Animale de companiePeștii de acvariu Port Drapel, se simt cel mai bine în apa...

Peștii de acvariu Port Drapel, se simt cel mai bine în apa sărată

Pestii Port Drapel sunt pesti de apa sarata ce provin din Oceanul Indian sau Oceanul Pacific. Ei apartin familiei Zanclidae si mai poarta denumirea de Zanclus cornutus. Frumusetea acestor pesti ii atrage pe toti acvaristii, de retinut insa ca in primul rand acvariul de apa sarata nu este recomandat acvaristilor incepatori si in al doilea rand ca pestii Port Drapel in mod deosebit nu sunt indicati acvaristilor ce abia incearca sa desluseasca tainele acvaristicii.

Pestii Port Drapel traiesc cel mai bine in mediul lor natural si anume in ocean, cu toate acestea datorita frumusetii lor sunt adesea scosi din mediul in care s-au nascut si adusi in acvariile diferitilor proprietari. Conditiile din acvariu sunt mai mult decat critice pentru pestii Port Drapel si le reduc considerabil atat dimensiunile, cat si durata de viata. Pana acum nu s-a inregistrat un acvarist, care sa le ofere conditiile din ocean intr-un acvariu, oricata experienta s-a adaugat in portofoliul acestora. Pestii Port Drapel isi reclama dreptul la libertate si au de suferit enorm de mult pentru nerespectarea sa.

Pestii Port Drapel au o forma deosebita, care este considerata de unii circulara, iar de altii prismatica. Au botul proeminent si ascutit, sunt plati si au ochii situati de o parte si de cealalta a corpului. Inotatoarea lor dorsala este remarcabila atat ca lungime, cat si ca frumusete. De cele mai multe ori inotatoarea dorsala depaseste lungimea corpului asemanandu-se cu un drapel purtat cu mandrie. Numele lor se trage tocmai de la aceasta inotatoare ce le este caracteristica. Corpul este dungat cu trei culori si anume alb, negru si galben. Dungile mai intunecate prezinta chenare albastre realizand o tranzitie deosebita intre cele doua nuante.

Dimensiunile la care ajunge aceasta specie de pesti de ocean sunt de 25 cm in mediul natural, insa conditiile din acvariu le reduc drastic dimensiunile. De asemenea desi in mediul lor natural traiesc destul de mult, in acvariu ei nu supravietuiesc mai mult de trei ani.

Atunci cand achizitionati un astfel de peste din magazin si il transportati acasa, va trebui sa il introduceti in acvariul de carantina, in nici un caz nu il introduceti direct in acvariul pe care il aveti amenajat. Pestele poate resimti foarte mult stres pe parcursul transportului si poate sa se imbolnaveasca, chiar daca initial nu a prezentat nici o boala.

De asemnea pestele poate avea anumite boli si tinandu-l timp de cel putin doua saptamani in acvariul de carantina ii veti observa evolutia, iar in cazul in care prezinta o boala ii feriti pe ceilalti pesti de aceasta. Acvariul de carantina va ajuta in acelasi timp in observarea impactului pe care il are apa din acvariul pe care il aveti amenajat, asupra pestelui nou achizitionat.

Acvariul cat de cat ideal pentru pestii Port Drapel trebuie sa fie in primul rand cu apa sarata, iar in al doilea rand trebuie sa contina corali, pentru ca acesti pesti traiesc in apropierea coralilor si existenta lor le reduce semnificativ stresul. Spatiul pe care si-l doresc este mare, cu cat mai mare, cu atat mai bine, fapt explicabil avand in vedere suprafata oceanele din care provin.

Zanclus cornutus
Zanclus cornutus

Desi in mediul lor natural pestii Port Drapel inoata in bancuri, in acvariu ei devin extrem de agresivi cu pestii din aceiasi specie si nu numai, din cauza lipsei acute de spatiu pe care o resimt chiar daca acvariul are dimensiuni considerabile. Pestii Port Drapel se vor simti extrem de stresati atat de conditiile de mediu, cat si de prezenta altor specii de pesti.

Conditiile in care isi doresc sa traiasca presupun o apa calda cu valori incepand de la 25.5 grade Celsius si ajungand pana la valori de 29 grade Celsius. PH-ul apei va trebui sa aiba valori bazice intre 8.2 si 8.6, iar densitatea specifica trebuie sa fie intre 1020 si 1023. Deasemenea acvariul trebuie sa fie corect ciclat exact ca un acvariu de apa dulce, valorile amoniacului, nitratilor si nitritilor pastrandu-se la valori nule.

Curatirea acvariului trebuie facuta la fel ca in cazul unui acvariu de apa dulce, in procente de sub 30%. De retinut ca sarea nu se evapora, ci se depune pe fund, asadar nu mai este necesara o introducere suplimentara de sare in momentul schimbarii apei. Iluminarea acvariului trebuie sa imite lumina naturala din jurul coralilor.

Hranirea pestilor din aceasta specie este de asemenea dificila, ei refuza de cele mai multe ori hrana, preferand sa moara de foame, decat sa accepte orice li se ofera. In mediul lor natural se hranesc cel mai adesea cu alge, iar dumneavoastra puteti sa le satisfaceti acest capriciu, folosind algele congelate care in mod sigur va sunt mai la indemana, decat algele proaspete. Regimul lor alimentar trebuie alternat, daca ii veti hrani numai cu alge vor refuza la un moment dat sa mai manance.

Puteti alterna hrana folosind alge alaturi de creveti sau orice carne pe care o gasiti congelata in magazinele de specialitate. Desi prefera hrana vie, vor accepta si creveti sau bucatele de scoici congelate. Insa riscul de a nu manca nimic este foarte mare. In mediul natural se hranesc in voie cu alge, insa in acvariu se vor comporta timid in prezenta celorlalti pesti si exista posibilitatea sa moara de foame.

Pestii Port Drapel sunt pesti chinuiti intr-un acvariu, ei nu sunt pesti de acvariu si probabil ca va trece foarte mult timp pana vor deveni.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.