Una dintre bolile inflamatorii considerata de medicii veterinari foarte comuna la animalele de companie este pancreatita acuta la caini. Aceasta reprezinta o inflamatie a pancreasului, o distrofie a tesutului sau glandular. Boala afecteaza permeabilitatea conductelor pancreasului si poate duce la cancer si alte complicatii.
Pancreasul are rol important in absorbtia nutrientilor din alimente si in digestie. La caini pancreatita poate fi acuta si cronica. Ambele apar datorita hranirii neadecvate a cainelui, iar unele rase au si o predispozitie genetica de a face aceasta boala (cum sunt rasa Yorkshire Terrier si Pudell).
Diagnosticul de pancreatita este foarte greu de pus deoarece pancreasul este greu de cercetat prin metodele medicale. Astfel pancreatita cronica la caini poate fi uneori confundata cu o alta boala – colecistita, enterita sau o complicatie dupa o interventie chirurgicala care s-a facut in scopul indepartarii unui corp strain.
Simptomele in cazuri de pancreatita cronica la cani sunt:
- Cainele nu mai mananca si are dureri abdominale.
- Sufera de indigestie si are stari de greata si varsaturi.
- Are scaune dese cu fecale care au un miros acru.
- Temperatura corpului este normala, nu are febra.
- Cand boala se agraveaza, cainelui ii creste brusc temperatura corpului la 40ºC.
Simptomele in cazuri de pancreatita acuta la cani sunt:
- Cainele isi pierde pofta de mancare apoi refuza de tot hrana.
- Intra in depresie, are stari de anxietate.
- Daca este palpat pe abdomen are dureri severe, cele mai acute sunt in partea stanga si centrala a acestuia.
- Are burta umflata, peretele abdominal pare tare la atingere.
- Are stari de greata, voma si diaree.
- Organismul este deshidratat, scaunul este uleios.
- Datorita infectiei ce apare la unele cazuri de pancreatita acuta animalul face febra, are temperatura corpului ridicata.
- Numarul de globule albe este crescut.
La aparitia unor astfel de simptome cainele trebuie dus la un medic veterinar pentru punerea unui diagnostic si stabilirea unui tratament adecvat. Medicul va examina patrupedul, ii va face analize de laborator, ii va determina cantitatile de enzime, de lipaze si amilaze care pot fi de obicei crescute in cazul acestei boli. Ii va face un test cu ultrasunete sau cu raze X si alte teste ce vor elucida in ce stare se afla pancreasul. Cu siguranta cantitatea de enzime si globule albe va fi mare.
Metode de tratament pentru pancreatita acuta la cani:
La inceput cainele nu va fi in stare sa bea apa sau sa consume hrana normala si nici sa ia medicamente timp de o zi. In acest fel functia pancreasului va fi normalizata si apoi cainele trebuie hranit cate putin in fiecare zi pentru a se obisnui iar sa manance. El va urma o dieta speciala, fara continut de grasimi, alacatuita din alimente foarte usor de digerat.
Medicul veterinar ii va administra un tratament intravenos deoarece in astfel de cazuri cu siguranta cainele va fi deshidratat. Apoi va trebui sa fie incurajat de stapan sa bea multe lichide.
Pentru calmarea durerilor si infectiei i se administreaza medicamente calmante, antibiotice si antispastice adecvate, in functie de gravitatea bolii.
Tratamentul poate da rezultate foarte bune si cainele sa se vindece complet. Totusi el va trebui sa urmeze o dieta saraca in grasimi in continuare spre a preveni o recidiva a bolii.
donez 11 kg de boabe pentru caini pentru pancreatita ! am avut un caine care a avut dar ajunsese sa nu mai manance dupa 2 saptamani de perfuzii a murit fiind i foarte batran nu s-a mai vindecat ! daca putem ajuta alt catel sa se faca bine o facem cu draga inima ! 0765064704