Sarcină & BebeSemnele declanșării nașterii și metode naturale sau artificiale de a o declanșa

Semnele declanșării nașterii și metode naturale sau artificiale de a o declanșa

Cu cat se apropie termenul, cu atat te gandesti doar la declansarea nasterii: „oare va fi la timp”, „oare imi voi da seama”, „oare voi putea sa imi pastrez calmul”… Au trecut noua luni de zile si se apropie momentul atat de asteptat – insa nu poti sa nu fii si tematoare, ceea ce este perfect normal!

Stii deja ca termenul calculat este doar aproximativ – natura nu tine cont de ceea ce este calculat. Asadar, te poti teme ca bebe va veni prea devreme si te va prinde nepregatita sau, uneori, te poti stresa gandindu-te de ce intarzie… De aceea, te ajuta atat sa stii semnele declansarii nasterii, cat si sa incerci sa fii rabdatoare si sa iti mentii calmul pana la sfarsit. Ai trecut cu succes printr-un drum lung si nu trebuie exact spre sfarsit sa devii anxioasa si stresata!

Semnele declansarii nasterii:

  • „Angajarea” – inseamna coborarea fatului in zona pelviana, ceea ce observi atunci cand te simti eliberata de presiunea pe diafragma si respiri mai simplu.
  • Pierderea dopului gelatinos.
  • Urme de sange sau prezenta unui mucus rozaliu.
  • Durere intensa in partea de jos a spatelui, care nu se amelioreaza prin miscare, schimbarea pozitiei, odihna.
  • Crampe stomacale si diaree – inaintea nasterii, intestinele sunt golite.
  • O pierdere in greutate subita intre jumatate de kilogram si un kilogram.
  • Ruperea apei – care poate fi un suvoi sau doar o mica scurgere de lichid incolor.
  • Contractii – care pot fi confundate cu contractiile Braxton Hicks, de aceea te ajuta sa stii cum sa le urmaresti durata, regularitatea si intensitatea.
  • Inmuierea colului uterin, stergerea sa (intinderea) si dilatarea sa – care pot fi urmarite de catre medic.

Insa aceste semne ale declansarii nasterii pot trece neobservate sau pot aparea, fara ca travaliul sa se declanseze – asadar, rabdarea si pregatirea emotionala sunt importante. Daca, insa, simti ca asteptarea te innebuneste, poti pune in practica cateva metode naturale de grabire a procesului…

Miscare

Plimbari scurte in jurul casei – nu prea departe – ajuta mult, dupa cum marturisesc multe mamici. Te relaxeaza si se pare ca miscarea declanseaza contractiile. Insa nu te obosi – plimba-te doar cat esti energica. Nu uita si de mingea pentru gravide, foarte utila.

Sex

Daca nu ai retineri, sexul te poate ajuta in declansarea nasterii! Daca vorbim despre o sarcina normala, nu ai motive de ingrijorare – fatul nu este afectat si o partida scurta de sex in pozitia comoda a linguritei poate avea efecte pozitive. De ce? Pentru ca colul uterin se inmoaie datorita prostaglandinei din sperma si pentru ca in timpul sexului, se stimuleaza productia de oxitocina – hormon responsabil si cu declansarea nasterii.

Masaj la mameloane

Stimularea usoara a mameloanelor poate provoca productia de oxitocina. Aceasta metoda poate cauza declansarea brusca a contractiilor, deci se recomanda de obicei daca esti deja la maternitate.

Acupunctura

O metoda care nu este accesibila oricui, insa care s-a dovedit extrem de utila in cazurile in care declansarea nasterii intarzia prea mult. Cateva sedinte de acupunctura au avut ca efect declansarea travaliului si avansarea sa rapida, fara interventii medicale.

Retine – nu incerca decat dupa ce ai aprobarea medicului nici una dintre metodele de declansare a nasterii – unele sunt inofensive, precum plimbarile, insa altele pot dauna sau cauza contractii mult prea subite. Fereste-te sa adopti metode despre care nu discuti in prealabil cu medicul – precum ar fi consumarea de alimente iuti, a uleiului de ricin (care pot afecta negativ tranzitul intestinal) sau a unor suplimente naturale (nu uita ca natural nu inseamna ca e lipsit de pericol).

In plus, cu cat esti mai stresata, anxioasa, nerabdatoare, cu atat se pare ca travaliul intarzie. Asa ca adopta, daca medicul iti da aprobarea, aceste metode, insa incearca si sa te relaxezi – activitati placute, bai calde, masaje, muzica…

Uneori este impusa declansarea artificiala a travaliului – in general dupa saptamana 42 de sarcina, insa poate si mai devreme, daca exista semne de suferinta fetala. De obicei, declansarea artificiala a nasterii se face initial prin administrarea de prostaglandina sub forma de pastile sau de gel, care inmoaie colul uterin si stimuleaza dilatarea.

Daca, insa, aceasta metoda nu are succes si contractiile intarzie sa apara, medicii pot trece la administrarea intravenoasa de oxitocina sub forma sintetica (Pitocin), ce declanseaza contractiile. Alteori se procedeaza la ruperea membranelor care leaga sacul amniotic de peretele uterin.

Declansarea artificiala prin interventie medicala a nasterii nu se face decat in cazurile in care fatul sau mama sunt in pericol (suferinta fetala, greutate peste limita a fatului, insuficienta lichidului amniotic). Deoarece aceste metode cauzeaza des contractii subite si foarte puternice, este necesara supravegherea atenta a mamei si monitorizarea electronica constanta a fatului.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.