Casă și grădinăCum sa aveți parte de cea mai buna lumină în mansardă? Sfaturi...

Cum sa aveți parte de cea mai buna lumină în mansardă? Sfaturi practice

Mansarda, transformarea podului in mansarda sau transformarea mansardei intr-o camera 100% functionala sunt subiectele pe care le-am dezbatut frecvent in articolele anterioare. Cu toate acestea, un aspect caracteristic acestei incaperi merita intreaga atentie. Este vorba despre lumina in mansarda.

Avand in vedere pozitionarea oblica a ferestrelor, este de la sine inteles ca lumina naturala va fi perceputa intr-un mod diferit fata de cel in care lumina este perceputa intr-o camera obisnuita in care ferestrele se afla in pozitie normala, dreapta. Si, chiar daca mansard este caracterizata printr-o cantitate mai mare de lumina, acest lucru nu inseamna ca lumina este si cea mai potrivita.

Ce puteti face pentu a optimiza lumina in mansarda?

Daca sunteti la stadiul de construire a mansardei, in acest moment veti alege forma si marimea acestei incaperi in functie de camera in care mansarda va urma sa fie transformata.

Este de preferat ca, pentru optimizarea acestui aspect sa creati mai multe ferestre de mici dimensiuni si pe care sa nu le amplasati in linie dreapta, ci in mai multe locuri ale camerei.

De asemenea, este important ca inaltimea ferestrelor de la mansarda sa fie mai mare, specialistii recomandand ca cel putin 10% din suprafata camerei sa fie reprezentata de ferestre, indiferent de pozitia si forma acestora, in cazul in care mansarda se va transforma intr-un dormitor, si cel putin 29% in cazul in care camera se va transforma intr-o camera de zi.

Daca acoperisul are o structura foarte inalta, pentru a va bucura de mai multa lumina, este important ca fereastra sa fie amplasata mai sus, insa nu chiar atat de sus incat sa nu mai aveti acces la inchiderea / deschiderea ferestrelor.

In afara luminii naturale, sursele de iluminat sunt si ele foarte importante, aspectul esential fiind locul in care acestea sunt amplasate. De exemplu, daca mansarda este joasa si doriti ca, din punct de vedere optic, aceasta sa para mai mare, este indicat ca sursele de iluminat sa fie aplicate chiar la baza tavanului pentru a lasa impresia ca spatiul este mult mai mare. Pe de alta parte, daca mansarda este inalta, puteti opta pentru corpurile de iluminat suspendate.

Este foarte important ca, in aceasta incapere speciala, lumina sa fie valorificata corespunzator. Mansarda poate fi transformata in orice va doriti: in dormitor, in living, in camera de relaxare, in camera destinata hobby-ului pe care il practicati sau chiar in baie, in toate aceste situatii lumina avand un rol decisiv.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.