DiverseHaine din bumbac organic - o mare păcăleală sau nu?

Haine din bumbac organic – o mare păcăleală sau nu?

Hainele din bumbac organic au devenit  dintr-un trend aproape o obligație pentru cei care au grijă de sănătatea lor. După ce suntem din ce în ce mai atenți la mâncarea bio și la etichetele alimentelor, acum mai nou trebuie să fim cu ochii și pe haine. Măcar aici pare totul mai ușor. Intri într-un magazin cu ștaif iar hainele din bumbac bio sunt semnalizate  clar cu etichete mari.  Parcă  te  simți mai bine după ce le cumperi. Te gândești că ai scăpat de toate pesticidele prin care sunt tratate  articolele vestimentare din bumbac obișnuit de către procesatorii disperați după profit. Așa că îți imaginezi că o să te simți mai bine cu haine sănătoase care nu îți vor deranja pielea. Și nu te paște  nici pericolul vreunei alergii.

Bumbac organic – e suficient ?

Am văzut de curând un documentar  despre cum sunt făcute hainele în țări din lumea a treia, cum sunt exploatați copiii din fabricile de îmbrăcăminte dar mai ales  cât de toxice sunt.  În urmă comentariilor negative la nivel mondial, începând cu 2012 marii retaileri  s-au orientat spre materiale  mai sănătoase cum e bumbacul organic, ajungând să mărească producția cu peste 10 procente în fiecare  an . Dar mai spuneau că acest lucru nu e suficient pentru cei care își doresc haine non toxice . Am aflat și de ce .

Cum este intoxicat bumbacul organic ?

Industria textilă  funcționează în funcție de profit, după cerere și oferta. Și aici există trenduri date de piață.  Oamenii cumpără țesături colorate, cu pattern-uri la modă, dar se uită și la alte calități cum ar fi să nu se șifoneze, țesătură să fie moale, fină și alte calități similare.

Credeți că  bumbacul organic după  ce este colorat cu vopsele frumoase  dar toxice  mai este sănătos ?  Că să devină mătăsos sau să se calce ușor suportă alt tratament cu substanțe chimice,  care rămân în textura materialului dar îi conferă aspectul dorit.

În concluzie avem bumbac organic dar este plin de chimicale, poate mă înșel și sunt toate doar cu vopsele bio și totul e bio, dar din ce am citit … mă trec fiori.

Ce e de făcut?

Bineînțeles că există și  vopseluri nontoxice,  dar acestea ridică încă o dată costul materialului tratat, implicit al produsului finit. Și pentru că prețul e pe măsură  asemenea țesături se folosesc în special pentru  hăinuțele bebelușilor care au pielea fină, sunt mai dispuși să dezvolte alergii .

Cum știi dacă alegi un bumbac organic tratat cu substanțe non toxice?

După etichetă și preț. Acestea materiale au în plus etichete de certificare a unui organism internațional în domeniu.

De exemplu GOTS (Global Organic Textile Standards)  este o organizație care urmărește tot procesul de fabricație de la  cultivare (fără organisme modificate genetic, pesticide, etc) până la modul de recoltare ,fabricare, distribuție. Mai  există și alte instituții care oferă asemenea  certificări : OTA (Organic Trade Association ) sau NOP ( Național Organic Programme).

Eu nu am acordat niciodată o atenție deosebită acestor lucruri. M-am gândit că dacă iau de la branduri foarte mari, nu ar trebui să am probleme. Totuși, sunt etichete, care spun altceva. Nu am alergii, nu am probleme de piele, și până acum totul a fost ok, indiferent de material sau vopsea.

Tu cum procedezi atunci când îți cumperi obiecte vestimentare? Pentru tine, contează mai mult calitatea materialului, prețul sau designul?

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.