Va prezentam in cele ce urmeaza un top zece cu cele mai bune retete culinare asiatice.
1. Reteta de aperitive cu creveti reprezinta un preparat delicios pe care va recomandam sa il incercati. Va prezentam in cele ce urmeaza atat ingredientele necesare, cat si modul de pregatire pas cu pas.
Timp de pregatire: jumatate de ora.
Ingredientele necesare pentru doua portii de aperitive cu creveti sunt urmatoarele:
- un ardei capia;
- bulion;
- un catel de usturoi;
- doua fire de ceapa verde;
- o vanata;
- 100 grame ciuperci;
- ulei de masline;
- sare si piper.
Modul de pregatire pentru reteta de aperitive cu creveti va este prezentat in cele ce urmeaza:
- Sectionati ardeiul in patru parti egale;
- Caliti ceapa alaturi de usturoi, continuati cu vanata si ciupercile;
- Distribuiti compozitia rezultata peste fiecare parte de ardei;
- Serviti aperitivul cald sau rece.
2. Reteta de spaghete cu creveti reprezinta un preparat delicios pe care va recomandam sa il incercati. Va prezentam in cele ce urmeaza atat ingredientele necesare, cat si modul de pregatire pas cu pas.
Timp de pregatire: patruzeci de minute.
Ingredinetele necesare pentru doua portii de spaghete cu creveti sunt urmatoarele:
- 100 grame spaghete;
- un ardei capia;
- o legatura de ceapa verde;
- 100 grame ciuperci;
- un catel de usturoi;
- 100 grame creveti decorticati;
- ulei de masline;
- sare si piper.
Modul de pregatire pentru reteta de spaghete cu creveti va este prezentat in cele ce urmeaza:
- Fierbeti spaghetele;
- Caliti ceapa alaturi de usturoi, adaugati ciupercile, ardeiul si la final crevetii;
- Amestecati spaghetele cu compozitia pregatita anterior pana la omogenizare;
- Serviti preparatul cald.
3. Reteta de cocktail cu fructe de mare va este prezentata in cele ce urmeaza.
Timp de preparere: jumatate de ora.
Ingredientele necesare pentru trei portii de cocktail cu fructe de mare sunt urmatoarele:
- 150 grame fructe de mare;
- 30 ml de suc de mandarine;
- 30 ml de zeama de lamaie;
- 30 ml suc de rosii;
- un avocado;
- o lingura de sirop de artar;
- patrunjel;
- sare.
Modul de pregatire este urmatorul:
- Adaugati intr-un vas incapator fructele de mare sectionate in fasiute, sucul de mandarine, zeama de lamaie, sucul de rosii, pulpa de avocado taiata in cubulete, siropul de artar si patrunjelul tocat marunt. Amestecati pana la omogenizare, apoi condimentati cu sare dupa gust;
- Introduceti preparatul la frigider si lasati-l sa se raceasca timp de douazeci de minute;
- Serviti direct din frigider.
4. Va prezentam in cele ce urmeaza reteta de tarte cu creveti.
Timp de preparare: jumatate de ora.
Ingredientele necesare pentru cinci portii sunt urmatoarele:
- 50 grame biscuiti sarati;
- 125 grame creveti;
- iaurt;
- mustar;
- un galbenus;
- o legatura de marar;
- ulei;
- piper si sare.
Modul de pregatire pentru reteta de tarte cu creveti este urmatorul:
- Pregatiti un aluat din biscuitii sarati dati prin blender, iaurt, mustar si un galbenus batut bine cu sare;
- Adaugati aluatul in forme de tarta unse cu ulei, iar deasupra sa adaugati cantitati egale de creveti;
- Coaceti tartele pana cand aluatul este gata;
- Seriviti tartele cu un sos de iaurt si marar, condimentat cu sare si piper dupa gust.
5. Reteta de salata de creveti va este prezentata in cele ce urmeaza.
Timp de preparare: jumatate de ora.
Ingredientele necesare pentru doua portii de salata de creveti sunt urmatoarele:
- 200 grame creveti prefierti decorticati;
- o portocala;
- o salata creata;
- o lamaie;
- ulei de masline;
- condimente: menta, oregano;
- sare si piper.
