Timp liberFotocitirea sau cum să citiți inteligent, pentru cei ce au literatura ca...

Fotocitirea sau cum să citiți inteligent, pentru cei ce au literatura ca și pasiune

Traim intr-o lume in care stim totul dar, de fapt, nu stim nimic, suntem bombardati zi de zi cu o avalansa de informatii astfel incat nu mai suntem capabili sa distingem intre o informatie de buna calitate si una irelevanta.

Citim atat de mult insa nu retinem nimic pentru ca suntem prea stresati si sa nu mai vorbim de cititul de placere care, pentru multe persoane, chiar si pentru pasionatii de literatura, a devenit doar un vis frumos. Este adevarat, literatura este o pasiune deosebita, potrivita atat pentru cei mici, cat si pentru cei mari, ne dezvolta imaginatia, creativitatea si vocabularul, oferindu-ne sansa sa ne exprimam mai bine si sa comunicam mai eficient cu cei din jur.

Iar cei care au ca pasiune literatura sau doresc sa citeasca mai mult intr-un timp scurt, pot invata sa citeasca inteligent prin fotocitire.

Ce este fotocitirea?

Cu totii ne dorim sa acumulam un numar cat mai mare de informatii intr-un timp foarte scurt pentru ca nu mai avem timp sa citim. Si chiar daca citim de placere sau de nevoie, fotocitirea joaca un rol foarte important pentru dezvoltarea personala a fiecaruia dintre dumneavoastra.

Fotocitirea (eng. photoreading), fotografierea mintala sau citirea rapida reprezinta o tehnica prin care o persoana are abilitatea de a citi foarte rapid, acumuland un numar mult mai mare de cunostinte in cel mai scurt timp. De exemplu, o persoana care stapaneste tehnicile fotocitirii poate acumula intr-o singura ora informatiile pe care alte persoane, in mod obisnuit, le acumuleaza in 10 ore.

Desi fotocitirea pare relative noua, aceasta tehnica ce pune accentul pe folosirea la maxiumum a creierului este a inceput sa fie folosita cu aproximativ 200 de ani in urma in timpul antrenamentelor de arte martiale, termenul ce denumeste tehnica generala fiind folosit abia in anul 1985 cand Paul Scheele a dezvoltat pe larg teoria conform careia creierul uman poate fotografia un text scris si poate retine astfel o cantitate mare de informatii.

Se spune ca omul cat traieste invata si multe invataturi sunt rezultatul lecturii si, cu siguranta, fiecare isi doreste sa parcurga cartile si documentele folosite zilnic intr-un timp mai scurt pentru a avea timp si de viata personala. In acest fel, cititul „din obligatie” se transforma intr-o sarcina usoara ce va va aduce numai satisfactii.

Cum puteti aborda fotocitirea?

fotocititre

Desi denumirea acestei tehnici este destul de pompoasa, fotocitirea nu este pusa cu greutate in aplicare ci din contra. Fotocitirea poate fi invatata de catre persoane de toate varstele. Puteti participa la cursuri sau puteti urma cativa pasi simpli pentru a citi mai repede si mai eficient, fara a va plictisi si reusind sa acumulati informatiile.

Atunci cand citim creierul este constient de faptul ca va fi bombardat cu o mare de informatii si pe unele dintre acestea deja la cunoaste. Cu toate acestea, procesul de citire inteligenta poate fi impartit in cinci etape esentiale:

Inainte a parcurge un anumit text, in functie de tipul acestuia, cititorul trebuie sa isi stabileasca scopul raspunzand pe scurt la intrebarea: „ce vreau sa aflu din aceasta carte, care sunt informatiile de care am nevoie?” De indata ce un anumit cititor stie unde vrea sa ajunga, lectura va fi floare la ureche.

Al doilea pas consta in rasfoirea cartii. Cu siguranta fiecare dintre dumneavoastra realizeaza acest lucru indiferent de tipul cartii. Insa, in procesul de fotocitire, acest pas este foarte important pentru ca stiti deja care va este scopul, nu mai trebuie decat sa observati daca respectiva carte va poate ajuta sa vi-l indepliniti.

Urmatoarea etapa este citirea inteligenta. Va relaxati, inspirati adanc si incepeti sa parcurgeti relaxati fiecare pagina, privind-o cu atentie. Nu va speriati daca nu veti intelege nimic pentru moment pentru ca informatia este inmagazinata in nonconstient.

Postvizualizarea reprezinta un fel de punct culminant al fotocitirii. In acest moment, in creier se realizeaza anumite conexiuni si sunt emise anumite semnale sub forma unor cuvinte cheie pe care cititorul le dezvolta in asa fel incat acesta extrage informatiile utile din carte pe care tocmai a parcurs-o.

Ultimul pas reprezinta activarea informatiei, etapa in care cititorul parcurge cartea sau documentele la intamplare si isi fixeaza rapid informatiile. In acest moment, creierul devine perfect constient de cunostintele acumulate.

Veti observa ca fotocitirea este mult mai practica decat citirea cuvant cu cuvant. Nu veti mai obosi chinuindu-va sa inmagazinati cuvinte inutile, ci veti extrage doar ceea este important pentru dumneavoastra. Fotocitirea va poate ajuta sa va dezvoltati mult mai bine pe plan profesional, fiind perfecta si pentru elevi si studenti. In acest fel, cei din urma nu se vor mai simti coplesiti de numarul de mare informatii pe care il primesc, invatand mai inteligent si devenind mult mai increzatori in fortele proprii.

Probabil va intrebati ce legatura are fotocitirea cu hobby-urile. Ei bine, dupa cum am mentionat si anterior, literatura este una dintre cele mai populare pasiuni, fiecare persoana avand o carte preferata, un gen literar preferat pe care il abordeaza in timpul liber. Insa, pentru unele persoane, tocmai timpul liber reprezinta problema cea mare. Prin fotocitire, cartile pot fi parcurse cu o mult mai mare usurinta, iar cei care sunt pasionati de o limba straina sau doresc sa invete cat mai multe limbi straine pot aborda cu succes aceasta tehnica.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.