Cu siguranta ati fost surprinsi sa observati, in cadrul a numeroase show-uri TV si la restaurantele si barurile pe care le frecventati, modul in care barmani iscusiti realizau prin amestecarea unor simple bauturi adevarate licori magice, in culori deosebite si cu arome fantastice. Iata ca bartending-ul, pentru ca aceasta este denumirea generala atribuita acestei activitati, nu mai este privita ca o simpla meserie ci s-a transformat intr-un hobby cu adevarat special pe care il puteti imbratisa chiar si dumneavoastra.
Bartending – mai mult decat o meserie
Inca din timpuri destul de indepartate, meseria de barman a fost una cat se poate de apreciata si imbrtisata de catre foarte multe persoane. Asa se face ca si in prezent numarul celor care imbratiseaza aceasta meserie nu este deloc unul mic deoarece satisfactiile profesionale sunt destul de mari.
Insa, dupa cum am mentionat si in randurile anterioare, bartending-ul nu mai este considerat doar o simpla meserie, acesta intrand in categoria hobby-urilor, fiind o activitate ce poate fi practicata de catre oricine in scop recreational. Si, de ce nu, daca aveti un loc de munca stabil insa doriti sa va suplimentati veniturile, daca sunteti un adevarat maestru al cocktailurilor puteti avea si un al doilea job, imbinand in acest fel utilul cu placutul.
Pentru a deveni un barman profesionist sunt necesare cursurile specifice, insa pentru a imbratisa bartending-ul ca hobby nu este nevoie sa investiti in curusuri ci doar in ustensilele necesare, in bauturi si va puteti pune creativitatea la incercare pentru a realiza cele mai delicioase cocktail-uri.
De ce sa alegeti bartending-ul ca hobby?
Cu siguranta atunci cand prietenii vin in vizita la dumneavoastra ati dori sa ii impresionati cu bauturi deosebite pe care sa le realizati chiar dumneavoastra si sa nu va mai rezumati la clasicul vin, la sucuri si bere. Iar cei mai mici vor fi si ei foarte entuziasmati daca vor gusta delicioase cocktail-uri non-alcoolice care imbina creative gusturi exotice si nu numai.
Iar partea interesanta abia acum incepe deoarece bartending-ul nu se rezuma doar la imbinarea creativa a bauturilor, ci presupune si realizarea unui adevarat spectacol, de aceea petrecerile la care va participa o persoana pasionata de bartending se pot transforma intr-un adevarat show. Probabil va veti intreba care sunt beneficiile acestui hobby si de ce ar trebui sa il practicati.
Un prim avantaj al acestui hobby ar fi acela ca este foarte relaxant. Daca doriti sa va relaxati dupa o lunga si obositoare zi de munca si sa ii rasfatati si pe cei dragi cu o bautura delicioasa, misterele barteding-ului va vor ajuta sa transformati o bautura relativ simpla, intr-un adevarat deliciu.
Imbinarea aromelor, a sucurilor si a bauturilor spirtoase, alaturi de gheata, frisca si alte elemente, nu reprezinta nici pe departe un lucru usor si, cel mai important, necesita foarte multa iamginatie. Asa ca bartending-ul practicat ca hobby va va pune creativitatea la incercare. Dupa cum am mentionat si in randurile anterioare, bartending-ul nu este un hobby costisitor. Poate fi practicat oriunde, indiferent de anotimp.
Avand in vedere ca bartending-ul nu presupune doar combinarea bauturilor ci si un spectacol al miscarilor, se poate spune ca acest hobby va poate imbunatati capacitatea de concentrare si abilitatea de coordonare a miscarilor.
Ghidul incepatorului
Daca va tenteaza sa invatati sa preparati cocktail-uri delicioase intr-un mod spectaculos, nu va trebui decat sa urmati cativa pasi simpli deoarece bartending-ul nu se rezuma doar la bautura, aceasta activitate fiind o adevarata arta.
Pentru inceput va trebui sa incepeti sa descoperiti, putin cate putin, tainele cocktail-urilor deoarece fiecare de bautura astfel realizata are caracteristici proprii, arome deosebite si texturi care pot fi atinse doar prin imbinarea armonioasa si amestecarea corecta a unor cantitati precise din anumite bauturi. Pe Internet sau in reviste de specialitate veti gasi numeroase retete de cocktail-uri alcoolice sau non-alcoolice pe care le puteti pune si dumneavoastra in practica.
