DiverseCum te descurci cu adolescentul rebel?

Cum te descurci cu adolescentul rebel?

Este dificil ca părinte să vezi cum copilul tău cuminte devine adolescentul rebel. Este de nereunoscut aşa, parcă dintr-o dată. Iţi răspunde, este  neascultător şi nimic din ce îi spui tu nu- i mai convine. Este mereu iritat. Văd la alte familii și mă cam trec fiorii. Băiețelul meu are doar 6 anișori (peste o lună), dar trec anii, mai rapid ca acceleratul prin gară.

Am înțeles că toate aceste transformări emoţionale sunt legate de adolescenţă şi apar la vârsta de 12- 13 ani . Mulţi părinţi îşi pierd răbdarea, se tem că o să scape copilul din mână şi trec la aplicarea de pedepse. Și acum, pedeapsa este ultimul lucru pe care îl încerc, când deja sunt cu răbdarea la pământ. Chiar dacă în general nu sunt răbdător, când vine vorba despre el, mă mir de unde am atâta răbdare.

Părerea mea este că pedeapsa nu-i tocmai cea mai bună metodă. Poţi să-i provoci copilului  traume peste care, cu greu va mai trece. Încearcă să-l înţelegi! Nici pentru el  nu este simplu să accepte ce se întâmplă cu corpul lui, care parcă îi devine străin, sentimentele noi pe care le încearcă şi de care se ruşinează în multe cazuri. Este important să realizăm că această etapă face parte din procesul natural de creştere şi maturizare al copilului.

El practic ne testează limitele din dorinţa de a căpăta independenţă.

Acum că am înţeles care sunt cauzele rebeliunii, cum trebuie să ne purtăm ne învaţă specialiştii.  Eu m-am documentat cu atenție, pentru a fi pregătit când va veni momentul. Știu, e cam devreme, dar nu strică pentru cultura noastră generală să ne pregătim trup și suflet pentru ce urmează. Să vedem ce ne îndeamnă specialiștii.

Adolescentul rebel :  Tratează-l cu respect

La această vârstă adolescentul are nevoie de un model. Nu poţi să  îi pretinzi respect dacă nici tu nu îl oferi.  Trebuie să  înţelegi că tu eşti modelul lui. Aşa că, indiferent de situaţie, poartă discuţiile pe un ton calm, dar ai grijă ca mesajul să fie transmis ferm. Dacă ridici tonul, nu faci decât să -l ostilizezi şi să pui distanţa între voi. El oricum se consideră neînţeles. Din când în când pune- te în locul lui şi ai să înţelegi mai bine ce simte şi ce nevoi are.

Adolescentul rebel : Negociază regulile

Este important să existe un set de reguli, dar e bine ca acestea să fie stabilite împreună cu copilul. Faptul că îl întrebi implicit îl responsabilizează. Dacă vorbiţi deschis o să ai surpriza să constaţi că ai un adolescent cu o gândire matură care este capabil să ia decizii şi să vină cu sugestii pentru rezolvarea situaţiilor care pot cauza un conflict între voi.  Negociază regulile! Alege-le pe cele la care ţii cu stricteţe, iar acolo unde consideri că poţi să fi flexibilă/flexibil, negociază! Adolescentul o să se simtă bine că a obținut ceva, are nevoie de această flexibilitate. Pentru el asta înseamnă independenţă.  În acest mod reuşeşti să-i înlături frustrarea. El simte că poate să aleagă.

Adolescentul rebel : Încurajează-l

Atunci când a făcut ceva bine, ai grijă să îi comunici  aprecierea pe care o simţi. Nu ţine asta doar pentru tine, spune-i! În acest mod adolescentul va şti că îi observi efortul şi că apreciezi ceea ce el a reuşit să facă.  Aşa îl ajuţi să-şi crească respectul de sine.

Adolescentul rebel : Acordă-i timp

Încearcă să ai un moment în zi doar al tău cu copilul. Aşa te poţi apropia de el, ai posibilitatea să înţelegi ce simte, ce i se întâmplă.  O să fie şi situaţii în care nu o să vrea să comunice, nu trebuie să-i invadezi spaţiul. Rămâi un fin observator şi fă-l să înţeleagă că eşti acolo pentru el, oricând dispus să îl asculți şi să-i dai un sfat.  În acest mod creezi  un cerc al încrederii, copilul se va simţi protejat!

Adolescentul rebel : Înarmează-te cu răbdare

Acum că ştim ce avem de făcut, nu ne rămâne decât să punem sfaturile în practică. Adolescentul are nevoie să se acomodeze la noua situaţie. Trebuie doar să laşi lucrurile să curgă dar dacă rămâi constant în ce ai stabilit, vei vedea şi rezultatele! Să ne înarmăm cu răbdare, chiar și noi, cei care mai avem până să ajungem la acest pas, rezultatele vor veni în timp. Cel puțin așa susțin mulți specialiști. Vă aștept cu păreri dacă ați testat deja, chiar cu sfaturi ce merge sau nu merge la voi.

Voi cum v-ați descurcat cu această perioadă, din viața copilului vostru?

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.