Giardia lamblia (giardioza) la copii este o infectie parazitara a intestinelor, vinovatul fiind parazitul Giardia lamblia (Giardia intestinalis). Aceasta infectie este mai comuna la copii decat la adulti si in special la copiii sub 7 ani si poate ramane neobservata perioade indelungate, simptomele putand sa apara, apoi sa dispara fara nici un tratament (uneori, ele vor reaparea).
Giardia lamblia (giardioza) la copii este o infectie parazitara ce se raspandeste din cauza nerespectarii masurilor elementare de igiena si a consumului de apa netratata si nefiltrata adecvat. Infectia se transmite, astfel, prin ducerea mainilor la gura (daca mainile nu au fost spalate dupa folosirea toaletei), prin ducerea unor obiecte murdare la gura sau prin consumul apei contaminate, din surse care nu au fost adecvat tratate si filtrate (uneori si prin alimente contaminate prin atingerea de catre o persoana infectata sau prin insecte).
Infectia este contagioasa in general timp de mai multe luni, infectarea altora fiind posibila, dar si autoinfectarea (persoana se poate reinfecta).
Giardia lamblia (giardioza) la copii – simptome
Uneori simptomele nu se manifesta, infectia parazitara fiind asimptomatica – in aceste cazuri, de obicei nu necesita tratament; insa destul de des, la copii, simptomele apar la o perioada dupa infectarea cu parazitul Giardia lamblia. Odata patruns in intestine, acesta se va inmulti acolo si se va hrani, afectand procesul digestiv. Simptomele pot sa apara la o perioada dupa infectare – intre 10 si 20 de zile, insa pot sa dispara subit si sa reapara dupa o perioada – este nevoie de diagnosticarea infectiei parazitare pentru eliminarea parazitului, altfel acesta va trai in mucoasa intestinelor. Simptomele cele mai frecvente ale giardiei lamblia la copii sunt:
Diaree persistenta timp de mai multe zile (scaune moi si frecvente);
Dureri abdominale severe, senzatia de balonare si gaze;
Lipsa poftei de mancare;
Oboseala;
Cateodata, daca infectia persista, copilul va fi afectat de scaderi in greutate;
Giardia lamblia (giardioza) la copii poate sa ramana o infectie nedepistata, deoarece fie nu exista simptome (sau simptomele sunt foarte usoare), fie acestea trec de la sine si parintii concluzioneaza ca a fost doar o suparare a stomacului copilului.
In lipsa depistarii infectiei parazitare, aceasta poate persista si poate duce la aparitia unor simptome mai severe (infectia cu parazitul Giardia lamblia devine cronica). In aceste cazuri, copilul va suferi la anumite perioade de episoade de diaree severa (scaun moale si urat mirositor, insotit de crampe, balonare), care trec, apoi reapar. Cand infectia parazitara devine cronica, simptomele acestea se vor combina cu alte simptome precum:
respiratia urat mirositoare;
stare de greata;
lipsa poftei de mancare;
o stare de oboseala constanta;
durere de cap;
scadere in greutate a copilului;
uneori febra.
Intr-o perioada mai lunga in care infectia parazitara este nedepistata, copilul va ajunge sa sufere de un deficit de crestere (un risc crescut il au bebelusii care sunt infectati cu giardioza, cresterea lor fiind stopata cat persista infectia parazitara – laptele matern este o cale de a proteja bebelusul de infectare). Diareea persistenta si starile de greata aduc cu sine si un risc serios de deshidratare a copilului.
Giardia lamblia (giardioza) la copii – masuri
In primul rand, masurile de preventie a infectarii cu parazitul Giardia lamblia sunt: alaptarea bebelusilor; respectarea stricta a igienei, in special a spalatului pe maini dupa folosirea toaletei; folosirea unor surse de apa potabila tratata adecvat si filtrata (interesati-va cum este tratata apa de la robinet, des infectia raspandindu-se prin aceasta apa – doar clorul nu omoara parazitul); spalarea oricarui aliment – fructe, legume etc.. Daca aflati ca exista cazuri de infectie cu Giardia lamblia la cresa/gradinita/scoala copilului, insistati pe masurile de igiena si observati cu atentie daca cel mic prezinta vreun simptom (infectia se transmite des in astfel de locuri).
Daca apar simptomele (diareea fiind des cel mai evident simptom), un consult medical este de preferat, in special daca acestea persista; la copiii mici sau bebelusi, cand observati simptomele (diaree, scaune moi si mai frecvente, pe parcursul unei zi), este intotdeauna de preferat sa mergeti la medic fara amanare; la copiii mai mari, daca diareea persista peste 2 zile, este indicat sa mergeti la medic; la fel daca diareea nu este severa, dar copilul are scaune moi si frecvente timp de peste o saptamana.
Daca observati semne ca cel mic este deshidratat, mergeti imediat la spital.
Daca se dezvolta o febra mai mare de 38 de grade Celsius, mergeti la medic (daca febra este acompaniata de mai multe simptome, mergeti direct la spital).
Tratamentul giardiozei la copii este preferat atunci cand se manifesta simptomele, pentru ca doar astfel se evita cronicizarea, insa si raspandirea acestei infectii parazitare. Se vor recomanda anumite doze de medicamente antiparazitare ce vor ucide parazitul, iar simptomele vor disparea de la sine. Exista si medicatii naturiste care pot fi luate in considerare – in functie de ce anume va recomanda medicul.
Masurile adecvate de luat acasa importante sunt evitarea deshidratarii prin consum ridicat de lichide (apa, lapte – daca nu cumva se manifesta intoleranta la lactate, prezenta uneori la persoanele infectate si care dispare dupa vindecare; sucuri naturale, in special de mere – fara sucuri carbogazoase); evitarea alimentelor grele, grase, condimentate, care cauzeaza balonare sau irita stomacul (se recomanda gustari precum biscuiti integrali, covrigei crocanti, paine uscata); cand diareea persista peste cateva zile, se pot administra si medicatii speciale contra acesteia (furazolidon).