Sarcină & BebeCum avem grijă de dinții bebelușului pentru o igienă corectă a gurii

Cum avem grijă de dinții bebelușului pentru o igienă corectă a gurii

Aflati tot ce trebuie sa stiti despre ingrijirea dintilor la bebelusi! Un prim fapt important: chiar inaintea aparitiei primului dinte de lapte, trebuie sa curatati delicat gingiile micutului, iar odata cu cresterea primului dinte, sa stiti cum sa il ingrijiti.

In general, bebelusilor le creste primul dinte de lapte in jurul varstei de 6 luni, in fata  – insa nu este o regula. La unii micuti dintii incep sa apara de la varste mai mici, iar la altii intarzie sa creasca, dar de obicei, pe la doi ani, dintii de lapte (20 de dinti de lapte) ar trebui sa fi aparut.

Gingiile lui bebe

Inainte de cresterea primului dinte de lapte, este recomandat sa ii masati si curatati usor micutului gingiile. La ora imbaierii, folositi o carpa sterilizata, moale si umeda pe care o infasurati in jurul degetului si masati gentil gingiile bebelusului. Nu folositi nici un tip de produs de igiena, doar carpa umeda. Astfel, veti stimula cresterea dintilor, veti pastra igiena gurii micutului si il veti obisnui din timp cu aceasta rutina.

Aparitia primului dinte de lapte

Este dificil sa preconizati momentul cand primul dinte de lapte va creste. Uneori, bebe nu experimenteaza nici un fel de disconfort sau durere, dar alteori puteti vedea ca gingiile sale sunt rosii si il dor. Daca vedeti ca micutul incepe sa rontaie, sa mestece diferite obiecte, ii puteti oferi un inel gingival din cauciuc dur – nu il lasati niciodata sa roada o suzeta! Ii puteti da sa mestece chiar si un morcov, insa nimic cu zahar!

Daca bebe are peste 5-6 luni, puteti achizitiona un gel pentru gingii de la farmacie. Cand vedeti ca durerea este mare, consultati pediatrul sau un farmacist si vedeti daca ii puteti oferi ibuprofen in doze mici pentru a-i alina durerea (insa doar daca micutul are 5-6 luni).

Ingrijirea dintilor bebelusului – inca de la primii dinti

Chiar de cand observati cresterea primilor dinti de lapte, incepeti curatarea. Folositi o periuta pentru bebelusi si doar o cantitate foarte mica de pasta de dinti pentru micuti. La primul dinte, nu prea aveti ce curata si puteti folosi tot o carpa sterila umeda, insa este bine sa il obisnuiti pe bebe cu aceasta rutina, deoarece urmatorii dinti nu se vor lasa asteptati!

Cum curatati dintii

bebe

Asezati-l pe micut in bratele voastre, cu capul langa piept si periati dintisorii superiori de sus in jos si pe cei inferiori de jos in sus, la exterior si in interior. Puteti folosi si mici miscari circulare, asa incat sa acoperiti toata suprafata dintilor. Periati foarte – foarte usor si limba pentru ca bacteriile exista si acolo. Pentru bebelusi, nu folositi decat o cantitate mica de pasta de dinti – la fel de mica ca un bob de orez (preveniti inghitirea pastei).

Dupa ce periati cu grija, oferiti-i putina apa micutului pe care apoi o va scuipa (insa poate fi greu sa il invatati si in plus, daca folositi doar o picatura de pasta de dinti, nu este obligatorie clatirea – puteti eventual sa ii curatati dintii la sfarsit cu o carpa umezita). Poate fi mai simplu ca bebe sa invete ce sa faca si sa se obisnuiasca cu periatul pe dinti daca ii aratati de fiecare data inainte cum va spalati dumneavoastra (un bebelus invata cel mai eficient prin imitare).

De cate ori periati dintii?

Dupa cresterea majoritatii dintilor, trebuie sa ii curatati de doua ori pe zi: la ora baii micutului si inca o data, fie de dimineata, fie la o ora cand aveti timp.

Daca micutul se impotriveste?

Se prea poate ca lui bebe sa nu ii placa deloc ritualul curatarii dintilor – in general, orice este nou pare amenintator si neplacut. In plus, gustul pastei de dinti poate sa i se para neplacut. De aceea, e recomandata curatarea gentila a gingiilor cu o carpa sterila si umeda inca dinaintea aparitiei primului dinte de lapte – se obisnuieste cu acest ritual.

Apoi, la aparitia primilor dinti, puteti sa ii curatati tot cu o carpa sterila infasurata in jurul degetului dumneavoastra, pe care adaugati o picatura de pasta de dinti cu care frecati foarte usor dintisorii in miscari circulare (apoi ii stergeti cu o carpa umezita doar cu apa). Trecerea la periuta de dinti odata cu cresterea majoritatii dintilor va fi mai usoara astfel. Alte trucuri: va spalati pe dinti intai dumneavoastra, aratandu-i cum si ca va place (zambiti incurajator); ii vorbiti vesel si ii cantati; il lasati sa tina o jucarie preferata in timpul procesului.

Dentistul…

Ingrijirea dintilor la bebelusi presupune si prima vizita la dentist. Cand trebuie sa il duceti pe micut prima data la dentist? Asta depinde si de momentul cresterii primului dinte de lapte! Asociatia Americana a Dentistilor recomanda, de exemplu, sa mergeti cu bebe la control dupa aparitia primului dinte de lapte si daca pana la un an nu a crescut primul dinte, sa mergeti oricum. Aceasta pentru ca un procent foarte mare de copii mici dezvolta carii dentare – peste 40%.

Insa in general, pediatrul va va spune ca puteti astepta pana la varsta de doi ani – doi ani jumatate pana la prima vizita la dentist – si in general, pana la cresterea majoritatii dintilor. Consultati-va cu medicul pediatru, care la controalele regulate ar trebui sa verifice si gingiile micutului. Vizitele regulate la dentist nu vor fi in general necesare decat dupa varsta de 3-4 anisori. Insa oricand vedeti ca un dinte de lapte are o pata, este necesar sa mergeti indata la dentist.

Zaharul si cariile dentare

Cand incepeti diversificarea alimentatiei bebelusului, acordati mare atentie oricarei bauturi sau mancaruri ce contine zahar (in diversele sale forme). Ceaiurile, sucurile, piureurile si cerealele pe care i le veti oferi lui bebe nu trebuie sa contina cantitati mari de zahar. Nu ii oferiti sucuri de fructe sau alte gustari cu zahar decat la masa sau dupa masa. Nu ii dati niciodata o suzeta inmuiata in miere sau alte dulciuri. Includeti in regimul alimentar al lui bebe alimente bogate in calciu si vitamina D (oua, lapte, cereale, legume verzi).

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.