Triplul test este un tip de investigatie medicala pe care, in general, majoritatea femeilor il vor efectua in timpul sarcinii, intre saptamanile 16 si 19 de sarcina. Nu este una dintre investigatiile considerate obligatorii in timpul sarcinii, ci este un test medical optional, insa medicul il recomanda de cele mai multe ori (in special cand femeia insarcinata prezinta anumite riscuri – vezi mai jos). Este un test neinvaziv, nedureros si care nu presupune absolut nici un risc pentru femeia insarcinata sau pentru fat. De fapt, este o analiza de sange – se va prelua o mostra de sange de la viitoarea mamica, mostra care va fi apoi analizata.
Ce rol are triplul test in sarcina
Dupa cum s-a spus, cel mai probabil, medicul va recomanda sa efectuati aceasta analiza de sange incepand cu saptamana 16 de sarcina. Triplul test va masura nivelul unor anumiti hormoni de sarcina – trei la numar. Rolul acestuia este sa detecteze daca exista risc ca fatul sa sufere de anumite anomalii congenitale precum defecte ale tubului neuronal (anencefalie sau spina bifida) sau sindromul Down.
Atentie! Triplul test in sarcina nu este o investigatie medicala care poate da un diagnostic sigur! Rezultatele nu sunt considerate sigure, acuratetea acestui test fiind de aproximativ 60-70%. De ce este atunci considerat util? Pentru ca daca triplul test indica posibilitatea existentei unor anomalii ale fatului, medicul va decide daca este cazul efectuarii unor testari medicale ulterioare, care sa ofere un rezultat sigur, deci un diagnostic.
Asadar, testul se efectueaza nu pentru a obtine un diagnostic, ci pentru a afla daca exista un risc crescut de existenta a unei anomalii congenitale la fat – se intampla uneori ca rezultatul pozitiv sa fie fals, ca fatul sa fie sanatos. Triplul test mai indica si o varsta gestationala si o posibila sarcina multipla.
Cand se obtine un rezultat pozitiv ca urmare a efectuarii triplului test in sarcina, medicul va lua in considerare alti factori de risc legati de viitoarea mama si va decide daca vor urma alte investigatii medicale sau nu. In afara de rezultatul acestui test, factorii de risc care pot impune efectuarea altor analize mai precise, care pot da un diagnostic sunt:
O varsta de peste 35-40 de ani a femeii insarcinate;
O sarcina anterioara cu probleme;
Cazuri de anomalii genetice in familie;
Femeia insarcinata a avut o infectie in timpul sarcinii;
Femeia insarcinata are diabet.
Ce analize urmeaza dupa triplul test?
Asadar, deoarece acest test in sarcina nu ofera un diagnostic, rezultatul pozitiv putand fi fals, medicul poate recomanda efectuarea unei ecografii, dar si a unei amniocenteze (deoarece nici o ecografie nu poate oferi rezultate sigure legate de existenta anomaliilor). Amniocenteza se face pana in saptamana 20 de sarcina si este un test medical cu risc destul de crescut pentru sarcina – exista un risc cam de 0,5-1% de avort spontan, de pierdere a sarcinii. Totusi, daca exista factori ce indica existenta unei anomalii, amniocenteza este recomandata, deoarece poate oferi un diagnostic – acuratetea acestui test medical este de 99%.
Amniocenteza presupune prelevarea de lichid amniotic printr-un ac ce este introdus in abdomenul femeii insarcinate, care apoi va fi analizat. Pentru a va decide sa faceti acest test, este nevoie sa luati in considerare factorii de risc; cand se considera ca riscul ca fatul sa sufere de o anomalie genetica este crescut si e nevoie de un diagnostic concret, riscul presupus de amniocenteza este considerat mult mai mic decat lipsa unui diagnostic.
Inainte de a efectua o amniocenteza, este necesar sa discutati detaliat cu medicul, sa ii cereti opinia si sa luati in considerare toti factorii de risc existenti – daca exista alti factori, pe langa rezultatul pozitiv al triplului test. Desi sfatul medicului este pretios, decizia va va apartine in totalitate.
Testele medicale in sarcina si viitoarea mamica
Cand vine vorba despre triplul test si despre alte teste medicale efectuate pe perioada sarcinii, este foarte important ca viitoarea mamica sa fie adecvat informata. Pentru ca simpla idee de investigatii medicale poate fi stresanta – neplacerea testarilor in sine, dar mai ales temerile si grijile legate de rezultatele acestora – este nevoie ca viitoarea mamica sa stie perfect in ce constau toate testele medicale. A sti cum se efectueaza exact o procedura, de ce se efectueaza si ce rezultate sunt obtinute, riscurile exacte presupuse de un test in sarcina si acuratetea rezultatelor obtinute, este esential.
Iar pentru aceasta, trebuie sa aveti o relatie de incredere cu medicul care va are in grija – daca nu simtiti ca puteti avea incredere in sfaturile si recomandarile medicului, veti trai cu stres tot timpul sarcinii. Medicul trebuie sa va raspunda la intrebari, sa va informeze adecvat in legatura cu testele necesare si sa va ofere sfaturi atunci cand i le cereti. Relatia femeii insarcinate cu medicul sau este esentiala pentru o sarcina mai lipsita de griji!
Retineti – triplul test nu ofera un rezultat sigur, asadar incercati sa nu intrati in panica! Doar luand in considerare toti factorii de risc in sarcina dumneavostra va puteti hotari daca doriti analize ulterioare sau nu – insa de unul singur, rezultatul pozitiv la acest test nu trebuie considerat definitiv!