Aveti o relatie de cuplu si lucrati impreuna, in aceeasi firma, in acelasi birou? Fie ca relatia voastra a inceput ca o idila la birou, fie ca erati impreuna dinainte si s-a intamplat sa va angajati la aceeasi firma, a lucra impreuna cu partenerul de cuplu poate suna grozav – insa oare este chiar asa de grozav?…
Cand sunteti iubiti si lucrati impreuna zi de zi in aceeasi firma, desi o perioada vi se pare distractiv si perfect (luati pauze impreuna, aveti acelasi program, mergeti spre si de la serviciu impreuna), dupa un timp pot sa apara unele mici probleme. A sta si acasa si la serviciu unul cu altul, a va vedea 24 de ore din 24 poate fi, contrar aparentelor, un lucru negativ in relatia de cuplu.
Cand aveti o relatie de cuplu si lucrati impreuna
Apropierea constanta, a sta mereu unul langa altul, a va vedea toata ziua poate fi un pas gresit in relatia de cuplu. De ce? Poate ca suna bine, insa in orice cuplu, chiar daca sunteti innebuniti unul dupa altul, partenerii au nevoie de spatiu si timp pentru sine. Au nevoie de scurte perioade de separare, de distanta, de respiro. Exista o teorie care spune ca pentru a pastra armonie, echilibru, dar si pentru a mentine dorinta, intr-un cuplu partenerii trebuie sa alterneze perioadele de apropiere cu scurte perioade de distanta (zile sau macar momente din zile in care stau separat, isi fac timp pentru sine).
A fi lipiti unul de altul poate fi placut si amuzant la inceput, insa dupa o perioada mai lunga sau mai scurta de timp, veti simti ca aceasta apropiere prea mare si constanta va sufoca oarecum. Este complet natural sa ai nevoie de un spatiu personal si de timp pentru sine, oricat iti iubesti partenerul!
Dimineata, in timpul zilei, seara, zi de zi esti langa partenerul de cuplu… O teorie psihologica interesanta ne vorbeste despre suprasaturatia de stimuli din partea persoanei prezente mereu langa tine – cand iti petreci tot timpul cu o persoana si stai cu aceasta mereu, pasiunea si dorinta scade din cauza apropierii excesive (nu o mai gasesti incitanta si nu are cum sa ti se faca dor de aceasta).
Viata ta va fi lipita de cea a partenerului si poti ajunge sa iti doresti o perioada pentru tine, o evadare de unul singur, un spatiu personal. Dor nu ti se poate face – cum sa iti fie dor de partener, cand il/o vezi langa tine mereu? Dorinta incepe sa scada – nu mai gasesti incitare si noutate la celalalt. Iar rutina zilnica incepe sa te plictiseasca.
Cand lucrati impreuna, sunteti si iubiti si colegi de munca: ceea ce implica dificultatea de a va separa rolurile. Cum va purtati unul fata de altul la serviciu? Va puteti purta la fel ca in intimitate, ca doi iubiti – in general, nu este acceptat si apreciat ca in mediul profesional sa va manifestati afectiv. Atunci, va purtati profesional, ca doi simpli colegi?
Aceasta poate fi cam dificil si puteti ajunge sa va purtati mereu unul cu altul ca niste colegi si nu ca iubiti… Ati observat cupluri in cadrul carora partenerii se purtau ca niste amici sau ca fratii si deloc ca doi iubiti? Acestia au devenit in timp foarte apropiati, insa au uitat de latura romantica si pasionala a relatiei dintre ei, asa incat s-au transformat din iubiti in frati!
Intrati in competitie – cand lucrati impreuna la aceeasi firma, se poate ajunge la o intrecere: cine este mai bun la munca sa? Cine obtine aprecierea sefului? Cine are salariul mai mare? In cuplu pot sa apara oricum comparatii si competitie, iar daca lucrati amandoi in aceeasi firma si in acelasi domeniu, acestea pot sa devina “serioase”: deveniti rivali, cand voi ar trebui sa fiti parteneri… A te lua la intrecere cu partenerul de cuplu, a dori sa vezi cine e mai bun, a dori sa castigi (ceea ce implica faptul ca doresti ca partenerul sa piarda) nu este tocmai sanatos in relatie!
Cine se aseamana se aduna sau contrariile se atrag? Cu alte cuvinte, o relatie de cuplu armonioasa este intre partenerii ce seamana intre ei si impart cam tot sau intre cei diferiti, care insa se completeaza? Ca de obicei, adevarul este la mijloc: a avea lucruri in comun este benefic; insa la fel de benefic este a avea propriile interese si activitati, separate de cele ale partenerului.
A avea acelasi serviciu si a lucra in acelasi domeniu si in aceeasi firma poate fi uneori prea mult: partea buna este ca puteti discuta despre munca voastra si puteti sa va cereti reciproc sfaturi; partea mai putin buna este ca puteti intra in competitie, va puteti certa asupra muncii pe care o faceti si va puteti simti sufocati de prezenta celuilalt la locul de munca.
Asadar, este o idee buna sa lucrati impreuna, in aceeasi firma si birou ca parteneri de cuplu? Depinde in mare masura de gradul apropierii – daca, de exemplu, aveti spatii de munca separate, toate cele de mai sus nu sunt la fel de problematice precum sunt daca apropierea concreta dintre voi este de doar cativa metri!
Depinde si de modul in care percepeti aceasta apropiere – este posibil ca ea sa nu dauneze deloc relatiei, sa nu duca la plictiseala sau sufocare, ci sa duca la o intimitate mai mare… Depinde si de cum va structurati programele personale: daca aveti fiecare zile in care faceti activitati separate, atunci va oferiti timpul pentru sine atat de necesar chiar si daca lucrati impreuna…