In luna a saptea de sarcina, femeia insarcinata are deja cel mai probabil intre 8 si 12 kilograme in plus (dintre care o parte considerabila e reprezentata de bebelus, placenta si lichid amniotic). Neplacerile sarcinii cu care este deja familiarizata se pot intensifica spre sfarsit: durerile de spate, de picioare, constipatia, urinarea frecventa si respiratia greoaie (care intrerup si somnul femeii). Sanii sunt in crestere, isi fac aparitia acei tuberculi ai lui Montgomory si incepe sa se secrete colostru. Daca inca nu s-au manifestat, contractiile Braxton-Hicks isi vor face destul de sigur simtita prezenta in luna a saptea.
Greutatea suplimentara, hormonii si nevoile crescute de nutrienti ale bebelusului o fac pe femeia insarcinata mai obosita, cauzeaza stari de dispozitie schimbatoare si chiar stari trecatoare de confuzie sau de pierdere a memoriei. Anxietatea si nerabdarea – termenul se apropie cu pasi rapizi – nu ajuta cu nimic, viitoarea mamica stresandu-se frecvent gandindu-se doar la nastere (prea multe griji si o anxietate constanta duc la epuizare psihica si la stari emotionale negative).
Controalele medicale
Incepand cu luna a saptea de sarcina, medicul poate recomanda cate un control la fiecare doua saptamani pentru verificarea evolutiei sarcinii (exista de acum si riscul de nastere prematura, iar medicul o poate sfatui pe viitoarea mamica cum sa il diminueze). Sunt inca importante testele de urina si de sange, in special testele de verificare a nivelului de fier, testul glucozei, testul de anticorpi. Ecografia va verifica cresterea si pozitia bebelusului – in luna a saptea, ecografia este un moment emotionant, bebe distingandu-se foarte clar in imagini.
Tur de recunoastere
Ar fi o idee buna ca femeia insarcinata sa viziteze maternitatea unde va naste, sa afle totul despre inregistrare, formulare si acte necesare, sa vada salonul de nasteri, sala de asteptare, sa afle ce obiecte personale pot fi aduse in spital si cine poate asista la nastere.
Pregatirea pentru nastere
Cursurile Lamaze sunt extrem de utile, pregatind femeia insarcinata pentru clipa cea mare. Travaliul nu are loc intotdeauna atunci cand este calculata data termenului, asadar femeia trebuie sa se pregateasca. Informatiile de baza despre recunoasterea travaliului autentic, despre metodele de calmare si scadere a durerii, despre cronometrarea contractiilor, despre pozitii adecvate si tehnici de respiratie sunt importante. De asemenea, planificarea momentului in care se merge la spital este importanta (traseul planuit, bagajul si actele pregatite). Trebuie hotarat si daca cineva va asista in timpul nasterii femeia (partenerul, mama, o prietena).
Planul dupa nastere
Este un moment potrivit – nu prea exista prea devreme – si pentru a discuta in detaliu ce se intampla dupa nastere. Cat va dura concediul de maternitate? Cand se reintoarce la serviciu femeia si cum se va proceda in acel moment? Tatal isi va lua o perioada concediu de paternitate? Cine va ajuta mamica cu ingrijirea nou-nascutului? Este bine ca unul dintre bunici sa locuiasca o perioada impreuna cu proaspetii parinti? Este o bona o cale buna si posibila de a obtine ajutor in ingrijirea bebelusului odata ce mama reincepe lucrul? Bebe va fi alaptat sau hranit cu biberonul? Unde va dormi bebe? Acestea – si multe altele – ar trebui hotarate inca dinaintea nasterii.
Serviciul femeii insarcinate
Ar trebui de acum sa se fi hotarat in ce moment va pleca femeia insarcinata de la locul de munca si pe ce perioada de timp. Atat timp cat ea inca munceste in luna a saptea de sarcina, va avea nevoie de pauze scurte, insa dese, pentru a se plimba, a isi intinde muschii si a isi relaxa ochii si mintea. In plus, daca este posibil, o pauza prelungita de pranz, in care sa isi permita un pui de somn de jumatate de ora ar fi minunata.
Trebuie stopata miscarea fizica?
Doar medicul poate sa o sfatuiasca adecvat – in cazul unei sarcini ce decurge normal, femeia insarcinata poate inca face exercitii usoare. Miscarea este cat se poate de benefica pentru sanatate, rezistenta, pentru starea de spirit, pentru un somn mai bun si pentru combaterea constipatiei – neplacere atat de frecventa. Daca femeia oboseste rapid, are dureri prea mari sau este prea incomodata de greutatea sa, plimbarile pe jos sunt o forma perfecta de miscare fizica, care nu prezinta nici un risc.
Legatura dintre mama si bebelus este deja creata – si nimic nu-i apropie mai mult decat a-i vorbi micutului. Acesta aude clar si deja recunoaste vocea mamei sale – studiile demonstreaza ca micutul isi intensifica bataile inimii la auzul vocii mamei sale! Mama ii poate vorbi micutului cat mai des despre orice pe un ton calm (caci tipetele, rasetele puternice sau orice alte zgomote intense il sperie).