Cega (Acipenser Ruthenus) este o specie de peste care iubeste raurile curgatoare de munte, gasindu-se in special in Mures si Somes. Pe timpul primaverii poate fi pescuit si din Dunare, Olt, Jiu, Arges, Tisa, Prut si Siret.
Aceasta specie se caracterizeaza prin corpul alungit, aproape cilindric, si capul conic cu un bot ascutit. Botul sau este lunguiet si are mustati franjurate. Coada sa este nesimetrica, aripioara superioara fiind mult mai lunga decat cea inferioara.
Corpul speciei Cega este acoperit cu scuturi dorsale in numar de 12-17, 12-18 scuturi abdominale si intre 58 si 70 scuturi laterale. Coloritul acestei specii este galbui pe burta si cafeniu cu nuante de cenusiu- verde pe spate.
Exemplarul matur de cega poate ajunge la lungimi de 40-60 cm in mod normal si 1,25 m in cazuri extreme. Greutatea sa obisnuita este de 1-4 kg, insa pot fi gasite si exemplare foarte mari de pana la 15 kg. Perioada de imperechere a acestei specii este din mai si pana in iunie, pentru reproducere preferandu-se locurile adanci ale raurilor, acolo unde se gasesc curenti puternici. Aceasta specie de peste se hraneste cu larve de vertite sau rusalii, si cu crustacei.
Cum pescuiesc cega
Sturionii cad mai greu in undita pescarului, folosindu-se in special lanseta si mulineta cu fire rezistente si plumb culisant. Lungimea legala de retinere a exemplarului este de 45 cm si puteti pescui legal aceasta specie numai in perioada verii si la inceputul toamnei.
Viermusii, ramele serpesti, ramele rosii si larvele de rusalii sunt momeala perfecta pentru a prinde astfel de peste. Carnea de cega poate fi consumata prajita, rasol sau fripta, fiind considerata o adevarata delicatesa in randul iubitorilor de peste.