Dragoste și relațiiCoduri și mesaje nonverbale în cuplu, vezi cum trebuie interpretate ca să...

Coduri și mesaje nonverbale în cuplu, vezi cum trebuie interpretate ca să îți înțelegi partenerul

Codurile si mesajele nonverbale in cuplu – limbajul nonverbal este o parte majora in comunicarea dintre parteneri. De fapt, pentru un cuplu fericit, in care comunicarea este buna, decodificarea si intelegerea semnalelor nonverbale, atat pozitive, cat si negative, este o prima conditie. Doi parteneri comunica de fapt in principal prin priviri, expresii faciale, gesturi, atingeri, pozitionarea trupurilor unul fata de altul, cuvintele fiind stratul de suprafata.

Initial, atractia intre doua persoane si primul contact se face prin aceste coduri si semnale nonverbale, ce stau la baza flirtului (semnale nonverbale care sunt extrem de similare in intreaga lume – de exemplu, o femeie europeana adopta aceleasi priviri si expresii cand este atrasa de un barbat ca si o femeie din tinuturi indepartate).

Prin limbaj nonverbal facem primul contact si initiem o relatie: priviri intense si dominante la barbati (insa de durata scurta – o privire insistenta creeaza disconfort) si priviri cochete, ambivalente la femeie (femeia ce flirteaza va alterna privirea ce invita cu cea indiferenta, in jocul seductiei); expresii faciale de apreciere, dintre care zambetul are o forta de atractie imensa (persoanele zambitoare sunt in general atractive); proximitatea, apropierea dintre cei doi, care le permite receptarea altor stimuli ai atractiei (precum mirosul); atingerile usoare, pe mana, gat, obraz, care transmit dorinta; si, in sfarsit, limbajul – care nu este nici pe departe factorul principal in nasterea atractiei intre viitorii parteneri.

Cuvintele sunt importante, ceea ce spui aratand interes si apreciere – insa fara a fi alaturate tuturor semnalelor nonverbale de mai sus, nu isi fac efectul dorit.

Codurile si mesajele nonverbale in cuplu transmit apreciere sau critica; interes sau ignorare; afectiune sau indiferenta pe mai multe planuri: ca persoana, ca partener-prieten si ca iubit intim. Semnalele nonverbale de apreciere, interes si afectiune ii asigura partenerului ca este valorizat atat ca om, cat si ca partener si ca iubit (semnalele erotice sau lipsa lor au o mare influenta asupra fericirii in cuplu).

Despre coduri si mesaje nonverbale in cuplu

Semnalele pozitive, de apreciere, ce ii arata partenerului ca celalalt il valorizeaza sunt transmise in limbajul nonverbal prin contactul ochi-in-ochi care arata interes, prin mimica: expresii care aproba, prin atingeri prietenesti (pe mana, umar, imbratisari). Partenerii cuplului ajung sa recunoasca aceste semnale, dintre care multe sunt universale, insa in acelasi timp si personalizate: o persoana are si coduri proprii prin care se exprima (anumite expresii si gesturi personale), coduri care in cuplu trebuie recunoscute de catre ambii parteneri, coduri pe care ei le descifreaza si care ii ajuta sa comunice intim doar prin aceste semnale (un cod intim comun).

Semnalele negative transmit, invers, lipsa de apreciere sau chiar critica si indiferenta: partenerul care decodeaza aceste semnale se simte neglijat si fara valoare: de la priviri dezaprobatoare sau lipsa contactului ochi-in-ochi, la expresiile faciale de critica, respingere sau lipsa de interes, la distanta mare intre parteneri si lipsa atingerilor.

mesaje non verbale

Semnalele erotice in cuplu sunt o parte esentiala din codurile si semnalele pozitive din cuplu: in lipsa transmiterii acestor semnale erotice, partenerul se va simti nedorit, neatractiv pentru celalalt. Lipsa semnalelor erotice duce la indepartarea intre parteneri, caci cel care simte ca nu mai este dorit de catre partener isi va diminua si el semnalele ce transmit atractie sau tandrete.

Mesajele nonverbale care arata atractia si dorinta pentru partener sunt, astfel, o parte esentiala a comunicarii de cuplu: privirile intense cu subinteles si apreciative valoreaza mai mult decat un compliment; zambetele tandre sau discrete il incurajeaza si flateaza pe celalalt; proximitatea dintre parteneri, apropierea dintre ei si pozitia trupurilor (inclinate unul spre altul sau spre alte directii) mentin intimitatea si transmit atractie interpersonala; atingerile intime, tandre sau pasionale mentin si transmit dorinta.

Odata ce aceste semnale se raresc sau dispar in comunicarea nonverbala, partenerii nu se mai simt doriti, atractivi, dezirabili si apare o anumita raceala care afecteaza mult relatia. Mai mult, daca unul dintre parteneri resimte lipsa acestor semnale erotice din partea celuilalt, atunci el va fi mult mai sensibil la semnalele transmise de altii din jurul sau, fiind placut impresionat ca este gasit atractiv de catre cineva. Oricat de multa apreciere primeste un partener prin semnalele nonverbale care ii transmit ca este un partener si un prieten bun (acele semnale nonerotice, de afectiune amicala), in lipsa semnalelor erotice, relatia are mult de suferit.

Incongruenta limbaj verbal-limbaj nonverbal. Codurile si mesajele nonverbale in cuplu duc la o comunicare mai buna, chiar la o intelegere intuitiva intre partenerii unui cuplu. De multe ori, este greu ca o persoana sa exprime in cuvinte exact ce crede sau ce simte – insa aici intervine in cuplu intelegerea codurilor nonverbale, ce ii permite partenerului receptiv sa realizeze ceea ce doreste de fapt celalalt sa transmita. De multe ori, tocmai aceste semnale nonverbale, care sunt des instinctive, il tradeaza pe un partener care incearca sa minta: cand exista o buna cunoastere interpersonala, partenerul poate identifica o minciuna, poate decodifica mesajul real din spatele cuvintelor sau poate pur si simplu realiza ca ceea ce se spune este fals.

Codurile si mesajele nonverbale in cuplu permit partenerilor sa ajunga la acea intelegere subtila, care nu necesita cuvinte. In cuplurile stabile si fericite, partenerii se inteleg intre ei prin intermediul acestor tipuri de coduri: priviri; mimici; gesturi si atingeri, coduri care pot ramane neintelese de ceilalti din jur. Lipsa acestor semnale in comunicarea dintre parteneri semnifica de fapt blocarea comunicarii, indepartarea si raceala dintre cei doi.

A invata sa recunosti codurile si mesajele nonverbale ale partenerului de cuplu inseamna a putea sa il intelegi cu adevarat, a putea sa ii comunici adecvat si chiar a putea sa il influentezi. Cand observi un anumit mesaj transmis printr-o privire, expresie sau gest, poti raspunde eficient la acel mesaj, receptand si reflectand in tine insati starea transmisa de catre partener (astfel ii arati ca l-ai inteles); sau poti, din contra, atunci cand observi o stare de tensiune negativa la partener, sa ii transmiti una pozitiva si chiar sa il dezarmezi prin transmiterea semnalelor pozitive: privire interesata; zambet; apropiere si atingere tandra.

Cand nu acorzi atentie semnalelor transmise de catre partener, comunici doar superficial, fara sa patrunzi si intelegi esenta comunicarii intime, indepartandu-te si indepartandu-l pe celalalt. Cand auzi doar cuvintele, o parte importanta a mesajului ramane pierduta si neinteleasa. Cand nu alaturi cuvintelor tale semnale nonverbale, arati inchidere si lipsa de implicare in comunicare.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.