De ce sa decizi tu ? !
Alaptarea la san este intr-adevar cea mai buna cale de a-ti creste bebelusul sanatos, puternic si frumos iar atunci cand alegi aceasta varianta nu mai pui ca se creeaza si o legatura foarte puternica intre tine si micut. Tu traiesti pentru buna sa stare. Din moment ce devii mama nu mai poti sa te gandesti la aspectul tau fizic (desi sunt unele femei care refuza alaptarea bebelusui la san deoarece li se lasa sanii sau au loc diverse trasformari in organismul lor) ci doar la ce poti face ca micutul tau sa creasca mare si sanatos, ajutandu-l sa-si dezvolte sistemul imunitar, pana cand va trece la consumarea alimentelor normale.
Din pacate sunt tinere mamici care se afla in imposibilitatea de a alapta la san si acest fapt le face sa sufere iar cele care pot sa alapteze refuza sa faca acest lucru. Sau mai sunt cazuri triste in care pruncii refuza sanul mamei si accepta cu greu altfel de lapte, de multe ori mult prea costisitor si nu mereu sanatos. Sa vedem totusi de ce este bine sa optezi pentru alaptare la san a bebelusului si ce efecte poate avea lipsa acesteia in viitorul sau.
Cauza si efect – un tot necesar
Cauzele pentru care trebuie sa alaptezi la san sunt diverse. Efectele acestei activitati sunt si mai diverse. Iar pentru a incepe pozitiv, trebuie sa stii ca bebelusul poate fi alaptat inca din prima clipa de la nastere, numai in cazul in care doctorul ar avea vreun motiv medical sa-ti interzica acest lucru. Dar ce legatura mai buna sa se creeze intre tine si micutul tau decat aceea care se stabileste in urma alaptarii la san ?!
Motive….
Un motiv pentru care trebuie sa alaptezi la san este acela ca bebelusul consumand lapte matern, va avea mai putine probleme de sanatate si va fi mai zdravan, decat un bebelus care este tratat cu lapte prefabricat, adica chimicale, inca din primele zile de viata. Un alt motiv este acela ca laptele matern va fi mai usor digerabil pentru copil si se elibereaza in stomac cam de doua ori mai rapid fata de cel prefabricat.
Laptele matern are si o aciditate mai scazuta, iar bebelusul in momentul absorbtiei va avea arsuri mai putin grave si nu mai punem sterilitatea laptelui de san care previne aparitia anumitor infectii la nivelul intestinului. Lista continua cu alte motive printre care: daca alegi sa alaptezi la san, bebelusul tau isi va dezvolta o dantura mai buna, mai puternica si maxilare normale, nu va prezenta varsaturi atat de dese, nu va avea colici, decat intr-o oarecare masura, redusa chiar, nu va prezenta neliniste sau tulburari in timpul somnului de noapte sau de zi, nu va avea sughituri sau regurgitatii.
Alaptarea la san are si consecinte asupra dezvoltarii psihice a micutului tau. Un motiv in plus pentru care trebuie sa alegi aceasta metoda pentru a-ti hrani bebelusul. Atunci cand este nefericit, plange sau pur si simplu este agitat, il poti calma prin simpla apropiere de san, chiar daca nu va manca, el este constient ca acea pozitie ii da o stare de bine, se creeaza o conexiune inexplicabil de prolifica intre mama si copil, care ajuta totodata mama sa raspunda la toate nevoile pe care micutul le are si nu le poate striga cu voce tare, pentru ca inca nu are capacitatea de creare a cuvintelor.
Un motiv in plus pentru care tinerele mamici oricat de complexate ar fi ele de alaptarea la san sau de speriate, ar trebui sa adopte aceasta actiune, este clar si faptul ca substantele pe care le elimina bebelusul daca consuma lapte matern au un miros mai putin neplacut fata de cele eliminate in cazul consumului de lapte prefabricat si totodata prezinta si un risc mai redus de a pata hainele.
Efecte….
Sunt arhicunoscute depresiile post natale care pot aparea mai ales la mamele foarte tinere. Eh, unul dintre efectele alaptarii la san este eliminarea acestei boli sau chiar prevenirea ei, pentru ca astfel tinerele sunt constiente ca pot si vor sa ajute o faptura care e bucatica din ele, parte din trupul lor si le face sa si constientizeze responsabilitatea mare pe care prezenta acestei parti o implica. Un alt efect foarte important al alaptarii la san este acela ca bebelusul va avea un creier mult mai bine dezvoltat, va fi mai vesel, fara frustrari si mult mai dinamic, mai creativ.
Aceste aspecte se vor vedea dupa primele luni, cand incepe sa-si etaleze mofturile si personalitatea. Micutul tau isi va dezvolta totodata si sistemul imunitar, mult mai bine, nefiind predispus la boli grave sau la simple raceli inca din primele saptamani de viata. Asa ca daca pui in balanta cauzele si efectele alaptarii la san, cu siguranta nu te vei mai gandi la felul in care vor arata sanii tai dupa cateva luni de hranire naturala. La urma urmei frumusetea ta este trecatoare iar sanatatea copilului tau trebuie sa fie stabila, deci gandeste-te de doua ori inainte sa iei o decizie.