Iata cateva sfaturi pentru parinti despre cum pot evita certurile intre frati atunci cand copiii impart aceeasi camera. De multe ori, impartirea camerei intre copii este o necesitate, avand in vedere ca spatiul de locuit nu ofera posibilitatea ca fiecare sa aiba propria sa camera. Apropierea constanta si impartirea spatiului, insa, poate duce la certuri mult mai frecvente intre frati.
Parintii vor trebui sa ajute copiii sa se impace cand impart aceeasi camera, impunand anumite reguli de convietuire si oferindu-le pe cat posibil un spatiu personal. Vestea buna este ca, pentru copiii mici, pana la pubertate – cand nevoia de spatiu si de intimitate este crescuta – impartirea camerei nu duce in mod necesar la certuri mai frecvente. Copiilor le place sa aiba un companion cu care sa se joace, sa vorbeasca si care sa doarma in aceeasi camera (de fapt, pentru copilul caruia ii este frica noaptea, impartirea camerei cu fratele sau sora sa este de preferat).
Spatiul personal
Nevoia de spatiu privat, de spatiu personal intim nu este una crescuta pana la varsta pubertatii, varsta la care este de preferat ca parintii sa gaseasca o cale ca fiecare copil sa-si aiba propriul spatiu in casa (in special daca sunt fata si baiat, ei ar trebui sa aiba propriul spatiu odata cu pubertatea, caci au nevoie de intimitate). Insa chiar si un copil mic vrea sa detina un anumit loc doar al sau.
Solutia este impartirea camerei in doua, asa incat fiecare dintre copii sa isi aiba propriul pat, propria noptiera sau masuta si propriul dulap in care sa isi tina obiectele personale. Unii parinti pun chiar si o draperie sau chiar o usa plianta care imparte camera in doua: aceasta nu este necesar decat daca unul dintre copii arata ca nu se simte confortabil in spatiul comun si ca si-ar dori mai multa intimitate.
Impacarea preferintelor legate de aspectul si decorul camerei
O problema care apare deseori tine de preferintele fiecarui copil asupra decorarii camerei; cand impart aceeasi camera, fiecare dintre copii va dori ca aceasta sa arate pe placul sau – si un copil are nevoie ca spatiul de locuit sa fie unul personalizat si atragator. Este responsabilitatea parintilor sa impace copiii, decorand camera asa incat ambii sa o gaseasca atragatoare. Pana la un punct, camera poate fi decorata in functie de preferintele fiecaruia in partea sa de camera.
Impartirea lucrurilor
Cand copiii impart aceeasi camera, multe probleme si certuri se nasc din cauza ca unul dintre ei poate lua fara permisiune lucrurile celuilalt. De aceea, este important ca parintii sa instituie o regula de convietuire importanta: copiii sa isi aseze in partea lor a camerei, in dulapul lor propriu obiectele personale; iar cand unul dintre ei doreste un obiect de-al celuilalt, trebuie sa ceara permisiunea.
Este bine ca fratii sa fie invatati atat sa respecte posesiunile celuilalt, cat si sa imparta cu celalalt: obiectele strict personale trebuie asezate intr-un loc special, iar obiectele comune, precum anumite piese de mobilier, carti, jocuri, trebuie asezate intr-un loc comun, spre mijlocul camerei.
Activitatile desfasurate in camera
Atunci cand copiii impart aceeasi camera, pot sa apara certuri legate de ceea ce face fiecare, in special daca exista o diferenta mai mare de varsta intre frati. De exemplu, in timp ce unul dintre ei doreste sa doarma, sa-si faca temele, sa citeasca, celalalt poate dori sa se joace, sa asculte muzica, deranjandu-l astfel pe primul. Si orele de culcare pot fi problematice, atunci cand unul dintre copii este mult mai mic.
Parintii trebuie sa impuna inca o regula de convietuire importanta
Copiii nu vor face nimic care deranjeaza explicit pe celalalt; muzica se asculta in casti; jocurile zgomotoase, TV-ul, PC-ul trebuie plasate in afara camerei lor, intr-un spatiu comun (living); cand unul dintre copii doarme, celalalt isi poate petrece timpul in alta camera sau poate sta linistit in partea sa a camerei, la lumina unei lampi.
Foarte important este ca aceasta camera pe care copiii o impart sa nu fie spatiul pentru toate activitatile copiilor, ceea ce ar duce la certuri mai frecvente; astfel, privitul la TV sau statul la PC sunt activitati pentru un spatiu comun, de exemplu pentru living; toate mesele sunt luate in bucatarie si nu in pat; cand unul dintre copii are un coleg sau prieten in vizita, nu trebuie sa puna stapanire pe camera comuna, ci sa isi petreaca vremea intr-o alta camera.
Curatenia in camera
Cand copiii impart aceeasi camera, parintii trebuie sa le faca clar faptul ca ambii sunt responsabili de curatenia si ordinea din spatiul comun. Multe certuri intre fratii care impart acelasi spatiu apar din cauza ca unul dintre ei lasa mereu dezordine in camera, iar celalalt este nevoit sa stranga in urma sa. Parintii pot sa le arate ca fiecare este responsabil pentru propria sa parte din camera, trebuind sa faca ordine in lucrurile sale; cand unul nu face curat, in nici un caz aceasta neglijenta nu trebuie sa cada pe umerii fratelui sau a surorii sale; parintii trebuie sa intervina si sa-i ceara celui dezordonat sa mentina o camera placuta.