Dragoste și relațiiGelozia pe categorii de vârstă - cine este mai gelos, tânărul sau...

Gelozia pe categorii de vârstă – cine este mai gelos, tânărul sau adultul?

Gelozia pe categorii de varsta – cine este mai gelos si in ce etapa a dezvoltarii noastre emotiile de gelozie se manifesta mai intens si mai frecvent? Gelozia apare atat la copil, cat si la adolescent, la tanar, la adult – insa ce etapa de varsta este cea a geloziei? Bineinteles, totul depinde de persoana, de personalitate si de situatiile specifice prin care trece fiecare – exista persoane predispuse sa simta gelozie, exista persoane ce sunt mult mai greu afectate de aceasta emotie. Insa sa vedem cat si cum ne afecteaza concret o anumita etapa de varsta…

Gelozia pe categorii de varsta – copilul

In copilarie, trairile de gelozie se impletesc cu invidia, iar copilul experimenteaza o forma specifica de gelozie – gelozia intre frati, lupta pentru atentia si afectiunea parentala; gelozia romantica mai are de asteptat! Insa rivalitatea dintre frati si emotiile de gelozie provenite din teama ca fratele/sora va fura toata afectiunea mamei/tatalui duc la trairi intense ale copilului si des la comportamente exagerate de protest, de cerere a atentiei.

In copilaria timpurie si tarzie, emotii de gelozie impletite cu invidie vor aparea si atunci cand alti copii sunt favorizati (de exemplu, in sala de clasa) sau cand alti copii au lucruri pe care copilul nu le are – aproape orice copil isi doreste sa aiba tot ce are colegul/prietenul… La copil, gelozia este o emotie intensa, dificil de controlat, iar reactiile comportamentale sunt la fel de intense, aceasta fiind o etapa in care omul nu a dobandit autocontrol emotional si echilibru; copilul este prin natura sa egocentric – doreste sa fie in centrul atentiei si dorinta sa ii pare cea mai importanta!

Gelozia pe categorii de varsta – adolescentul (13-20 ani)

Adolescenta este o varsta a emotiilor intense si a crizelor emotionale; este o perioada de trecere, o perioada a marilor schimbari si implicit o perioada de trairi profunde si diverse. Tristete, furie, bucurie, temeri, sperante – se formeaza un amalgam de emotii confuze care fac din adolescent un tanar dificil… Este perioada primii iubiri romantice si a primelor dorinte sexuale constientizate; la aceasta adaugandu-se atatea schimbari si mai ales realitatea ca prima dragoste este aproape intotdeauna una nefericita, adolescentul va trai momente intense de gelozie – orice emotie el o traieste intens!

La fel cum va iubi cu pasiune, va fi gelos cu pasiune – nu exista cale de mijloc! Iar prima dragoste, atat de des neimpartasita, este clipa in care adolescentul invata ce este gelozia, tristetea, dezamagirea romantica. Prima dragoste, urmata atat de des de a doua, a treia… Chiar cand iubirea sa este impartasita, relatiile adolescentine se sfarsesc destul de repede si des, tocmai din cauza intensitatii emotionale, urat: o lectie de viata pentru tanar…

Gelozia pe categorii de varsta – tanarul (20-35 ani)

Odata ce scapa de perioada tumultuoasa a adolescentei, tanarul devine de cele mai multe ori mai calm, mai echilibrat – sigur, desi nu realizeaza aceasta, mai are multe de trait si de invatat. Etapa tineretii este cea in care cei mai multi isi au primele relatii de lunga durata, primele relatii de cuplu „serioase”. Iar gelozia este de neevitat, in special la inceputurile relatiei si…la sfarsit! Caci uneori, relatiile se sfarsesc si odata cu presimtirea sfarsitului, vin sentimente de insecuritate, de teama, de frustrare care duc la gelozie…

Gelozia pe categorii de vârstă - cine este mai gelos, tânărul sau adultul

Cat despre inceputul relatiilor de cuplu – cine nu este gelos, cine nu iubeste cu ardoarea si naivitatea tineretii, cine nu isi doreste persoana iubita doar pentru sine si cine nu viseaza la iubire, fidelitate, uniune vesnica?… Iar cand visele sunt amenintate de realitate, apare si gelozia… Odata cu maturizarea, insa, tanarul dobandeste mai mult autocontrol, o perspectiva mai echilibrata si mai rationala si gelozia se va manifesta mai putin intens, fara pasionalele crize adolescentine…

Ceea ce nu inseamna ca emotiile sunt mai putin profunde – adolescenta vine cu o intensitate in reactii, dar o doza de superficialitate in sentimente (adolescentul uita asa de usor!), tineretea vine cu un control al reactiilor, insa sentimente mai autentice…

Gelozia pe categorii de varsta – adultul (35-65 ani)

La varsta matura, gelozia devine si ea mult mai „matura”: persoana a ajuns in etapa in care a trecut de schimbarile esentiale, in care viata sa incepe sa se aseze si sa urmeze o anumita rutina. Aceasta etapa se numeste si varsta de mijloc – emotional vorbind, expresia este perfecta: extremele dispar! Multi au deja o relatie de cuplu stabila, multi isi formeaza deja familii. Varsta adulta este o varsta a stabilitatii si a echilibrului. Iubirea, oricat de profunda si autentica, devine mai linistita, pasiunile mai controlate. Gelozia este resimtita des doar ca un sentiment de teama de a pierde ceea ce are persoana.

Adultii excesiv de gelosi sunt tocmai cei care nu au reusit sa obtina un echilibru si o stabilitate in viata lor (in cuplu si in alte domenii), persoanele care nu sunt satisfacute de ce au si ce sunt, persoanele care traiesc in insecuritate (emotionala si practica). Dar persoana care si-a gasit calea in viata si a obtinut ceea ce a cautat, care se afla intr-o relatie de cuplu stabila si iubitoare, nu este geloasa decat cand este amenintata… In plus, odata cu dezvoltarea persoanei si trecerea sa prin perioada de maturitate, dragostea pasionala devine o dragoste calma, o afectiune linistita si stabila – ceea ce nu inseamna ca nu ar fi profunda!

Gelozia pe categorii de varsta – varsta a treia

Se spune deseori ca varsta a treia este o a doua copilarie: in ceea ce priveste emotiile de gelozie, nu este intocmai asa! Persoanele care au ramas impreuna pana la varsta a treia au dobandit o intelepciune adevarata, dar si o cunoastere reciproca, o intimitate si o incredere reciproca, si-au format o relatie de uniune in care gelozia nu mai isi are rostul! Persoana de varsta a treia care a ramas impreuna cu partenerul nu mai stie ce este gelozia – nu are timp pentru emotii negative si reactii emotive copilaresti! Este varsta la care persoana vrea sa isi traiasca viata, reusind sa se bucure de fiecare clipa cu intelepciunea si cunoasterea dobandita atata timp…

Concluzie? Gelozia scade pe masura ce persoana creste; ea atinge un varf al intensitatii la varsta emotionala a adolescentei, apoi odata ce viata isi urmeaza cursul, iar persoana isi gaseste locul sau in lume, emotia are din ce in ce mai putina putere asupra sa; o persoana satisfacuta, multumita de sine si de viata sa va fi din ce in ce mai putin geloasa! Ceea ce nu inseamna ca scade si iubirea – ci ca este o transformare normala, ce semnifica dobandirea echilibrului emotional care inlatura cu succes emotiile negative…

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.