Cum ingrijim cainele pe timpul iernii? – Desi iarna este o perioada dificila pentru caine, cu putin efort ne putem bucura de acest anotimp impreuna cu animalul nostru de companie. In lunile reci de iarna se poate intampla ca animalul sa sufere de frig, apatie severa si chiar depresie.
Deoarece in acest anotimp cainele sta mai mult in casa, trebuie acordata mare atentie dietei sale, aceasta indiferent ca este alcatuita din alimente obisnuite sau hrana uscata trebuie sa nu fie bogata in calorii, pentru a evita in acest fel acumularea de kilograme in plus.
Cainele este bine sa consume alimente bogate in iod si vitamine – carne cruda, rinichi, inima, grau germinat – care ii vor face blana frumoasa si de calitate. In timpul iernii cainele este expus mai putin la lumina soarelui de aceea este important ca dieta sa contina vitamina D si vitamina B – ce se gasesc in lapte, ficat, peste, oua.
Principala problema care afecteaza cainele iarna este frigul. Pentru un animal care traieste in apartament si este obisnuit cu confortul si caldura apare riscul ca el sa sufere de hipotermie mai ales daca sta mult afara la temperatura de minus 20ºC. Astfel se poate ajunge si la alte complicatii, la anumite boli ce pot varia de la o simpla raceala la unele mai grave cum este pneumonia.
Pentru a evita aceste probleme cainele trebuie scos afara o perioada scurta de timp si sa poarte o imbracaminte adecvata de iarna ce ii va proteja corpul de frig. In momentul in care stapanul observa ca animalul este infrigurat, trebuie sa il duca in casa, sa-l acopere cu o patura si sa-i dea sa bea lapte cald. In acest mod va scadea riscul ca patrupedul sa sufere de o posibila raceala care este principala afectiune ce apare la caini in timpul iernii.
O alta problema din lunile de iarna este cresterea numarului de fracturi atat la oameni, cat si la caini. Gheata devine foarte periculoasa si pentru caini, ei pot aluneca destul de usor si pot suferi de entorse, luxatii si fracturi.
Pentru a preveni aceste situatii cainele trebuie plimbat prin zone care nu sunt acoperite de gheata, care nu au cuie ruginite, sticla sparta si alte obiecte periculoase ce pot rani destul de tare labutele animalului. In cazul nefericit cand patrupedul se raneste trebuie dus acasa, spalat in zona ranii cu apa oxigenata, bandajat, iar in situatii mai grave transportat la o clinica veterinara.
Iarna oamenii folosesc pentru indepartarea ghetii nisip sau anumiti reactivi chimici speciali care la animalele de companie creeaza anumite probleme destul de grave. De regula substantele chimice le ataca pielea, iar daca au mici fisuri cutanate sau sunt sensibili le poate da nastere la dermatite, ulcere si iritatii.
In acest sens este bine sa se evite portiunile de drum presarate cu sare iar cand se ajunge in casa labutele cainelui sa fie spalate cu solutie de mangan si date cu o crema grasa. Cei care doresc pot cumpara incaltaminte speciala de iarna pentru caine. Aceasta ar fi protectia ideala pentru animal in timpul iernii.