Urmatorul pas il reprezinta achizitionarea ustensilor necesare si a ingredientelor. Dupa cum am mentionat si in randurile anteriore, prepararea cocktail-urilor nu se rezuma doar la amestecarea unor bauturi intr-un pahar. Nicidecum. Pentru inceput veti avea nevoie de un shaker si de pahare pentru cocktail (se gasesc in diverse forme si marimi).
Bauturile vor fi achizitionate in functie de cocktailurile pe care doriti sa le preparati; daca nu doriti sa investiti prea mult in bauturi pentru inceput, aprovizionati-va barul cu tequila, rom, absinthe, vodka si sampanie. Pe langa acestea veti mai avea nevoie de sucuri proaspete si siropuri care mai de care mai diferite. Pe langa acestea, este posibil ca pentru unele cocktail-uri sa aveti nevoie de extra ingrediente, cum ar fi maslinele verzi pentru deliciosul Martini. Este indicat sa aveti mereu la indemana fructe proaspete si zahar.
Daca aveti toate ingredientele la indemana si sunteti pregatiti sa descoperiti din misterele artei de a prepara bauturi delicioase, iata cateva tehnici pe care trebuie sa le stapaniti pentru ca bauturle sa fie perfecte atat din punctul de vedere al gustului, cat si din punctul de vedere al texturii si al aspectului. Adaugarea ingredientelor in shaker reprezinta un pas esential insa acesta este influentat de fiecare cocktail in parte. Shaker-ul este utilizat in special in cazul in care folositi suc de fructe proaspete, frisca si diverse siropuri.
Orice cocktail care contine mai mult de trei ingrediente trebuie sa fie amestetecat. Daca veti folosi decat bautura, suc si gheata, amestecarea se paote face direct in pahar, urmand alte reguli. Amestecati bine bauturile din shaker, folosind si cuburi de gheata. In momentul in care veti turna cocktailul in pahar, cuburile de gheata vor fi oprite de sita shaker-ului. Exista cocktail-uri care se servesc cu fulgi de gheata sau cu cuburi de gheata. De obicei, gheata se asaza in pahar dupa care se toarna bautura alcoolica si sucul, urmand ca totul sa se amestece cu o lingurita de bar.
Daca aceste doua tehnici se numara printre cele mai simple, unele cocktail-uri se prepara prin stratificarea mai multor ingrediente. Pentru a putea pune in aplicare aceasta tehnica, este important sa stiti care este densitatea bauturilor pe care le preparati. De asemenea, va trebui sa folositi si lingurita speciala de bar deoarece, daca nu o veti folosi si veti turna direct bauturilor, acestea se vor amesteca. Asadar, turnati intai bauturile cu densitate mai mare si apoi pe cele cu densitate mai mica.
O alta tehnica destul de complexa si complicate este flambare, o tehnica folosita frecvent si in domeniul culinar. Flambarea se foloseste in special in cazul cocktail-ului de tip shot. Inainte de a aprinde, la propriu, stratul de alcool ce se afla desupra paharului, acesta va fi incalzit separat dupa care va fi adaugat peste restul ingredeintelor si va fi aprins. Daca veti stapani aceasta tehnica ii veti impresiona pe toti cei carora le veti servi cocktail-urile dumneavoastra.
O regula foarte importanta pentru ca bauturile pe care le preparati sa fie exceptionale este aceea ca temperatura paharelor sa coincida cu cea a bauturilor servite. Temperatura potrivita reprezinta unul dintre secretele bauturilor perfecte. Asa ca daca serviti un cocktail rece, asigurati-va ca si paharul este rece, fiind indicat chiar sa il tineti pentru cateva minute in congelator. De asemenea, daca preparati o bautura calda, turnati putina apa fierbinte in paharul in care va urma sa o serviti.
Si pentru ca tot am ajuns la servirea cocktail-urilor, daca doriti ca acest hobby sa fie complex, nu uitati nici de latura estetica si acordati suficienta importanta si modului in care paharele sunt decorate. Si aici imaginatia si creativitatea dumneavoastra sunt cele care dicteaza.