Articole de toaleta utile pentru baia bebelusului – de ce aveti nevoie pentru a face imbaierea micutului mai usoara si eficienta? O lista cu articolele utile in aceasta situatie poate fi de ajutor atunci cand nu aveti multa experienta: verificati rapid daca aveti toate cele necesare alaturi, la indemana, pentru a nu fi nevoiti cumva sa lasati bebelusul nesupravegheat, in cautarea unui lucru sau altul, nici macar o secunda (regula numarul 1 a propos de baia bebelusului)!
Cadita de baie
A achizitiona o cadita speciala de baie va face treaba mult mai usoara! Daca sunteti indemanatica, il puteti spala si in chiuveta sau intr-un lighean mic, insa o cadita de bebelusi este mai utila, in special deoarece are un suport ce tine micutul in pozitie oblica. Cadita micutului este si mai usor de curatat dupa fiecare baie (spre deosebire de chiuveta, ce este folosita si cu alte scopuri si va trebui curatata cu grija de fiecare data) si poate fi folosita in alta camera – este uneori de preferat sa spalati micutul in camera sa, pentru a evita variatiile de temperatura si a il lasa intr-un mediu cunoscut, familiar.
Un prosop moale
Pe care il veti aseza pe fundul caditei, asa incat micutul sa nu alunece.
Manusi de baie – mai bine nu!
Este de preferat sa va folositi mainile spalate fara manusi, deoarece acestea pot irita pielea sensibila a bebelusului.
Termometru de baie
Baia bebelusului o faceti folosind apa de la robinet fiarta combinata cu apa rece – este necesar un termometru cu care sa verificati temperatura apei, inainte de a il baga pe micut in cadita, introducand cu totul termometrul in apa (35-37 grade Celsius). Metoda clasica de testare a temperaturii apei folosindu-va cotul nu este intocmai cea mai adecvata – va introduceti doar o portiune a manii in apa, ceea ce va poate oferi senzatii gresite, in plus, pielea micutului este cu mult mai sensibila la temperatura, deci ceea ce simtiti dumneavoastra nu va simti si el!
Un vas
In care pastrati o cantitate din apa fiarta si un pahar, pentru clatirea micutului la sfarsitul baii (tineti apa din vas mai calda, pentru ca pana la final ea sa se raceasca putin).
Sapun si sampon sau gel de dus 2 in 1
Cand discutam de articolele de toaleta utile pentru baia bebelusului, importanta este alegerea produselor speciale. Puteti alege un sapun special pentru bebelusi si un sampon pentru bebelusi sau un gel de dus special, in formula 2 in 1, pentru a usura lucrurile. Esentialul este sa fie formule special create pentru bebelusi, hipoalergenice, fara parfum sau coloranti. Gasiti si spuma de baie pentru baia bebelusului – mai bine renuntati la aceasta, deoarece nu ajuta cu nimic si face mai dificila clatirea.
Dischete de bumbac
Veti folosi dischete de bumbac pentru a curata fata bebelusului, inainte de a il baga in cadita: stergeti cu grija zona ochilor, nasucul, urechile (pentru interiorul urechilor, va este util un spray pentru bebelusi – fara betigase!). Curatarea fetei se face doar cu dischetele de bumbac inmuiate in apa fiarta – fara gel de dus.
Servetele umede si lavete
Inainte de a face baia bebelusului, trebuie sa ii curatati funduletul; nu il veti baga in apa din cadita niciodata cu funduletul murdar!
O jucarie de baie
Nu intra in lista cu articolele de toaleta utile pentru baia bebelusului, insa este de mare ajutor o jucarioara pe care sa o luati in timpul baii – o ratusca de cauciuc care canta sau altceva de acest tip, care sa ii distraga atentia micutului. Alte sfaturi pentru a diminua anxietatea bebelusului la imbaiere: priviti-l zambitoare in ochi, vorbiti-i, cantati-i; nu va permiteti sa deveniti anxioasa, deoarece ii veti transmite starea aceasta si lui; nu va grabiti, desi baia nu ar trebui sa se prelungeasca mai mult de 10-15 minute, faceti totul pas cu pas, fara griji.
Prosopel cu gluga
Dupa ce spalati zona cu zona micutul si il clatiti, il infofoliti intr-un prosop moale cu gluga; il veti sterge usor zona cu zona, lasand bebelusul invelit in prosop.
Lotiune hidratanta sau ulei de corp (cu vitamina A)
Masajul de dupa baie are atat rol de a calma micutul, cat si de a hidrata pielea sa sensibila. O lotiune sau un ulei special sunt perfecte – desi nu toti medicii le considera necesare pentru pielea bebelusului. Puteti sa va creati un ulei de masaj chiar acasa daca nu doriti sa cumparati unul. Insa masajul ferm si usor al trupului bebelusului este foarte benefic. Pudra nu este recomandata – folositi pudra doar daca pediatrul va spune ca aceasta va ajuta pielea micutului!
Scutec nou si hainute curate
La sfarsit, ii puneti un scutec nou si il imbracati cu un set de hainute curate, niciodata cu hainutele pe care le purta inainte de baie!
Forfecuta de unghii (sau o unghiera)
Bebelusul va avea propria sa forfecuta de unghii sau unghiera, pe care o veti folosi doar si doar la taierea unghiilor sale! Este bine sa ii taiati unghiile dupa baie, cand micutul motaie sau chiar dupa ce adoarme.
Solutii de curatare pentru cadita
Dupa fiecare baie a bebelusului, spalati cadita sa.
Detergent hipoalergenic
Fara coloranti, parfum, clor sau fosfati pentru spalarea hainutelor si prosoapelor bebelusului (si a scutecelor textile, in caz ca le folositi) – clatiti-le intotdeauna cu atentie dupa spalare! Nu este necesar un detergent special, atat timp cat acesta nu contine substantele mentionate mai sus!
Aveti acum o lista completa cu articolele de toaleta utile pentru baia bebelusului! Si nu uitati regulile cele mai importante legate de imbaierea micutului:
verificati temperatura camerei si a apei cu grija;
mentineti contactul ochi-in-ochi si vorbiti-i sau cantati-i zambind;
nu va grabiti – in timp, veti vedea ca imbaierea devine mult mai simpla;
nu lasati nici o clipa micutul singur;
stabiliti o ora anume pentru baia bebelusului – inainte de ora de culcare seara, dar la o perioada de timp considerabila dupa ce a mancat;
unii specialisti recomanda imbaierea zilnica – daca, insa, ii curatati cu atentie fata si funduletul zilnic, baia generala o puteti face din 2 in 2 zile;