Sarcină & BebeVezi ce oferă casele de nașteri - o opțiune populară pentru nașterea...

Vezi ce oferă casele de nașteri – o opțiune populară pentru nașterea naturală

Ce sunt casele de nasteri? Sunt stabilimente acreditate in care o viitoare mamica isi poate aduce pe lume bebelusul intr-un mediu sigur, steril si asistata de profesionisti, insa in acelasi timp un mediu diferit de cel rece si formal al spitalelor. Este, de fapt, varianta de mijloc intre optiunea nasterii in spital si optiunea nasterii acasa (care redevine o varianta populara printre mamicile ce isi doresc o nastere naturala).

In majoritatea tarilor mari occidentale, mamicile au aceasta optiune, cea de a naste in case de nasteri, asistate de catre moase si asistente experimentate. Si in tara noastra se vorbeste din ce in ce mai mult despre infiintarea caselor de nasteri acreditate si despre valorizarea si pregatirea unor moase care sa asiste mamicile in aceste locatii, dar chiar si acasa. Va dura, insa, un timp pana ce se poate realiza aceasta, din cauza problemei resurselor financiare si a celor umane (moasele si asistentele specializate independente).

In momentul de fata, o viitoare mamica ce nu doreste sa aduca pe lume bebelusul la spital (care pentru multe femei este un mediu nedorit), poate alege nasterea acasa, insa gasirea unei moase experimentate si care accepta sa aduca pe lume un bebelus la domiciliu este dificila (mamicile ce aleg aceasta cauta des o moasa in tarile vecine).

O experienta naturala a nasterii, fara interventii care nu sunt necesare in grabirea procesului natural. Mamicile ce doresc sa fie ele cele care aduc pe lume copilasul lor, fara interventii, care doresc sa traiasca lucid nasterea, sa o faca prin propriile lor forte (ceea ce, bineinteles, nu este dorinta tuturor) aleg casele de nasteri.

Siguranta: spre deosebire de nasterea acasa, o casa de nasteri este privita ca fiind o varianta mai sigura; in casele de nasteri, mamica este asistata de catre o moasa experimentata si de catre o asistenta (iar un medic de la un spital cu care se colaboreaza este pregatit sa intervina), avand in acelasi timp acces la unele interventii de rutina (medicatii pentru durere, aparatura de ecograf si echipamente pentru urgente), in cazul in care sunt necesare.

In schimb, in general, nu exista echipamente si metode specializate precum cele pentru monitorizarea electronica permanenta in timpul nasterii, pentru inducerea si grabirea travaliului, pentru epidurala sau pentru efectuarea unei cezariene. De aceea, niciodata o femeie care are o sarcina cu risc, care are o varsta inaintata sau care are o sarcina multipla nu ar trebui sa aleaga o astfel de varianta.

Linistea si caldura care nu se regasesc in mediul spitalului: casele de nasteri ofera un ambient calduros, care linisteste mamica. Ea are mai multa libertate de miscare, nu este deranjata de aglomeratia si agitatia spitalului si isi poate aduce orice obiecte personale doreste.

Mamica poate alege pozitia si chiar locul in care va naste (in casele de nasteri se poate alege si baia, multe fiind dotate cu cazi generoase care sa faca posibila nasterea in apa), se poate misca liber in timpul travaliului si poate chiar sa bea sau sa rontaie o gustare daca o doreste (deoarece travaliul poate fi unul lung, caci nu se efectueaza nici o interventie pentru grabirea acestuia decat in caz de risc).

Intimitatea si linistea sunt avantajele valorizate de catre mamicile care aleg nasterea naturala in casele de nasteri: in tarile occidentale, acestea ofera mamicii o camera a sa, privata, mobilata calduros, ca o casa si nu ca un spital, cu un pat mare, noptiera, masa, fotolii, decoratiuni dragute (mamica isi poate aduce ce obiecte vrea pentru aranjarea camerei, iar sotul ei poate sta impreuna cu ea in camera mereu). Mai mult, casele de nasteri sunt dotate si cu un salon comun primitor, mobilat ca o casa, in care se poate sta impreuna cu alte mamici sau in care pot sta membrii familiei si cu o bucatarie.

Dupa nastere, mamica va ramane alaturi de bebelus: controlul medical al micutului, vaccinarile necesare si baia sa se petrec in camera mamei, care nu il paraseste nici o clipa.

Casele de nasteri nu ofera doar un mediu intim si cald unde sa aiba loc nasterea: ele ofera in mod normal si pregatirea prenatala viitoarei mamici, cursuri despre sarcina, nastere naturala, alaptare si ingrijirea bebelusului. Se pune accent pe pregatirea emotionala a viitoarei mamici, care este incurajata si invata cum sa treaca peste durerea nasterii fara interventii artificiale.

Mamica poate ramane in general cateva zile in casa de nasteri, unde va fi sustinuta si invatata sa alapteze, sa manevreze bebelusul, sa ii faca baie. Insa ea va fi mereu alaturi de bebelus – acesta va sta constant in camera mamicii. Daca doreste si daca totul este in regula cu ea si cu bebelusul, insa, poate parasi casa de nasteri dupa o zi, revenind daca doreste sfaturi si ajutor de la moase.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.