Animale de companiePorcușorii de Guineea - lucruri interesante pe care poate nu le știați

Porcușorii de Guineea – lucruri interesante pe care poate nu le știați

Porcusorii de Guineea sunt animale tot mai dorite ca si companie, ei au o adevarata popularitate mai ales in randul celor mici care vor un companion necuvantator. In continuare insa va vom spune o serie de informatii despre aceste animale ca sa puteti sa va faceti o idee mai buna despre felul in care ar trebui sa le ingrijiti si sa va cunoasteti mai bine blanosul:

  • Chiar daca pentru noi Porcusorii de Guineea sunt animale destul de comune, ele au o istorie foarte impresionanta. Se spune ca acestia au fost datati pentru prima data cu cinci mii de ani inainte de Hristos, deci cu mai bine de 70 de secole in urma. Se pare ca porcusorii acestia au stramosi dintre cei mai batrani.
  • Insa ce trebuie sa stim exact despre ei este ca desi se numesc Porcusori de Guineea, aceste micute animale nu au nici macar una dintre caracteristicile numelui lor, mai exact nu sunt nici din Guineea, ei provin din Sudul Americii, mai exact din Muntii Anzi, si nici macar nu sunt porcusori, ci sunt rozatoare.
  • Bastinasii foloseau inainte porcusorii de Guineea in ritualuri sacre, fie de natura vindecatoare fie pentru a invoca anumite zeitati. Se spunea ca mai ales cei negri aveau o deosebita putere de apreciere. In zilele noastre cele mai comune culori ale acestor animale sunt alb, gri inchis, maroniu crem.
  • Populatiile de bastina din America de Sud folosesc porcusorii de Guineea pentru cu totul altceva si nicicum pentru a le tine ca animale de casa. Oricat de trist ni s-ar parea ei sunt tinuti ca si hrana, crescuti fiind in prealabil. Ei au inceput insa sa fie adusi pe continentul european abia incepand cu secolul al XVI-lea.
  • Insa porcusorii de Guineea nu sunt dosar folositi ca si hrana, de fapt in tributile mai vechi ei erau folositi de catre samani pentru a invoca anumite puteri ale naturii sau pentru a vindeca pe cei bolnavi. Inca mai exista triburi izolate in Anzi care practica aceste metode si au inca un astfel de mod de trai. Principalele boli care erau tratate cu ajutorul porcusorilor de Guineea erau artrita sau tifosul ori reumatismul.
  • Dupa ce s-a aflat ca insasi Regina Angliei Elizabeta I avea ca si animal de companie un porcusor de Guineea acest animalut a capatat o popularitate extrema si tot mai multi oameni au inceput in acele vremuri sa isi achizitioneze unul. Astfel ca inainte porcusorul de Guineea era mai degraba un simbol al bunei stari financiare, din cauza ca numai cei din burghezie il puteau detine.
  • Chiar daca par greoi, porcusorii de Guineea se pot deplasa prin sarituri dar ei nu se pot catara.
  • Porcusorii de Guineea se reproduc foarte bine, ei au fost observati ca fiind foarte activi din punct de vedere sexual. Un exemplar din aceasta rasa la varsta de 4 sau chiar 5 saptamani se poate reproduce. In plus femele de porcusori de Guineea pot sa ramana gestante, chiar dupa 5-6 ore de la nastera unui grup de puiuti, chiar daca astfel ii este atacat sistemul imunitar.
  • Porcusorii de Guineea trebuie sa fie tinuti la temperaturi de sub 26 – 27 de grade Celcius deoarece ei pot muri sufocati. Temperatura potrivita si indicata pentru ei este de 12 grade maxim 20 de grade Celsius.
  • Un porcusor de Guineea poate sa cantareacsa si pana la un kilogram si 200 de grame, iar in lungime atinge si pana la 25 de centimetri.
  • Cel mai batran exemplar din aceasta rasa a fost inregistrat in Cartea Recordurilor ca avand varsta de 14 ani si 10 luni, insa in general porcusorii de Guineea traiesc maximum 5 ani, fiind foarte rar inregistrate cazuri in care acestia au trait pana la 8 ani.
  • Cea mai importanta in hrana unui porcusor de Guineea este chiar vitamina C. Ele trebuiesc administrate zilnic, iar atunci cand o femele este gestanta are nevoie de trei ori mai multa vitamina C deci cam 30 de miligrame/ kg corp/ zi.
  • Pana in secolul al XIX-lea porcusorii de Guineea erau foarte folositi pentru realizarea experimentelor medicale, insa au fost usor inlocuiti cu soareci si sobolani, motiv pentru care in ziua de azi pe post de cobai foarte rar, aproape ilegal, mai gasim gasim astfel de animale.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.