Nu putini sunt cei care considera cainii ca fiind cei mai buni prieteni ca animale de companie, ei le fac viata mai distractiva si mai placuta. Sunt cazuri in care animalul poate suferi de o boala grava ce nu are leac si medicii ne sfatuiesc sa-i oprim suferinta. Despre aceasta este vorba si in acest articol – eutanasierea unui caine.
Exista situatii cand eutanasierea este justificata si anume: cand animalul sufera de boli cronice care ii dau dureri fizice foarte mari; dupa anumite traume si interventii chirurgicale care au provocat suferinta si se manifesta prin dureri in continuare; sau cand animalul se naste cu boli sau defecte congenitale care se pot agrava in timp si fac sa aiba o viata de suferinta si chin.
Desi este foarte atasat de cainele sau si despartirea de el este un moment foarte greu, stapanul va intelege ca nu are alta solutie pentru a face micul patruped sa nu mai sufere. Eutanasierea unui caine nu este o procedura dureroasa, insa boala sa ii poate da anumite dureri fizice care pot fi greu de suportat de animal. Din nefericire exista situatii in care medicul veterinar nu poate sa-l ajute, sa-l vindece, iar singura solutie este eutanasierea acestuia.
De obicei un caine cu probleme este dus la medicul veterinar, iar acesta ii va face o examinare completa si in urma diagnosticului va stabili daca mai exista vreo cale de salvare pentru animal. Medicul va explica stapanului ce implica boala cainelui, daca acesta va avea simptome dureroase si daca are vreo sansa de recuperare. In situatia in care animalul va avea dureri, boala va continua sa se dezvolte si nu exista speranta de salvare, singura solutie este eutanasierea acestuia.
Intotdeauna procedura se face de catre un medic specialist care are experienta. Ea nu este dureroasa, provoaca animalului un somn din care nu se mai trezeste.
Are doua etape: introducerea intravenoasa a unui ser (de anestezie profunda) care are scopul de a dezactiva mintea si reflexele cainelui (deci si cel de durere si sensibilitate); apoi introducerea unor medicamente foarte puternice care opresc bataile inimii si respiratia acestuia. Intotdeauna trebuie sa se recurga la prima etapa (de anestezie), in caz contrar folosirea doar a celei de a doua etape (prin acele medicamente) va produce suferinta animalului. El fiind treaz se va sufoca de la medicamente si va avea o experienta destul de grea, de suferinta, inainte de a muri. Anestezia poate fi intravenoasa si animalul adoarme in mai putin de 1 minut, sau daca este agitat se face intramuscular care il va adormi in cel mult 20 de minute.
Eutanasierea unui caine nu este deloc dureroasa cand se realizeaza cu anestezie, el nu simte nici o suferinta, se poate face la o clinica veterinara sau la domiciliul stapanului. Indicat este sa se faca acasa deoarece animalul va fi mult mai relaxat, la clinica poate deveni agitat si agresiv.
Eutanasierea trebuie inteleasa ca o masura necesara in atenuarea suferintei cainelui, care il ajuta sa moara cu demnitate fara a simti nici o durere, doar o stare de somn din care nu se mai trezeste.