Casă și grădinăCuptorul cu microunde – citește avantajele și dezavantajele acestui aparat electrocasnic

Cuptorul cu microunde – citește avantajele și dezavantajele acestui aparat electrocasnic

Cuptorul cu microunde, aparatul electrocasnic folosit pentru incalzirea si prepararea rapida a alimentelor,  este o inventie a anilor ’40 ai secolului trecut. Cel care l-a conceput, americanul Percy Spencer, era angajat, la vremea respectiva, la compania Raytheon, specializata in domeniul sistemelor de aparare si al electronicii aero-spatiale. Intr-o zi, lucrand in apropierea unui magnetron pentru aparate radar (un tub electronic, utilizat pentru generarea unor oscilatii de frecventa inalta), a fost contrariat de faptul ca o tableta de ciocolata s-a topit in buzunarul sau. Ca sa verifice ca nu a fost o simpla intamplare, a repetat experimentul cu cateva boabe de porumb, care s-au transformat imediat, in tubul respectiv, in pop-corn, si apoi cu un ou, care i-a explodat in fata.

Nu a mai durat decat cativa ani pana cand, in 1947, firma Raytheon punea in vanzare primul cuptor cu microunde – Radarange – la pretul de 3500 de dolari (cam cat un automobil). Avea 1,80 metri inaltime si o greutate de 340 de kilograme, in aceasta varianta fiind produs in 1000 de exemplare, vandute marilor restaurante sau companiilor de transport. Abia in 1975, dupa nenumarate experimente care sa permita miniaturizarea aparatului si un cost de productie mai mic, s-a ajuns la un model care sa fie adaptat utilizarii casnice.

Cum actioneaza microundele asupra alimentelor?

Molecula de apa este formata dintr-un atom de oxigen si doi atomi de hidrogen (H2O). Intr-un aliment, in stare obisnuita, moleculele de apa nu sunt aranjate intr-o anumita ordine. Cand sunt supuse insa unui camp electromagnetic, polul pozitiv al acestor molecule are tendinta de a se aranja in directia campului electric al undelor respective. Incalzirea este posibila numai la o anumita frecventa a campului electromagnetic si intr-un timp care difera, in functie de compozitia alimentului.

De asemenea, pentru ca undele sa atinga toate partile preparatului, acesta este asezat pe un platou care se roteste, altfel, pe o parte s-ar arde, iar pe alta ar ramane rece. Spre deosebire de modalitatile clasice de gatit, la acest cuptor, transferul de caldura se face dinspre interiorul alimentului spre exterior. Cuptoarele cu microunde moderne sunt realizate pentru incalzirea, decongelarea si prepararea alimentelor.

Avantajele folosirii cuptorului cu microunde

  • Rapiditatea prepararii alimentelor si, implicit, economisirea unui timp pretios – de exemplu, 90-120 secunde pentru micul dejun (incalzirea sandviciurilor), 12 minute pentru o friptura de vita, 25 de minute pentru pregatirea unui pui grill etc.
  • Decongelarea rapida a alimentelor, pe trei paliere egale, cu putere descrescatoare (600/340/150 W).
  • Specialistii spun ca alimentele gatite la microunde nu sunt periculoase pentru sanatate. Mai mult, nenumarate experimente au aratat ca un cuptor cu microunde nu distruge vitaminele si proteinele din alimente, asa cum se poate intampla in cazul unui cuptor obisnuit, cand alimentele sunt tinute la temperaturi inalte mai mult decat ar trebui.
  • Gatitul la microunde nu necesita adaugarea de grasimi.
  • Afisajul electronic al timpului de gatit, in functie de cantitate si de felul alimentelor.
  • Programe repetitive care pot fi retinute de memoria aparatului.
  • Numar mic de vase adaptate functionarii corecte a cuptorului.
  • Nu este necesara preincalzirea, ca in cazul unui cuptor traditional.
  • Nu incalzeste interiorul in care functioneaza.
  • Dimensiuni reduse care fac posibila amplasarea, cu usurinta, a cuptorului, in bucatarie.
  • Intretinere usoara.
  • Microundele nu sunt periculoase, decat daca este vorba de un cuptor defect, care nu are asigurata etansietatea.

cuptor cu microunde clasic

Dezavantajele folosirii cuptorului cu microunde

  • Unii considera ca undele electromagnetice pe baza carora functioneaza cuptorul ar provoca oboseala, iritabilitate, sterilitate, probleme cu somnul, dar niciun experiment nu a putut releva acest fapt.
  • In timp ce fabricantii sustin ca prepararea alimentelor la cuptorul cu microunde conserva proprietatile alimentelor, alti specialisti cred ca undele electromagnetice conduc la “devitalizarea” alimentelor, ca agitatia moleculelor care determina incalzirea ar modifica diversele caracteristici fizico-chimice ale alimentelor, ar distruge vitaminele (mai ales vitaminele C si B), ar favoriza aparitia unor compusi toxici si, pe cale de consecinta, cresterea radicalilor liberi, responsabili de imbatranirea celulelor si de riscul aparitiei unor forme de cancer. Acest tablou sumbru nu a fost insa demonstrat, este doar presupus, iar asemenea consecinte pot sa apara numai in cazul unor cuptoare defecte.
  • In pofida imbunatatirilor continue, cuptoarele cu microunde inca sunt generatoare de zgomot, din cauza transformatorului, a ventilatorului si a platoului turnant.
  • Multi utilizatori sustin ca gustul alimentelor preparate la microunde nu este la fel de bun ca in cazul prepararii traditionale, la flacara. De asemenea, rezultatele nu sunt deosebite in cazul in care este nevoie de rumenirea carnii sau a prajiturilor.

Precautii in folosirea cuptorului cu microunde

  • Rosiile, carnatii, crenvurstii etc. sunt alimente care trebuie intepate inainte de a fi introduse in cuptorul cu microunde, pentru a permite evacuarea vaporilor de apa, altfel acestea vor exploda.
  • Nu se introduc in cuptor oua in coaja.
  • Nu se introduc in cuptor alimente ambalate in hartie, deoarece aceasta ar putea lua foc.
  • Nu se porneste niciodata cuptorul gol.
  • Nu se foloseste un cuptor a carui usa nu este perfect etansa.
  • Nu se folosesc vase metalice (decat cele special concepute pentru cuptorul cu microunde), deoarece se creeaza descarcari electrice.
  • Vasele in care se prepara o mancare cu sos trebuie acoperite pentru a se evita stropirea peretilor cuptorului.
  • Se va avea grija ca interiorul cuptorului sa fie intotdeauna curat.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.