Modul de pregatire pentru reteta de salata de creveti va este prezentat in cele ce urmeaza:
- Caliti crevetii timp de cinci minute in ulei de masline, apoi adaugati-i intr-un bol de salata;
- Curatati portocala de coaja, apoi taiati-i pulpa pe jumatate si adaugati-o peste creveti;
- Rupeti salata creata cu mana si adaugati-o in bolul de salata alaturi de celelalte ingrediente;
- Pregatiti un dressing din zeama de la o lamaie si ulei de masline. Condimentati sosul cu menta, oregano, sare si piper dupa gust, apoi amestecati pana la omogenizare;
- Adaugati sosul in bolul de salata si amestecati bine;
- Serviti salata de indata ce este gata, ea degradandu-se in timp.
6. Reteta de creveti pane reprezinta un preparat delicios pe care in mod sigur l-ai gustat in orice restaurant ati intrat. Urmand reteta de mai jos puteti pregati acest preparat si in linistea caminului dumneavoastra. Va prezentam mai jos ingredientele necesare, impreuna cu modul de pregatire pas cu pas.
Timp de preparare: jumatate de ora.
Ingredientele necesare pentru doua portii de creveti pane sunt urmatoarele:
- opt creveti proaspeti;
- doua linguri de vin alb demisec;
- doua fire de ceapa verde;
- ulei de masline extravirgin;
- sare si piper.
Pentru aluat:
- 100 grame faina;
- o lingura de amidon;
- un ou;
- 100 ml apa minerala;
- o lingurita de drojdie uscata;
- ulei de masline extravirgin;
- sare.
Modul de pregatire pas cu pas pentru reteta de creveti pane va este prezentat in cele ce urmeaza:
- Spalati crevetii, indepartati-le intestinele, apoi lasati-i sa se scurga bine;
- Curatati ceapa verde, indepartati-i partea verde (o veti folosi in alt preparat sau o veti arunca), spalati ceapa, apoi tocati-o in rondele;
- Puneti crevetii intr-un vas adanc, adaugati putin ulei de masline, intreaga cantitate de vin si ceapa tocata. Condimentati cu sare si piper. Lasati crevetii sa se marineze timp de doua ore, amestecand din cand in cand;
- Cat crevetii stau la marinat pregatiti aluatul astfel: Amestecati faina cu amidonul (pastrati putin amidon pe care il asezati pe o farfurie) si drojdia uscata. Bateti bine oul cu un praf de sare pana cand isi mareste volumul si capata o culoare albicioasa. Adaugati oul batut peste amestecul de amidon, drojdie si faina, impreuna cu intreaga cantitate de apa. Amestecati bine pana la omogenizare, apoi adaugati putin ulei de masline si putina sare dupa gust. Amestecati din nou pana cand compozitia se uniformizeaza;
- Scoateti crevetii din zeama in care s-au marinat, lasati-i sa se scurga bine;
- Puneti pe foc o tigaie cu o cantitate mare de ulei de masline extravirgin, lasati uleiul sa se incinga, iar cand a inceput sa sfaraie, treceti crevetii scursi bine prin amidon, apoi prin aluatul pregatit asa cum v-am descris anterior. Prajiti crevetii rand pe rand in uleiul incins, nu ii adaugati pe toti deodata. Rumeniti crevetii pe ambele parti, apoi cand sunt gata scoateti-i pe o hartie absorbanta de bucatarie achizitionata din comert pentru a indeparta excesul de ulei;
- Serviti crevetii de indata ce sunt gata alaturi de un sos de smantana sau iaurt si usturoi. De asemenea, crevetii merg de minune cu un sos de rosii dulce, in functie de preferintele dumneavoastra.
Crevetii pane reprezinta un aperitiv delicios atat pentru masa de pranz, cat si pentru cea de seara. Va recomandam sa ii incercati, daca nu ati facut-o deja, veti fi uimiti de textura si de gustul lor deosebit. Acest preparat o sa va uimeasca inca de la prima degustare si in mod sigur il veti pregati de fiecare data cand aveti ocazia.
7. Va prezentam ingredientele necesare si modul de preparare pentru reteta de salata de creveti si alune.
Timp de preparare: 20 de minute.
Ingredientele necesare pentru doua portii:
- 1 pepene galben;
- 125 grame creveti prefierti;
- alune prajite;
- 20 ml smantana;
- miezul de la doua mandarine;
- o rosie decojita;
- sare;
- piper.
