Părinți și copiiFemeia însărcinată devine în sfârșit mămică: ce se întâmplă în luna a...

Femeia însărcinată devine în sfârșit mămică: ce se întâmplă în luna a noua de sarcină

In luna a noua de sarcina, clipa cea mare a aducerii pe lume a bebelusului poate veni oricand! Medicii calculeaza sarcina pe saptamani: asadar, din saptamana 37 se considera ca sarcina a ajuns la termen si travaliul poate incepe oricand in decursul acestei luni (pana la sfarsitul lunii a noua sau cu o saptamana-doua intarziere, femeia va fi cel mai probabil mamica; in orice caz, pana la 42 de saptamani se considera ca e o sarcina normala, iar dupa aceasta, este vorba de o sarcina suprapurtata).

In luna a noua de sarcina, cresterea in greutate a ajuns la final: de fapt, unele femei insarcinate pot observa ca atunci cand se apropie de termen pierd cam un kilogram din greutatea lor (daca este vorba de aproximativ 1 kilogram, este normal). Continua simptomele comune ale sarcinii: dureri de spate, pelviene, arsuri si indigestii si o stare de oboseala accentuata. Femeia insarcinata este si neindemanatica si isi poate pierde mai usor acum echilibrul, de aceea trebuie sa fie foarte precauta.

O atentie speciala trebuie acordata indiciilor de preeclampsie: daca fata si extremitatile se umfla considerabil si brusc, apar dureri de cap si exista ameteli, medicul trebuie anuntat (preeclampsia diminueaza cantitatea de oxigen a bebelusului).

Ce poate face femeia insarcinata in luna a noua de sarcina:

Controale medicale saptamanale – in general, medicul va dori sa o vada pe femeie in fiecare saptamana in ultima luna de sarcina, in special pentru a verifica dilatarea colului uterin (in aceasta luna se va pierde dopul gelatinos).

Urmarirea contractiilor. La contractiile dureroase, care pot fi sau nu semn al travaliului autentic, femeia insarcinata trebuie sa se invete sa numere intervalul dintre ele (ruperea apei poate trece neobservata!). Cand contractiile devin mai puternice si sunt regulate, acesta este un semn ca a venit clipa cea mare (contractiile false inceteaza in intensitate si nu sunt regulate). Contractiile autentice sunt frecvente, regulate, persistente si devin foarte dureroase (durerea vine dinspre spate in fata). Semnele travaliului pot fi si scurgerea unui mucuz roz, pete de sange si diareea.

Odihna este lege! Trebuie evitat efortul (fizic, dar si intelectual) in luna a noua de sarcina; gata cu exercitii fizice si gata cu plimbarile prea lungi. De fapt, se recomanda ca femeia insarcinata sa nu iasa prea mult din casa, odihna fiind mai benefica pentru ea. Cate o scurta plimbare este in regula, atat timp cat femeia nu se oboseste (nu trebuie sa mearga prea mult). Un exercitiu permis si benefic este cel pe mingea de gravida: a sta si a salta pe mingea mare are efecte pozitive pentru postura si diminuarea durerilor.

bebelus

Ce poate face femeia insarcinata in casa? Ea isi poate ocupa timpul placut, citind, uitandu-se la filme si pregatind cuibul bebelusului (instinctul matern devine la multe femei foarte puternic). Atat timp cat nu incearca sa faca treburi prea obositoare, ea poate sta si aranja spatiul care va fi al micutului, poate face liste cu ceea ce va fi util bebelusului, poate adauga ultimele pagini in jurnalul de sarcina. Exersarea – in special daca vorbim despre o nastere naturala – a tehnicilor de relaxare este o ocupatie utila: exercitii de respiratie, de vizualizare, masaj.

Pregatirea finala. Orice a fost omis trebuie acum avut in vedere: bagajul complet pentru maternitate, achizitionarea celor utile in casa la reintoarcere (nu va fi prea mult timp de cumparaturi dupa venirea lui bebe acasa, de aceea este bine ca mamica sa se asigure ca are deja in casa cele necesare, precum scutece, paturici, hainutele de baza, prosopele, patutul si biberoane – in caz ca micutul va fi hranit cu biberonul; si aprovizionarea in casa cu produsele de baza precum alimente si produse de igiena este o decizie inteleapta inainte de nastere).

Din punct de vedere emotional, mamica poate simti ca nu mai are rabdare si ca vrea sa-si tina bebelusul in brate sau, dimpotriva, se poate teme de aceasta clipa; ea poate incepe sa isi faca din ce in ce mai multe griji. Atat timp cat medicul spune ca totul merge bine, atunci ea nu trebuie sa isi faca ganduri negre – curand, orice teama va fi uitata. Atentie: daca ea este deja anxioasa cu privire la nastere, este de preferat sa nu urmareasca filmulete cu nasteri, care o pot stresa.

Declansarea travaliului. Cand bebelusul intarzie sa isi faca intrarea cea mare in lume, mamica devine din ce in ce mai anxioasa. Medicul poate recomanda unele metode fara risc de a grabi declansarea travaliului: folosirea mingii pentru gravide, scurte plimbari in casa sau in apropiere de casa, masarea usoara si stimularea sanilor si chiar…dragoste (doar daca medicul isi da acordul – excitatia duce la secretia de oxitocina, aceeasi substanta ce se secreta si in timpul travaliului si lichidul seminal inmoaie colul uterin).

Cand luna a noua de sarcina trece si s-a depasit si saptamana 42, iar travaliul nu se declanseaza, medicul poate decide inducerea artificiala a travaliului (pentru a feri bebelusul de orice risc, printre care cel de a ramane fara suficient oxigen).

Intalnirea cu bebelusul. Mamica a auzit de acea legatura unica dintre mama si copilul ei; unele femei simt acea conexiune inca din prima clipa in care isi vad si ating bebelusul; altele, insa, au nevoie de putin timp, in special cand trebuie sa isi revina dupa o nastere grea. Prima data cand isi vede bebelusul, femeia poate avea o senzatie ciudata (imediat dupa nastere, micutul are capul conic, iar trasaturile nu-i sunt inca clare). Ea are nevoie mai mult decat de orice de odihna, iar dupa aceea va fi timp sa isi cunoasca micutul bebe.

Legatura va exista fara indoiala, clipa in care ea isi va tine in brate minunea si in care va alapta pentru prima data fiind si clipa in care va sti in sfarsit ce inseamna cea mai puternica dragoste din lume. In cazul in care, totusi, proaspata mamica se confrunta o perioada prelungita cu emotii negative (teama, regrete, tristete, furie), poate fi vorba despre o depresie postnatala (depresia dupa nastere este o boala si trebuie tratata; ea nu implica faptul ca femeia nu este o mama buna, ci ca a trecut printr-o mare incercare si are nevoie de timp de recuperare).

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.