acvariu trebuie ca acesta sa fie mereu acoperit cu un capac special (cu gauri prin care sa intre aerul), in caz contrar se poate intampla ca ei sa sara afara din vas.
Calitatea apei trebuie sa fie buna, se recomanda in fiecare saptamana sa se schimbe 25-40% din apa din acvariu, deoarece guvizii traiesc in zone de maree unde curentii sunt puternici si apa bine aerata. In acvariu este bine sa existe mai mult zona cu mal si in rest apa, pentru ca acesti pesti petrec mult timp afara din apa. Dieta trebuie sa fie alcatuita din larve, creveti si insecte vii, bucatele de fructe de mare si fulgi pentru pesti.
Guvidul-catarator de Atlantic are denumirea stiintifica de Periophthalmus barbarus, face parte din ordinul Perciformes, familia Gobiidae si nu este o specie in pericol de disparitie.