Modul de pregatire pentru reteta de salata de creveti si alune:
- Taiati pepenele in jumatate, scoateti-i miezul, taiati miezul in cubulete;
- Amestecati cubuletele de pepene galben, cu crevetii, rosia taiata in cubulete si miezul de mandarine. Adaugati smantana, condimentati cu sare si piper;
- Adaugati umplutura preparata anterior in cantitati egale in cele doua jumatati de pepene galben. Decorati cu alunele prajite si serviti de indata ce salata e gata.
8. Crevetii sunt serviti adesea alaturi de alte fructe de mare si de regula cei mai multi dintre noi ii cunosc in forma pane. Va prezentam mai jos reteta de corabioare de creveti in sos de trufe pentru a va prezenta o alternativa la modul clasic in care ii cunoastem cu totii.
Ingrediente pentru reteta de corabioare de creveti in sos de trufe (2 trufe):
- 2 creveti mari;
- jumatate de kg de cartofi;
- 500 ml de supa de legume;
- 100 ml lapte;
- 25 g unt;
- 1 galbenus;
- 1 catel de usturoi;
- 1 ceapa frantuzeasca;
- 10 g trufe;
- 150 ml de vin alb;
- 150 ml supa de pasare;
- 250 ml smantana;
- nucsoara, sare si piper
- 1 lingurita ulei de trufe.
Mod de preparare pentru corabioare de creveti in sos de trufe:
- Se curata crevetii si se fierb in apa cu putina sare. Cand s-au fiert se lasa la scurs si apoi se prajesc la foc iute in putin ulei de masline;
- Se pregatesc cartofii pentru piure astfel: Se curata, se spala si se taie cubulete, apoi se pun la fiert in supa de legume. Cand s-au fiert se scurg printr-o sita si se lasa la scurs pana cand nu mai exista nici o urma de lichid. In cratita calda se adauga untul si laptele, apoi cartofii dupa ce s-au scurt. Se condimenteaza cu sare, piper si nucsoara si se paseaza;
- Crema de trufe se prepara astfel: se curata ceapa si usturoiul, se toaca marunt si se calesc in putin ulei. Cand s-au calit adaugati vinul si supa de pasare si lasati sa scada pana ce cantitatea de lichid se reduce la jumatate. Se adauga jumatate din cantitatea de smantana si se reduce din nou cantitatea la jumatate. Cand este gata se da intreaga compozitie prin blender si se condimenteaza cu piper, sare si 1 lingurita de ulei de trufe;
- Smantana ramasa se bate frisca si se introduce la frigider;
- La crema de trufe preparata anterior se adauga trufele tocate marunt si frisca;
- Preparatul se serveste avand ca baza piureul stropit cu crema de trufe. Peste piure se asaza un crevete.
9. Reteta de calamari cu rosii reprezinta un preparat delicios pe care va recomandam sa il incercati. Va prezentam in cele ce urmeaza atat ingredientele necesare, cat si modul de pregatire pas cu pas.
Timp de preparare: o ora.
Ingredientele necesare pentru doua portii de calamari cu rosii sunt urmatoarele:
- 250 grame calamari;
- un ou;
- 100 grame pesmet;
- 250 grame rosii in bulion;
- o ceapa;
- o legatura de patrunjel;
- ulei de floarea soarelui;
- sare si piper.
Modul de pregatire pas cu pas pentru reteta de calamari cu rosii va este prezentat in cele ce urmeaza:
- Spalati calamarii, apoi lasati-i sa se scurga;
- Bateti oul cu un praf de sare pana cand se omogenizeaza, capata o culoare albicioasa si isi mareste volumul. Adaugati pesmetul, amestecati cu fermitate pentru a evita formarea de cocoloase pana cand obtineti o compozitie omogena. Condimentati cu sare si piper;
- Puneti pe foc o tigaie, lasati-o sa se incinga, adaugati uleiul, lasati-l sa se incalzeasca, iar cand a inceput sa sfaraie treceti calamarii prin compozitia de ou si pesmet pregatita asa cum v-am descris anterior, apoi adaugati-i in uleiul incins. Prajiti calamarii pana cand se rumenesc frumos, apoi scoateti-i pe o hartie absorbanta pentru a indeparta excesul de ulei;
- Puneti pe foc un vas, lasati-l sa se incinga, apoi adaugati o canitate suficienta de ulei. Lasati uleiul sa se incalzeasca, iar cand a inceput sa sfaraie adaugati ceapa verde tocata marunt anterior. Caliti ceapa la foc potrivit spre mic, amestecand din cand in cand pentru a evita arderea ei. Ceapa arsa va strica atat gustul, cat si textura preparatului final, asadar va recomandam sa acordati atentie preparatului la acest pas. Daca observati ca ceapa are tendinta de a capata o culoare maronie, reduceti focul la minim, amestecati in continuu, iar daca este cazul indepartati vasul de pe foc, pentru a-i permite uleiului sa isi reduca temperatura. Cand ceapa a capatat o culoarea aurie si a devenit sticloasa, adaugati rosiile in bulion, pasate bine in prealabil. Condimentati cu sare si piper dupa gust. Pastrati compozitia pe foc pana capata consistenta unui sos, apoi opriti focul si presarati patrunjelul spalati si tocat marunt pana la codite anterior. Amestecati pana la omgenizare;
- Distribuiti calamarii pe farfurii intinse in portii egale, stropiti-i cu sosul pregatit asa cum v-am descris anterior;
- Serviti preparatul de indata ce este gata, fiind mult mai gustos cald decat rece.
