Scorțișoara este unul dintre cele mai populare condimente folosite în gastronomie, un ingredient care apare în dulciuri, prăjituri, checuri, plăcinte cu mere, produse de patiserie, dar și în anumite băuturi: ceaiuri, vin fiert. Scorțișoara conține cumarină, o substanță care poate deteriora ficatul dacă este consumată în doze mari.
Cumarina în cantitate mare poate fi dăunătoare pentru copii.
Cumarina este tolerabilă în doza de 0,1 mg/ kg greutate corporală. Dacă nu este depășită această cantitate nu este afectată sănătatea organismului. În cantitate mare însă, cumarina are consecințe negative asupra sănătății și mai ales asupra copiilor care sunt mai sensibili. La o persoană adultă doza zilnică de scorțișoară nu trebuie să depășească 2 g. La un copil mic (bebeluș), care are 15-18 kg doza este sub 0,5 g. Copiii sunt mai sensibili, au sistemul imunitar mai puțin dezvoltat decât un adult și absorb cu mai multă ușurință cumarina. Ei nu trebuie să consume prea multe dulciuri care au scorțișoară, cum este de exemplu turta dulce.
Sunt mai multe tipuri de scorțișoară.
- Scorțișoara Cassia din Indonezia, China, este de calitate inferioară, are o culoare mai închisă, este mai picantă și are un miros destul de intens.
- Scorțișoara Ceylon din Sri Lanka și India este scorțișoara originală, mai fină, de calitate superioară, considerată ca fiind o delicatesă asiatică; are aroma mai intensă dar nu este atât de condimentată ca soiul Cassia.
Conținutul de cumarină din scorțișoara Cassia este mult mai mare decât cel din scorțișoara Ceylon. Pentru a ne proteja sănătatea organismului trebuie redus consumul de scorțișoară și la prăjituri este bine să fie preferată scorțișoara Ceylon. La soiul Ceylon conținutul de cumarină este aproape nesemnificativ.
Scorțișoara Cassia este mult mai ieftină decât scorțișoara Ceylon, de aceea este folosită mai mult în comerț, în industria alimentară, la producția de dulciuri, ceaiuri, prăjituri. Mare atenție la astfel de produse, pentru că dacă se consumă în cantitate mare pot provoca probleme de sănătate având în vedere conținutul de cumarină.
Oamenii obișnuiesc să consume scorțișoară mai ales în sezonul rece, pentru că are o aromă specială și un conținut antioxidant ridicat. După cum se știe antioxidanții combat atacul nociv al radicalilor liberi și au acțiune bună asupra sistemului imunitar. Dacă nu se depășește doza de 2 g scorțișoară pe zi, nu apare niciun risc pentru organism. Potrivit studiilor cercetătorilor scorțișoara ajută la reducerea nivelului de colesterol rău din sânge, la reducerea nivelului de zahăr din sânge ceea ce este important pentru bolnavii de diabet. Prăjiturile cu scorțișoară se fac mai ales la ocazii festive și pentru sărbătorile de iarnă. Scorțișoara are și un conținut ridicat de potasiu – 10 mg/ 2 g – dar și de alte minerale cum sunt de exemplu: fier, magneziu, sodiu și calciu. Un vârf de cuțit de scorțișoară de aproximativ 2 g conține 1,1 mg magneziu și 24,5 mg de calciu.
Alte condimente foarte puternice care trebuie evitate de copii și de persoanele sensibile sunt: usturoiul, piperul, ghimbirul, ardeiul iute.