Medicii ne spun ca varsta ideala pentru a avea primul copil este sub 35-40 de ani, in timp ce psihologii ne sfatuiesc sa asteptam pana ce implinim 20-25 de ani! Aceasta pentru ca sub o anumita varsta, nu suntem indeajuns de pregatite psihic pentru rolul de mama, iar dupa o anumita varsta, pot apare diferite dificultati in a ramane insarcinata si diferite riscuri in evolutia sarcinii.
Se pare, asadar, ca o femeie nu dispune de o perioada prea lunga in care este preferabil sa devina mama: 10-15 ani! Insa varsta ideala pentru a avea primul copil nu este chiar atat de importanta precum este dorinta! Doar pentru ca esti sub sau peste acest prag, nu inseamna ca nu vei fi o mama buna si nici nu inseamna ca nu vei naste un copilas sanatos!
A iti dori un copil este cel mai important, iar aici se poate vorbi despre varsta psihologica ideala pentru a avea primul copil – maturizarea psihologica si dorinta de a adopta noi roluri – iar aceasta este diferita pentru fiecare femeie: sunt femei pe deplin maturizate psihologic la 20 de ani, sunt femei care au nevoie de mai mult timp!
Un alt motiv pentru care nu se poate vorbi in termeni stricti despre varsta ideala pentru a avea primul copil este necesitatea unui partener care este si el pregatit si isi doreste si el sa faca acest pas. Iar pentru cuplurile in care partenerii au varste apropiate, femeia va trebui sa astepte de multe ori pana spre 30 de ani, pentru ca partenerul sa atinga la randul sau pragul de maturizare psihologica (nu este o discriminare, este fapt cunoscut ca barbatii se maturizeaza mai tarziu).
Astfel, varsta ideala pentru a avea primul copil difera de la o femeie la alta si de la un cuplu la altul! In schimb, ce este la fel pentru toate este necesitatea existentei dorintei de a face aceasta schimbare. Daca femeia nu se simte pe deplin pregatita pentru rolul de mama, sau partenerul nu este, o decizie inteleapta ar fi mai degraba amanarea sarcinii decat fortarea unuia dintre parteneri sa isi schimbe viata.
Exista motive pentru care trebuie luate in seama sfaturile specialistilor, caci – chiar daca iti doresti un copil si esti sub sau mai ales peste pragul de varsta, este bine sa stii riscurile. Astfel, varsta ideala pentru a avea primul copil este considerata de obicei peste 25 de ani in ziua de astazi, deoarece la aceasta varsta tinerii isi finalizeaza pregatirea academica si pot intra pentru o vreme in campul muncii. Acest fapt este vizibil si in cadrul statisticilor: in timp ce varsta medie a tinerilor care se casatoreau era prin anii 1980-1990 de aproximativ 18-20 de ani, astazi este in jur de 25 de ani sau chiar peste!
Pregatirea academica dureaza, iar in timpul acesteia, tanarul nu are resurse necesare pentru intemeierea unei familii. Si insertia in campul muncii este dificila, de aceea pana la aceasta varsta putini tineri isi asuma responsabilitatile unei familii. Ceea ce este bine din mai multe motive: in primul rand, este important pentru tanara femeie sa isi finalizeze pregatirea academica si sa faca primii pasi intr-o cariera inainte de a deveni mama! De ce? Pentru ca ea trebuie sa se simta realizata, sa nu aiba regrete asupra a ceea ce o sarcina a oprit-o sa realizeze.
Un alt motiv este ca tanara femeie trebuie sa isi ia timpul necesar pentru a isi realiza asteptarile diverse: multe tinere mamici spun cu nostalgie „nu imi inchipuiam ca la varsta asta o sa schimb scutece”! Oricat de mult isi iubesc copilasii, ele resimt regrete pentru ca nu au savurat indeajuns viata de tanar, fara mari responsabilitati. Multe tinere pleaca din casa parintilor direct in casa noului sot si raman insarcinate fara nici o etapa intermediara – cea de a savura viata pe cont propriu, de a se distra fara sa poarte de grija altcuiva! Poate ca suna superficial, dar este extrem de important ca tanara sa nu simta vreun regret de acest fel!
Si un alt motiv pentru care varsta ideala pentru a avea primul copil este situata peste 25 de ani este legat de circumstante exterioare: dupa cum s-a spus, insertia in campul muncii este dificila, evolutia carierei inceata, iar tinerii au nevoie de resursele necesare in cresterea unui copil: o casa, un venit peste medie. A ignora acest aspect spunand „ne descurcam noi” arata iresponsabilitate si deci insuficienta maturizare a partenerilor! Un copil cere multe resurse afective, dar si resurse materiale.
In ultimul rand, peste varsta de 25 de ani, cuplurile tinere se pot considera stabile si solide! Inainte de acest prag, in timpul studentiei, este usor sa fii fericit: insa adevarata provocare incepe cand va mutati impreuna, cand lucrati amandoi si va formati o rutina de cuplu! Nu te poti gandi la a avea un copil cat timp nu esti sigura pe relatia ta si pe faptul ca si partenerul este pregatit! Si, dupa cum s-a spus, pentru barbati dureaza mai mult sa atinga acel moment in care pot spune cu siguranta „da, vreau un copil”!
Acum, sa ne referim si la depasirea varstei ideale pentru a avea primul copil: peste 35 de ani. In aceasta situatie, nu se mai poate vorbi nici despre lipsa pregatirii, a realizarilor, a resurselor sau despre partener si dorintele acestuia: ambii sunt pregatiti. Insa medicii ne arata ca apar diverse riscuri in evolutia sarcinii. Si in primul rand, este mai dificil pentru femeie sa ramana insarcinata – in special daca a luat timp de mai multi ani pastile contraceptive!
Asadar, riscuri posibile ar fi infertilitatea, oboseala acumulata si faptul ca dupa 30-35 de ani, sanatatea nu mai este la fel de buna. Riscul ca bebelusul sa se nasca cu anumite probleme creste si el odata cu varsta – probleme fizice sau psihice. Totusi, daca femeia se ingrijeste, are un stil de viata activ si sanatos, aceste riscuri sunt mici – totul este sa se faca o serie de teste inaintea sarcinii si pe parcursul acesteia, viitoarea mama sa se afle permanent sub supravegherea unui medic. Cele mai mari riscuri sunt prezente la femeile ce au trecut de 45 de ani.
Este decizia voastra ca cuplu daca veti incerca sau nu dupa o anumita varsta, totusi, dorinta si vointa pot depasi orice obstacole, atat timp cat sunteti precauti si va sprijiniti unul pe altul. Deci, varsta ideala pentru a avea primul copil este mai mult o expresie relativa, menita sa deschida ochii femeilor pentru a isi pune intrebari: „sunt indeajuns de pregatita?”, „el este pregatit?”, „imi asum orice risc?”. Cel mai important este sa luati aceasta decizie in cuplu si sa va bucurati de fiecare pas in aventura de a deveni parinti!