Calamarii cu rosii se pregatesc usor si nu necesita extrem de multe ingrediente. Puteti servi acest preparat ca aperitiv cald in orice moment al zilei, dar si ca gustare intre mese. Va recomandam sa incercati preparatul si va garantam ca gustul sau o sa va cucereasca inca de la prima degustare, urmand sa il pregatiti de fiecare data cand aveti ocazia.
10. Reteta de calamar pane vine in intampinarea celor ce adora fructele de mare. Calamarul a aparut de curand pe piata din Romania, insa a fost indragit de la prima degustare. La momentul actual nu exista restaurant respectabil care sa nu aiba in oferta sa un preparat de acest gen. Aveti mai jos prezentarea detaliata a modului in care se pregateste acest preparat, tocmai pentru a va scuti de un drum la restaurant si pentru a vedea cat de usor va puteti satisface o pofta culinara in linistea caminului dumneavoastra.
Timp de preparare: trei sferturi de ora.
Ingrediente pentru reteta de calamar pane:
- 250 grame calamari;
- 500 ml lapte;
- 2 oua;
- 50 grame pesmet;
- 50 grame faina;
- ulei;
- sare si piper.
Pentru sos:
- 250 ml iaurt;
- 3 catei de usturoi;
- sare si piper.
Iata cum se prepara calamarul pane:
- Curatati calamarul de piele, apoi spalati-l bine. Lasati-l la scurs sau uscati-l cu ajutorul unei hartii absorbante pe care o puteti achizitiona din comert;
- Puneti la fiert laptele, iar inainte sa dea in clocot introduceti calamarul. Lasati-l sa fiarba cinci – zece minute, apoi luati vasul de pe foc. Nu scoateti calamarul din lapte, ci lasati-l sa se raceasca in acesta. Dupa ce s-a racit, scoateti-l intr-o strecuratoare si lasati-l sa se scurga sau uscati-l cu o hartie absorbanta de bucatarie. Taiati calamarul in feliute de grosime potrivita (feliile de calamar nu trebuie sa fie extrem de groase). Pastrati calamarul la cald;
- Bateti ouale bine cu un praf de sare;
- Pregatiti doua farfurii, puneti intr-una pesmetul, iar in cealalta faina;
- Puneti pe foc o tigaie cu o cantitate suficienta de ulei si asteptati ca acesta sa se incinga;
- Treceti feliile de calamar prin faina, apoi prin ou si la final prin pesmet, repetati procesul pentru fiecare feliuta de calamar, apoi puneti-le la prajit in uleiul incins. Prajiti-le pe ambele parti pana se rumenesc bine, apoi scoateti-le pe o hartie absorbanta pentru a indeparta excesul de ulei. Asezati calamarii pe un platou si pastrati-i la cald pana ce pregatiti sosul;
- Curatati usturoiul, apoi pisati-l cu un praf de sare;
- Amestecati iaurtul cu usturoiul pisat. Condimentati sosul obtinut cu sare si piper dupa gust;
- Serviti sosul in cupe alaturi de calamarul pane sau presarati sosul peste acesta.
Calamarul pane se serveste cald, pentru ca in timp devine mai putin crocant. Cel mai adesea el este servit cu sosul separat pentru ca majoritatea persoanelor adora sa il consume cu mana si sa il inmoaie intr-o cantitate de sos ce difera de la o persoana la alta.
Va dorim pofta buna!