Copii & adolescențiSfaturi pentru achiziționarea hainelor copiilor, o treabă deloc simplă pentru părinți

Sfaturi pentru achiziționarea hainelor copiilor, o treabă deloc simplă pentru părinți

Iata cateva sfaturi pentru achizitionarea hainelor copiilor, o sarcina ce pare mult mai simpla decat este in realitate. A alege hainele potrivite, care sa ii placa si copilului (ce isi formeaza propriile gusturi inca de la varste mici), a nu depasi bugetul permis, a cumpara ceea ce este util si nu doar aspectuos, a gasi articole de calitate fara preturi extravagante… Achizitionarea hainutelor pentru copii nu este deloc o treaba simpla!

Sfaturi pentru achizitionarea hainelor copiilor

La cumparaturi – cu copiii sau fara? Iata o prima intrebare – sa mergeti impreuna cu copiii sau fara acestia in cautarea hainutelor? Prima varianta ofera doua mari si importante avantaje: asigura ca hainele ii vor veni bine, caci copilul le poate proba; si va asigura ca hainele alese sunt si pe gustul copilului, care chiar de pe la 3-4 ani isi formeaza gusturi personale si deci poate refuza un articol care vi s-a parut dragut… Asa ca a cumpara haine care sa nu va placa doar dumneavoastra, ci si copilului, este o regula importanta – exista haine dragute care sa satisfaca ambele gusturi; si in orice caz, gustul copilului si preferinta sa ar trebui sa primeze, caci el va purta hainele.

Dumneavoastra doar trebuie sa va asigurati ca hainele sunt practice si potrivite varstei (mare atentie la ideile legate de varsta – ce se potrivea unei fete de 14 ani pe vremuri nu mai este in nici un caz la fel azi, asa ca mai faceti compromisuri si realizati ca moda s-a schimbat si copilul vrea sa fie ca ceilalti – totul este sa nu fie vulgar sau tipator).

Insa problema apare atunci cand copilul se lasa vrajit de diversele hainute frumoase, insa care nu sunt deloc practice, care nu sunt potrivite varstei (indecente, tipatoare) sau care sunt incredibil de scumpe! Daca aveti probleme in a ii explica copilului ca nu ii puteti cumpara orice ii place, daca ati mai trecut prin faze in care acesta se bosumfla si face scene doar pentru ca nu ii cumparati ceva, atunci a merge fara el la cumparaturi este o cale mai simpla.

Insa trebuie, totusi, sa incercati sa ii explicati copilului ca nu poate sa aiba tot ce ii place de pe raft si sa il invatati sa nu faca multe pretentii – ii puteti spune deschis ca nu va permiteti, asa incat sa invete ce inseamna banii; sau, in cazul hainelor nepotrivite, ii puteti spune pur si simplu ca nu ii vin deloc bine!

Daca veti alege sa faceti cumparaturile fara copii, retineti un aspect important: marimile difera – desi stiti ca cel mic poarta o anumita marime, puteti avea neplacuta surpriza ca marimea de pe eticheta sa nu i se potriveasca (aceasta depinde de diversele firme producatoare). Asa ca aveti nevoie de un ochi foarte bun (si eventual de o hainuta de comparat luata de acasa).

Nu cumparati mai multe haine decat va purta copilul! Iata un bun sfat pentru achizitionarea hainelor copiilor: nu are nici un rost sa cumparati mai multe haine decat ii sunt necesare (ceea ce depinde de cat de des spalati si de cate tipuri de haine are nevoie: de casa; de scoala; de joaca; de oras; de dormit; de ocazii speciale).

cumparaturi haine pentru copilasi

Asadar, cateva randuri de haine din fiecare tip – la copiii marisori, care deja sunt preocupati de moda, hainele de oras si de scoala (deseori, aceleasi) vor fi, intr-adevar, mai diverse; insa atat cat sa nu adune praf in dulap – copilul si adolescentul va purta des hainele pe care le iubeste si le va lasa pe celelalte nepurtate. Achizitionati haine in masura in care stiti ca vor fi purtate, ca sunt utile si ca nu vor ocupa degeaba fundul dulapului. Aceasta cu atat mai mult cu cat copilul este mic: el creste atat de repejor, incat daca intr-un an ii luati foarte multe haine, in anul urmator sau chiar mai devreme ele devin inutile (de altfel, si la pubertate exista aceeasi problema).

Copilul nu trebuie sa poarte haine ce i-au ramas mici (si in nici un caz pantofi mici)! Asadar, nu cadeti in patima cumparaturilor achizitionand mormane de hainute doar pentru ca ati prins o reducere grozava! Un sfat bun pentru achizitionarea hainelor de copii: la orice varsta, mult mai bine este sa aiba cateva randuri de haine, pentru fiecare ocazie, pe care sa le placa cu adevarat, decat mormane de haine ce vor fi ignorate.

Calitate vs. pret. Eterna problema a parintilor: cum asiguram haine de calitate fara a da tot salariul pe un rand de imbracaminte? Hainutele de copii mici pot avea preturi exorbitante – la fel unele haine de firma pentru adolescenti… Hainele din supermarketuri, chioscuri si magazine cu preturi mici sunt des de o calitate indoielnica (se decoloreaza la spalare, intra la apa sau se largesc, se descos repede).

Asadar, in pofida pretului mic, a achizitiona haine de la supermarket, chiosc sau magazinase foarte ieftine este de multe ori o pierdere – hainele nu vor rezista de cele mai multe ori prea mult si va trebui sa-i luati curand altele. Ca sfaturi de achizitionare a hainelor copiilor, aveti doua solutii bune: asteptati perioadele de reduceri substantiale in magazinele mari (in general, lichidarile de stoc) si cumparati tot ce este necesar; aveti mare grija, insa, daca veti cumpara, de exemplu, haine pentru urmatorul sezon, urmatorul an: copilul poate sa creasca pe parcursul anului mai mult decat va asteptati si hainele sa fi fost luate practic inutil!

A doua solutie: colindati magazinele second hand si de solduri, alegeti care dintre ele par a fi aprovizionate cu marfa de calitate si respecta normele de igiena si notati datele la care se aduce stocul nou. Mergeti la acea data si treceti in revista cu atentie articolele: veti gasi, cu putina rabdare, haine de firma (ceea ce satisface pretentiile copilului), de calitate si fara defecte. Cu privire la defecte: uitati-va cu mare atentie in cautarea unor rupturi sau pete.

De la aceste magazine puteti, practic, forma o garderoba de haine de calitate pentru copil; articolele pe care nu ar trebui sa le cumparati de la second hand ar fi: lenjeria de corp (logic), accesoriile precum manusi, caciula, sosete si incaltamintea (intotdeauna de preferat o incaltaminte noua, de calitate). Nu va simtiti niciodata prost cand cautati haine in magazine second hand, caci puteti gasi haine bune, frumoase si practic nepurtate (deci a avea o retinere nu are rost, unele dintre aceste magazine oferind articole bune, chiar noi; cand copilul se plange de articolele SH, deoarece colegii au haine de la Mall, puteti pur si simplu sa nu ii spuneti de unde le-ati achizitionat).

Haine „de firma”. Ce va faceti insa cu copilul marisor, care incepe sa fie atent la moda, la trenduri si doreste articole de firma? In primul rand, aveti varianta de sus: la second hand gasiti des articole de firma. In al doilea rand, puteti face, de doua-trei ori pe an, cate un sacrificiu pentru a ii satisface pretentiile: ii puteti lua incaltaminte de firma (care oricum ar trebui luata noua), o pereche de blugi de firma si geaca de firma…

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.