In lunile de vara cand temperaturile sunt ridicate animalele de companie pe care noi le iubim atat de tare pot suferi de caldura. Proprietarii de caini stiu ca aceste animale sufera de multe ori din cauza temperaturilor ridicate din sezonul cald, insa cu siguanta nu stiu ca acest lucru este foarte periculos pentru acestea. Cum protejam cainii de arsita verii? – Acest aspect devine foarte important si necesar de stiut daca luam in consideratie faptul ca animalele se adapteaza foarte greu la temperatura ridicata a aerului.
Cert este ca aceste patrupede tolereaza in mod diferit caldura, unele rase sunt mai rezistente la temperaturile ridicate, altele din contra sunt mai sensibile. De asemenea modul in care un animal suporta caldura depinde foarte mult de varsta acestuia, starea de sanatate dar si tipul de blana de pe corpul sau. Cainii bolnavi sau batrani au din cauza arsitei verii probleme respiratorii, gafaie, daca ajung la temperatura corporala de 43 de grade Celsius pot chiar muri.
Conform medicilor veterinari un caine are temperatura corpului de 38,6 grade Celsius, deci destul de mare, la care se adauga si blana sa care tine cald si de asemenea sistemul sau subdezvoltat de termoreglare a temperaturii. Aceste lucruri contribuie la cresterea riscului ca un caine sa sufere un accident vascular cerebral din cauza arsitei verii. Spre deosebire de oameni cainii nu transpira, sub piele ei nu au asa numitele glande sudoripare ci niste glande care secreta o substanta care practic nu se evapora.
La caini pierderea de caldura se face doar la suprafata mucoasei bucale si a limbii. Cand ii creste temperatura corpului, cainele scoate limba cat mai mult afara din gura si astfel incepe sa-si reduca temperatura. De regula cainele se supraincalzeste rapid insa la el procesul de racorire este destul de lent. Blana este si ea o problema mai ales daca are parul lung sau este de culoare inchisa. Dupa cum bine se stie culoarea neagra absoarbe mai usor caldura si astfel cainii care au o astfel de blana sufera frecvent de supraincalzire.
Medicii spun despre asa numita ,,insolatie la caini” care apare in lunile calduroase de vara si care se manifesta prin starea generala de rau, de letargie, apatie, inrosirea ochilor, uscarea membranelor mucoase, probleme respiratorii si desigur cresterea temperaturii intre 40-43 grade Celsius (aceasta se masoara in zona rectala).
In momentul aparitiei accidentului vascular cerebral din cauza caldurii, cainele are o stare depresiva, de greata, diaree si lesin, are limba albastra, muschii faciali mai duri, se deplaseaza cu greutate, circulatia sangelui nu se mai face in mod normal, cainele saliveaza puternic si gafaie, organismul sau este foarte cald sau chiar fierbinte, se simte ca are temperatura corpului ridicata.
Fiecare stapan care observa primele simptome de supraincalzire la caine trebuie sa incerce cat mai rapid sa-i scada temperatura corpului. Cel mai simplu si mai rapid mod in care se poate face acest lucru este prin mutarea cainelui intr-un loc racoros, la umbra, ferit de razele puternice ale soarelui. Apoi este indicat sa se aplice comprese cu apa rece (cateva carpe ude) pe corpul acestuia, sa-i fie umezite intai picioarele, apoi zona corpului (mai ales stomacul si pieptul), dupa aceea gatul si capul (ochii, fruntea si mai ales gura).
Daca este posibil cainele poate fi pulverizat cu putina apa rece (dar nu exagerat de rece), trecerea se face treptat de la apa ce se afla la temperatura camerei la apa putin mai rece. Daca se foloseste din prima apa prea rece se poate agrava starea deja rea a cainelui, deoarece are loc o ingustare brusca a vaselor sanguine.
Cainele trebuie sa bea apa rece (dar nu exagerat de rece) si nici in cantitate mare, doar cateva inghitituri mici. Pentru a i se imbunatati circulatia sangelui este bine sa i se faca putin masaj la picioare. Cand animalul este putin calmat din situatia grava in care se afla este indicat sa fie dus la un control la medicul veterinar.
Pentru a ne proteja cainii de arsita verii nu trebuie decat sa evitam locurile in plin soare, sa ii plimbam pe la umbra si mai mult dimineata si dupa-amiaza cand temperaturile sunt scazute. De asemenea este bine ca animalul sa fie dus in zone din apropierea raurilor deoarece acolo aerul este mai rece si in general plimbarile in zilele calduroase sa fie destul de scurte (este suficient un sfert de ora) si intotdeauna la umbra.
De fiecare data este bine sa se ia o sticla de apa, iar daca plimbarea este mai lunga este indicat sa fie luat si un prosop ce poate la un moment dat udat si aplicat pe corpul animalului pentru a-i scadea temperatura corporala in caz de supraincalzire. Plimbarea mai lunga se face intotdeauna cu opriri scurte din ora in ora pentru ca animalul sa se odihneasca si sa bea cate putina apa.
In timpul verii este importanta si alimentatia
Aceasta trebuie sa fie saraca in calorii si bogata in minerale si vitamine astfel incat animalul sa aiba energia necesara in zile calduroase. De asemenea foarte important este ca animalul sa bea foarte multe lichide, corpul sau sa fie cat mai bine hidratat.
In casa sau apartament cainele nu trebuie tinut intr-o camera inchisa
El are nevoie de mult aer, de un spatiu cat mai larg, bine ventilat, de obicei vara cainii obisnuiesc sa se aseze pe podea sau gresie pentru a se racori, multi din cei care au un astfel de animal de companie cu siguranta au observat cum el se refugiaza in baie si sta jos pe gresie, cu botul intins inainte, spre a simti putina racoare.
Folosirea unor ventilatoare este de multe ori periculoasa daca animalul sta direct sub aerul rece al acestora, astfel va putea suferi de anumite inflamatii care ii vor afecta starea de sanatate. Cainele care este tinut in curte trebuie sa aiba o cusca pozitionata la umbra sau sa aiba acces si la un loc umbrit, in care sa se refugieze daca simte nevoia, pentru a nu suferi de razele directe ale soarelui. Nu trebuie niciodata legat in curte in soarele arzator si este obligatoriu sa aiba mereu la dispozitie un vas cu apa, in caz ca simte nevoia sa bea lichide.
Tinerea cainelui intr-o masina parcata si cu geamul inchis este un lucru complet gresit si foarte periculos pentru sanatatea acestuia. In masina se creeaza efectul de sera, astfel ca la o temperatura de 30 de grade afara se ajunge la 40 de grade in interior. In numai jumatate de ora temperatura de 40 de grade devine si mai ridicata in masina si in acest fel cainele poate suferi de hipertermie severa, iar daca nu este scos in scurt timp la aer si dus la umbra, riscul ca situatia lui sa devina mult mai grava este ridicat. De asemenea cainele poate dezvolta hipertermie daca adoarme la soare sau daca alearga mai mult timp intr-o zona sub arsita soarelui.