Relatiile de cuplu deschise („open relationships”) – chiar functioneaza? O relatie in care cei doi parteneri se iubesc si doresc sa ramana impreuna, insa isi ofera unul altuia libertatea de a intalni intim alte persoane poate fi o relatie de cuplu armonioasa? Un raspuns general nu exista: daca reusim sa scapam de preconceptiile noastre asupra a ceea ce este „normal”, putem accepta ca pentru unii, o relatie deschisa poate fi o reteta de succes, atat timp cat ei sunt intr-adevar fericiti.
Relatiile de cuplu deschise sunt acele relatii stabile de cuplu, in care insa partenerii isi dau acordul ca ambii sa intretina relatii intime si cu alte persoane. In general, ne-am gandi ca o astfel de situatie nu duce decat la resentimente, gelozie, blocarea comunicarii si insecuritate – insa totul depinde de perspectiva partenerilor.
Atunci cand ambii parteneri separa sentimentele lor de dragoste de satisfactia fizica, ei pot uneori sa ramana fericiti impreuna si sa obtina satisfactia si din alte parti. Motivul? Infidelitatea, care apare la un moment dat in atatea relatii de cuplu – aproape mereu ca dorinta si des ca act implinit. In relatia deschisa, nu esti nevoit sa iti ascunzi dorintele si sa inseli – totul este pus pe tava!
Despre relatiile deschise
Iubire vs. varietate. Doi parteneri se iubesc cu adevarat – dar ce se intampla dupa un timp, cand apare dorinta de noutate, de ceva diferit, de a scapa de monotonie? Doua cai: fie partenerii aleg sa ignore acea dorinta, concentrandu-se pe ceea ce au impreuna; fie ajung sa se insele, desi inca se iubesc. Poate iubirea sa satisfaca persoana, sa o faca sa nu-si doreasca pe nimeni altcineva vreodata? Pentru unii, da – iubirea si partenerul este tot ce isi doresc de la viata. Pentru altii, nu – desi isi iubesc din suflet partenerul, traiesc cu o anumita insatisfactie, cu o nevoie de varietate, de noutate.
Inselat vs. libertate. Atunci, ce fac unii, desi isi iubesc partenerul de cuplu? Ajung sa faca o greseala: sa insele. Dar, oare, nu poate exista o alta solutie? Cand ambii parteneri si-au petrecut ani impreuna si simt nevoia de varietate, oare o intelegere de a avea o relatie deschisa nu elimina tradarea presupusa de inselat? A te ascunde, a insela sau a spune sincer ca in plan fizic, ai nevoie de varietate? Merge, oare, aceasta intelegere – ca ambii parteneri sa aiba din cand in cand relatii fizice cu alte persoane? S-ar parea ca pentru unii este solutia de a ramane impreuna cu partener, caci au o relatie buna, dar de a obtine si satisfactia dorita in afara relatiei, fara a fi nevoiti sa se ascunda.
Unii fac chiar de la inceput aceasta intelegere; stiind ca nu sunt pregatiti sa aiba un singur partener intim, ca doresc inca sa aiba libertatea de a experimenta, cad de acord ca pot avea si alte relatii… Partenerii ce fac aceasta intelegere valorizeaza sinceritatea – doresc sa fie deschisi pana la capat; doresc sa ramana impreuna cu partenerul de cuplu, dar sa aiba libertate (de aceea, o regula a relatiilor de acest tip este sa spui cand intretii relatii intime cu cineva, fara a ascunde aceasta – bineinteles, fara detalii)…
Sentimente vs. senzatii. Insa o parte esentiala intr-o relatie de cuplu deschisa este separarea intre sentimente si relatii fizice: iti iubesti partenerul, dar iubirea nu te leaga fizic de acesta. A fi capabil sa ai relatii intime cu altii, care sa ramana insa strict in plan fizic – fara a dezvolta sentimente pentru altii. Iti iubesti numai si numai partenerul de cuplu – ceilalti sunt doar aventuri fara vreun strop de implicare emotionala. Aici este cheia: a putea sa nu legi relatia intima fizica de sentimente. Altfel, unul dintre parteneri, desi initial de acord cu relatia deschisa, se va simti tradat; sau unul din parteneri va dezvolta sentimente pentru vreun partener ocazional, distrugand relatia…
Reciprocitatea in relatiile deschise. Inca o problema: o adevarata relatie de cuplu deschisa implica faptul ca ambii parteneri sunt de acord, ca ambii isi doresc sa experimenteze cu altii si ca ambii au aceasta libertate. O relatie in care doar unul intretine relatii cu altii nu este o relatie deschisa – este o relatie in care partenerul ce ramane fidel ii permite celuilalt „scapari” de frica sa nu fie parasit! Aceasta este un pas spre dezastru. Nu se poate vorbi de o relatie ce poate merge decat cand ambii parteneri sunt cu adevarat de acord cu intelegerea.
Cum ramane cu gelozia? Partenerii gelosi nu pot mentine o relatie deschisa, aceasta este clar! Daca te simti gelos, tradat de faptul ca celalalt vrea sa aiba relatii fizice si cu altii, atunci o astfel de relatie nu are sanse. Si adevarul este ca majoritatea, femei sau barbati, suntem gelosi… Vrem sa fim singurii pe care partenerul ii doreste – iar cand acesta accepta sa „ne imparta” cu altii, putem nu numai sa fim gelosi, ci si sa ne simtim afectati in orgoliul nostru (oare cum accepta asa usor ideea sa ne imparta)…
Cum ramane cu fidelitatea ca valoare in cuplu? Realitatea este ca relatiile de cuplu deschise sunt pentru unii o solutie deoarece nu mai au incredere in fidelitate. Ca idee, este un concept frumos – insa concret, viata ne aduce zi de zi dovezi ca fidelitatea este des doar o aparenta, ca chiar si cei ce se iubesc cad prada tentatiilor…
Asa ca o relatie deschisa poate functiona pentru unii: ei se iubesc, doresc sa fie impreuna, insa doresc si sa ramana liberi sa traiasca, fara a ajunge in situatia in care se simt legati de maini si de picioare… Insa pentru altii – probabil ca pentru majoritatea – o relatie de acest tip nu are sanse: doarece simpla imagine a partenerului de cuplu impreuna cu altcineva este mult prea dureroasa si confuza pentru a putea fi acceptata; simpla idee ca putem pastra iubirea si mentine relatia, dar in acelasi timp putem avea relatii in afara cuplului, este prea iesita din comun.
In final, ramanem cu adevarul ca ceea ce merge pentru unii, nu va merge pentru altii – nu trebuie sa gandim in termeni de ce este normal sau nu, ci in termeni de ce anume ne face fericiti si satisfacuti sau nu!