Obiceiuri sanatoase pentru un copil sanatos: nu trebuie sa purtati mereu un razboi pentru a il convinge pe copil sa adopte si sa respecte obiceiurile sanatoase; si totusi, uneori, a-l face sa-si manance portia de legume sau sa se ridice din fata ecranului si sa faca ceva mai constructiv se poate transforma intr-o adevarata lupta. Tocmai de aceea, a il invata timpuriu cu obiceiurile sanatoase de baza este important – crescandu-l de mic cu anumite obiceiuri, acestea devin parte a rutinei sale si sunt respectate mai usor, caci sunt integrate in viata sa de zi cu zi (nu mai sunt percepute ca obligatii, ci ca activitati obisnuite).
Cel mai important lucru este ca un copil sa creasca de mic cu aceste obiceiuri sanatoase, care sa faca parte a stilului de viata al intregii familii. Modelul oferit de catre parinti este esential: nu-l stimulati sa adopte aceste obiceiuri decat daca ii aratati ca toti membrii familiei le respecta (nu ii puteti oferi la masa legume cu pui, in timp ce voi va delectati cu o pizza!).
Cele mai importante obiceiuri sanatoase pentru un copil sanatos
Rutina meselor. Stabiliti si respectati o anumita rutina, un program zilnic al meselor. Invatati-l de mic pe copil importanta meselor regulate – si regula de a nu sari peste o masa si a nu lua gustari tentante inainte de masa. Invatati-l importanta unui mic-dejun zilnic sanatos – care-i ofera energie si forta pentru ziua intreaga.
Obisnuiti-l de mic cu luarea a doua mici gustari pe zi – una inainte de pranz, alta de dupa-amiaza. Si in sfarsit, stabiliti o rutina a mesei de seara in familie: a lua masa impreuna, fara graba, este un obicei sanatos atat pentru trup (in loc de a manca in fata televizorului) cat si pentru relatiile intre membrii familiei (sunt rarele momente in care puteti petrece timp placut si relaxat impreuna).
Promovati mancatul sanatos in familia voastra. Iar aceasta inseamna sa faceti alegeri cat mai sanatoase cand cumparati alimente (desi aceasta devine din ce in ce mai dificil). Nu faceti provizii de alimente si bauturi nesanatoase in casa: acestea sunt prea tentante pentru copil. Aprovizionati bucataria cu alimente bune si permiteti gustarile si mancarurile nesanatoase (de tipul fast-food) doar ocazional.
Invatati-l sa bea apa sau sucuri naturale si nu bauturi carbogazoase, sa manance ca gustari fructe si batoane cu cereale si nu prajiturele sau ciocolata (desi suna imposibil, daca de mic el e obisnuit cu alimentele sanatoase, este mai probabil sa continuie obiceiul de a manca astfel de alimente frecvent). Includeti copilul in alegerea alimentelor bune, explicandu-i ce beneficii au ele in comparatie cu altele care ii dauneaza.
Promovati obiceiuri de igiena sanatoase. De cand este micut, invatati copilul sa se spele cat mai des pe maini, explicandu-i ca prin aceasta se fereste de raceli si gripe; si spalatul pe dinti trebuie sa devina parte a rutinei sale obisnuite de dimineata si de seara (se pare ca foarte putini respecta regula spalarii dintilor cel putin de doua ori zilnic, dimineata si seara, cam la o jumatate de ora dupa masa – nu imediat dupa masa).
Incurajati activitatea fizica. Obiceiurile sanatoase implica miscarea fizica, care are atatea beneficii pentru dezvoltarea fizica, psihica, intelectuala a copilului. Nu tuturor copiilor le place sportul; de inteles, unii nu au o constitutie favorabila sportului, pe altii nu ii intereseaza pur si simplu, gasind activitati mult mai atractive (care, din pacate, sunt cele sedentare).
Insa nu se poate sa nu existe nici o activitate fizica placuta copilului: incurajati-l sa incerce mai multe activitati si sa vada ce ii place. Nu conteaza care va fi activitatea sa: dans, inot, sporturi de echipa, mersul pe bicicleta, pe role – chiar o plimbare zilnica pe jos este extrem de benefica. Important este sa ii aratati de mic cat de bine ii face o ora de miscare in fiecare zi, oricare va fi preferinta sa.
Limitati strict orele petrecute in fata ecranului. Mai mult de doua-trei ore pe zi petrecute in fata televizorului sau a computerului (in functie de varsta – cu cat copilul este mai mic, cu atat se recomanda mai putin timp in fata ecranului) poate avea efecte negative considerabile in dezvoltarea fizica, intelectuala, psiho-sociala a copilului. In schimb, il puteti incuraja inca de mic sa descopere placerea cititului: cititul ii ajuta extrem de mult dezvoltarea.
Invatati-l sa respecte programul de somn – un somn bun si suficient este extrem de important pentru sanatatea copilului. De aceea, un program regulat de somn, cu o rutina relaxanta inaintea orei de culcare, care asigura odihna, sunt obiceiuri sanatoase importante. Descurajati din prima obiceiurile inadecvate dinainte de culcare, precum mancatul sau bautul sucurilor dulci, uitatul la TV din pat sau jucatul la ora culcarii – rutina dinainte de somn trebuie sa linisteasca si sa relaxeze, nu sa stimuleze copilul.