Ingrijirea dintilor la copiii mici si mari – desi poate ca nu pare cea mai importanta preocupare pentru un parinte, o igiena orala adecvata si invatarea copilului sa realizeze beneficiile acesteia sunt totusi sarcini parintesti importante. Fara o ingrijire adecvata a dintilor, pot sa apara atatea probleme: in primul rand tartrul dentar, gingivita, cariile dentare, abcesul – toate aducand cu sine si dureri din ce in ce mai urate, probleme la mancat, probleme in vorbit si nu in ultimul rand un aspect deloc placut…
Ingrijirea dintilor la copiii mici se face inca de la inceput – inainte de eruptia dentara trebuie curatate cu grija gingiile bebelusului, iar dupa cresterea primilor dinti de lapte, ingrijirea prin periajul regulat este si mai importanta (daca bebe are dinti de lapte sanatosi, va avea dinti permanenti sanatosi)! Odata cu cresterea dintilor permanenti, trebuie sa va invatati copilul regulile importante ale igienei orale.
Nu ignorati acest aspect si oferiti-i in primul rand exemplul propriu – va intelege cat de benefica si importanta este ingrijirea dintilor daca va vede pe dumneavoastra respectand regulile… Initial, ii veti spala dumneavoastra dintii cu grija, dar pe masura ce creste, il puteti incuraja sa o faca singur, caci va dori oricum independenta – pe la 5-6 ani, copilul va fi capabil sa se perieze singur pe dinti.
Ingrijirea dintilor la copiii mici si mari – reguli generale
Instaurati o rutina obligatorie de spalat pe dinti – pentru o ingrijire adecvata a dintilor la copiii mici si mari, macar de doua ori pe zi! De dimineata, dupa ce ati mancat micul dejun si seara, inainte de culcare, spalati-va impreuna cu copilul mic pe dinti, unul langa altul. Ar fi foarte bine si daca si-ar curata dintii dupa pranz. Cand copilul isi doreste mai multa independenta si intimitate si nu ii place sa stati langa el in timpul ritualurilor de curatare, asigurati-va totusi ca nu uita de rutina obligatorie.
Periajul dintilor nu se face in graba, ci cu rabdare si usor, pentru a nu rani gingiile – obisnuiti-va sa petreceti cateva minute cu aceasta rutina (2-3 minute macar)!
Invatati-l cum sa se spele pe dinti adecvat. Se pune doar un bob de pasta de dinti pe periuta de dinti, nu mai mult, si se curata apoi toti dintii, pe rand – asigurati-va ca nu si-i spala doar pe cei frontali, la care ajunge mai simplu. Aratati-i cum sa perieze usor, circular si de sus in jos, fara a isi rani gingiile. Se periaza foarte usor si limba. Nu se inghite niciodata pasta de dinti, la final se clateste foarte bine gura.
Cand incep sa ii apara dintii permanenti (5-6-7 ani), asigurati-va ca ii periaza foarte usor, chiar daca sunt inca foarte mici.
Achizitionati o periuta de dinti mai micuta decat cele de adulti, speciala pentru copii mici, cu care ii va fi mai usor sa se spele. Invatati-l regula numarul 1: periuta este doar a sa, nu se imparte niciodata cu nimeni si trebuie pastrata curata. Regula numarul 2: periuta se clateste cu atentie dupa spalare, se scutura si se asaza vertical in suport si se tine cat mai departe posibil de toaleta (bacteriile fecale raman mult timp in aer si periuta poate fi plina cu germeni daca sta in apropierea toaletei). Nu se tine periuta in cutie sau cu capac – periuta trebuie sa se usuce cat mai repede.
Pasta de dinti adecvata contine fluor (aceeasi pe care o folositi si dumneavoastra este in regula) – insa copilul trebuie sa stie clar ca nu se poate inghiti! De aceea, cat este mai micut de 5 ani, folositi pasta de dinti fara fluor pentru ca micutul o poate inghiti.
Stiti cat timp este adecvat sa tineti o periuta de dinti? Pentru o ingrijire a dintilor la copiii mici, aceasta este o regula importanta – schimbati o data la 3-4 luni periuta, niciodata nu asteptati mai mult!
Ata dentara, desi nu foarte populara, este extrem de benefica – va puteti invata copilul sa o foloseasca; avantajul atei dentare este acela ca elimina orice mici ramasite de mancare care ar putea ramane intre dinti bine ascunse!
Apa de gura poate fi utila in eliminarea eficienta a bacteriilor, insa in general nu este considerata necesara la copii, mai ales la copiii mici. Daca micutul are probleme, insa, intrebati medicul dentist daca este adecvata si clatirea cu apa de gura.
Vizita regulata la dentist este foarte importanta pentru ingrijirea dintilor la copiii mici si mari; doar astfel se asigura evitarea unor probleme atat de neplacute precum tartrul, gingivita sau cariile dentare! Prima vizita la dentist va fi efectuata dupa eruptia dentara (primii dinti de lapte apar pe la 6 luni, iar sfarsitul eruptiei dentare, momentul cand bebelusul isi are toti dintii de lapte, este intre 2 si 3 ani; prima vizita la dentist poate astepta pana pe la un an si jumatate); dupa aceea, veti obisnui copilul cu cate o vizita de rutina la dentist la fiecare 6 luni.
Daca exista semne de probleme cu dintii micutului, bineinteles ca veti programa un control stomatologic: daca exista durere de dinti sau de gingii, daca exista o inflamare, o inrosire, sau o sangerare a gingiilor, daca observati anumite pete albe, galbui sau maronii pe dinti. Nu amanati niciodata vizita la dentist cand exista o astfel de problema.
Ceea ce mananca un copil este foarte important pentru sanatatea si ingrijirea dintilor sai. Se stie ca zaharul este inamicul dintilor sanatosi si frumosi! In schimb, consumul de fructe si legume ajuta dintii. Insa nu puteti opri un copil sa consume dulciuri! Incercati, totusi, sa ii oferiti pe post de gustari din timpul zilei fructe si iaurturi, iar dulciurile delicioase vor fi servite ca desert seara (dupa cina urmand periajul dintilor dinainte de culcare).
Sucurile dulci nu trebuie sa devina in nici un caz un inlocuitor pentru apa! Niciodata nu se bea suc dulce (indiferent daca e natural) dupa ce copilul s-a spalat pe dinti seara, ci inainte de periaj! Incercati sa limitati consumul de suc – in special de bauturi carbogazoase.
Dupa masa si dupa orice gustare se bea apa!
Nu se mai consuma nimic seara, dupa ultimul periaj!
Guma de mestecat poate fi o solutie dupa o gustare, in special dupa o gustare dulce, daca nu exista optiunea periajului – aceasta la copiii marisori, de peste 10 ani. Guma de mestecat curata cavitatea bucala, insa nu trebuie mestecata pe stomacul gol (se produce suc gastric ce irita stomacul gol); totusi, nu trebuie adoptat acest obicei decat dupa o gustare – mestecatul frecvent, doar din placere, afecteaza dintii, tocindu-i, dar si maxilarul; mestecatul gumei in exces afecteaza si stomacul; astfel ca explicati-i copilului ca nu trebuie sa mestece continuu guma, aceasta putand fi foarte daunatoare – poate sa mestece dupa o masa cat timp se pastreaza aroma – 10-15 minute, nu mai mult.
Retineti ca este posibil sa ii transmiteti carii dentare – daca dumneavoastra aveti carii si bagati in gura lingurita sau furculita copilului, ii puteti transmite bacteriile ce pot cauza carii!