Timp liberPescuitul la mreană, ce scule ai nevoie pentru a prinde acest pește

Pescuitul la mreană, ce scule ai nevoie pentru a prinde acest pește

Mreana (Barbus barbus) este unul dintre pestii cei mai frecvent intalniti in zonele de deal din Romania, iar pescuitul la mreana reprezinta o experienta foarte interesanta pe care pescarii nu o evita niciodata. Daca in zonele joase de deal mreana este tot timpul prezenta, nici cei care doresc sa pescuiasca in zone mai inalte nu trebuie sa isi faca griji deoarece mreana vanata (Berbus meridionalis) poate fi intalnita in zonele inalte, ce e drept aceasta specie inrudita avand dimensiuni mai mici.

Nu este de mirare ca mreana este un peste atat de indragit. Mreana poate fi foarte usor deosebita de restul speciilor de pesti care se intalnesc in apele populate de aceasta. Corpul acestui peste este fusiform, putin subtiat in apropierea cozii, are botul foarte pronuntat, iar gura este dipusa in jos. In privinta coloritului, spatele mrenei este verde spre brun, iar flancurile sunt mult mai deschise la culoare. Insa nu aspectul este cel care ii atrage pe cei mai multi dintre pescari ci comportamentul acestui peste. Mreana este foarte activa insa in acealsi timp este si precauta si uneori sfioasa.

Tocmai pentru ca este mai sperioasa din fire, mreana sta mai mult pe fundul apei si de aici isi procura si hrana, aceasta fiind reprezentata de moluste, diverse insecte si viermi. In timpul zilei, mreana sta fie in locurile in care curentii sunt puternici, chiar in mijlocul apei. In timpul iernii, mreana intra intr-o perioada de hibernare, perioada din care va urma sa iasa in primavara, iar pescuitul la mreana este permis de cele mai multe ori incepand cu luna aprilie, uneori spre sfaristul acesteia.

Pescuitul la mreana nu este foarte dificil, insa presupune foarte multa atentie din partea pescarului deoarece, dupa cum am mentionat si anterior, mreana este foarte vigilenta si o miscare mai brusca o poate speria. De asemenea, este un peste foarte calic si un adevarat luptator. Mreana se hraneste cel mai mult in lunile de toamna, inainte de a intra in perioada de hibernare. Tineti minte si ca o apa foarte limpede va poate trada prezenta, de aceea este bine sa alegeti locurile cu apa mai tulbure, pentru ca mreana nu doar ca nu va va simti prezenta, insa se va simti si mai protejata.

Pescuitul la mreana se poate face, in general, prin doua metode. Una dintre acestea este cu pluta, iar cealalata metoda presupune folosirea plumbului.

Prima metoda, pescuitul mrenei la pluta, este indicata in special in lunile toride de vara. Pentru aceasta metoda se pot folosi undite de aproximativ 4 – 5 m, confectionate dintr-un material rezistent si in acelasi timp rigid pentru ca acestea trebuie sa ajunga mai departe de mal, in locurile in care mreana isi are locul. Alegeti o pluta nu foarte grea insa suficient de mare incat sa poata sustine momeala, dar care sa reziste si curentilor; firul potrivit este cuprins intre 0,35 cm – 0,40 cm iar plumbul nu trebuie sa depaseasca 8 g. Tot pentru pescuitul cu pluta puteti alege o lanseta, mai precis o bologneza nu mai mare de 7 m.

Cea de a doua metoda presupune folosirea plumbului pe fundul apei, iar pentru aceasta metoda pluta nu va mai fi deloc folosita. Este de preferat sa se foloseasca o lanseta puternica de aproximativ 3,5 m si o mulineta potrivita. Chiar daca plumbul trebuie sa ajunga pe fundul apei, acesta nu trebuie sa aiba dimensiuni prea mari, ci trebuie sa fie suficient de mare incat sa sustina hrana aferenta.

Iar daca va intrebati care este momeala potrivita pentru pescuitul la mreana, aceasta difera in functie de anotimp. Toamna si primavara, cand temperaturile nu sunt foarte ridicate, ramele reprezinta cea mai buna momeala, iar pe timp de vara, atunci cand afara este foarte cald, mamaliga amestecata cu branza reprezinta momeala potrivita.

Dupa cum am mentionat si in randurile anterioare, mreana este un peste energic care se va lasa cu greu prins, luptand cu indarjire pentru a se elibera.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.