Un sport nobil si un hobby foarte raspandit este tirul cu arcul, despre care vom oferi cateva detalii importante in randurile care vor urma.
Tir cu arcul – istorie, sport, hobby
Trasul cu arcul reprezinta una dintre cele mai vechi activitati intreprinse de catre om, aceasta fiind strans legata de vanatoare. Treptat, aceasta activitate a devenit o tehnica de lupta si in timpurile moderne a devenit un sport practicat atat la nivel de performanta, cat si ca simplu hobby, fiind o activitate relaxanta si plina de dinamism pentru persoanele de toate varstele. In Bhutan, un mic regat de pe teritoriul Asiei, tirul cu arcul reprezinta cea mai indragita activitate de timp liber.
Istoria tirului cu arcul este una foarte interersanta, considerandu-se ca arcul si sagetile au fost inventate pe la sfarsitul paleoliticului. Numeroase documente atesta evolutia fascinanta a acestei tehnici, trasul cu arcul fiind considerat si o adevarata arta inca din Antichitate. In spatele acestei arte se afla nu doar o istorie impresionanta, ci si mult exercitiu din partea celor care practicau trasul cu arcul in domeniul militar, aceasta abilitate fiind necesara oricarui barbat din inaltele clase sociale din Evul Mediu si din perioadele ce au urmat.
Descoperirea prafului de pusca si inventarea armelor ce il folosesc au insemnat declinul arcului, aceasta nobila arta transformandu-se pentru cele mai multe persoane intr-un mijloc de relaxare.
Tirul cu arcul este, dupa cum am mentionat si in randurile anterioare, un hobby pentru toate varstele. Este o activitate distractiva, relaxanta, care va pune atentia la incercare, trasul cu arcul fiind un bun exercitiu pentru trup si minte.
Iata care sunt beneficiile tirului cu arcul si de ce ar trebui sa imbratisati acest hobby:
Tirul cu arcul este accesibil tuturor, atat celor mici, cat si celor mari. Este chiar o activitate frecvent intalnita si in randul persoanelor cu dizabilitati.
Aceasta activitate nu este deloc costisitoare. Fie ca va inscrieti intr-un club si o practicati ocazional, sau va achizitionati propriul echipament, investitiile nu sunt foarte mari, spre deosebire de cele specifice altor hobby-uri.
Trasul cu arcul este o activitate ce va pune corpul in miscare, antrenand toti muschii din partea superioara a corpului, in special muschii mainilor.
Trasul cu arcul va poate ajuta sa va dezvoltati capacitatea de concentrare si coordonarea din miscarea mainilor si vaz deoarece, pentru a trage cu arcul, trebuie sa fixati cu privirea un anumit punct si in acelasi timp sa va coordonati miscarile pentru ca sageata sa se infiga in acesta.
Tirul cu arcul este o activitate ce poate fi practicata atat in interior, cat mai ales in exterior, asadar conditiile meteorologice nu influenteaza sub nicio forma practicarea tirului cu arcul.
Este un hobby plin de dinamism, va relaxeaza si ajuta la eliberarea stresului. De asemenea, a fost demonstrat ca persoanele care practica aceasta activitate sunt mult mai increzatoare in fortele proprii.
Nu in ultimul rand, trasul cu arcul este o activitate ce va indeamna sa socializati.
Cum puteti imbratisa acest hobby?
Daca v-ati hotarat sa abordati o activitate care sa va aduca toate beneficiile pe care vi le-am prezentat mai sus, primul pas pe care trebuie sa il faceti este sa va inscrieti intr-un club. Inainte de a incepe sa trageti cu arcul este foarte important sa invatati ce inseamna cu adevarat tirul cu arcul. In cadrul clubului de tir cu arcul veti invata care sunt tehnicile cele mai raspandite si mai ales veti invata ce inseamna siguranta in acest sport deoarece, trasul cu arcul se poate transforma intr-o activitate periculoasa daca nu este practicata corespunzator. Daca nu va veti inscrie intr-un club macar pana cand veti deprinde tehnicile necesare unui incepator, singuri cu siguranta nu le veti putea intelege.
Dupa ce partea teoretica a fost invatata, este timpul sa treceti la practica. Sub indrumarea unei persoane experimentate veti trage cu arcul pentru primele dati si veti intelege misterele sale.
Pentru inceput nu va suprasolicitati. Nu uitati ca tirul cu arcul este un sport si trebuie tratat ca atare. Este de preferat sa purtati o protectie pentru incheietura.
Abia dupa ce mai prindeti putina experienta va puteti alege tipul de arc potrivit (arc traditional sau arc plat) si puteti aborda mai multe tipuri ale tirului cu arcul, participand chiar si la competitii.