Casă și grădinăCum să calci corect hainele în funcție de material pentru distrugerea microbilor?

Cum să calci corect hainele în funcție de material pentru distrugerea microbilor?

Un pas foarte important in complexul proces de ingrijire si intretinere a hainelor este calcatul acestora. Calcatul hainelor reprezinta un pas important atat din punct de vedere estetic, cat si din punct de vedere igienic deoarece, prin calcare, microbii de orice fel sunt eliminati. Pentru foarte multi dintre voi, calcatul hainelor poate reprezenta o adevarata corvoada de aceea, in randurile care urmeaza va vom oferi cateva sfaturi despre cum sa calci corect hainele.

Calcatul hainelor este un proces destul de complex, desi pare foarte simplu, fiind influentat de mai multi factori. Inainte de toate, cel mai important factor care influenteaza procesul de calcare este materialul din care hainele sunt confectionate. Materialul nu doar ca influenteaza temperatura de calcare, dar si modul deoarece, dupa cum cu siguranta bine stiti, unele materiale se pot calca mai usor, pe cand altele reprezinta o adevarata bataie de cap.

Un alt factor care influenteaza acest proces este tipul elementului vestimentar deoarece, pentru calcatul tricourilor, al camasilor, fustelor, pantalonilor sau rochiilor, tehnicile abordate sunt diferite.

Dupa cum am mentionat si anterior, calcatul hainelor este un pas important atat din punct de vedere estetic, cat si din punct de vedere al igienei deoarece, doar in acest fel se indeparteaza microorganismele care pot cauza alergii sau alte probleme de sanatate. Si cum modul in care aratam spune foarte multe despre noi, hainele calcate reprezinta o adevarata obligatie.

Pentru multe persoane, calcatul hainelor reprezinta o activitate nu tocmai indragita tocmai din cauza ca nu se respecta anumite reguli si tehnici care sa va ajute sa calcati mai usor orice element vestimentar, indiferent de materialul din care este fabricat.

In randurile care urmeaza va vom oferi cateva sfaturi pentru ca aceasta activitate, care pentru multi nu este tocmai placuta, sa devina o adevarata placere.

• Inainte de a incepe sa calcati hainele asigurati-va ca aveti suficient timp la dispozitie pentru aceasta activitate destul de solicitanta.

• Pentru a economisi timp, pe masa de calcat puteti pune folie de aluminiu pe care o acoperiti cu un material textil folosit in mod obisnuit atunci cand calcati, in asa fel incat hainele se vor calca mai rapid pe ambele parti.

Hainele vor fi calcate dupa ce au fost spalate si uscate. In cazul in care aveti de-a face cu un material dificil, nu lasati hainele sa se usuce in totalitate deoarece ulterior veti fi nevoiti sa stropiti hainele cu apa sau sa folositi functia de aburi a masinii de calcat.

• Pentru a evita anumite surprize neplacute, este de preferat ca hainele sa fie calcate pe dos.

• Inainte de calcarea hainelor este bine sa analizati cu atentie etichetele care va vor oferi detalii clare despre temperatura de calcare, in asa fel incat puteti seta temperatura corecta a fierului de calcat.

Tricourile si, in general hainele din bumbac, sunt cele mai usor de calcat atat din punctul de vedere al tesaturii, cat si din punctul de vedere al croielii.

calcarea corespunzatoare a hainelor

In schimb, camasile pot da adevarate batai de cap atunci cand sunt calcate. Pentru a calca o camasa “ca la carte” este important ca aceasta sa fie descheiata. Gulerul va fi calcat pe amele fete, atat in forma desfacuta, cat si in forma purtata, la fel si mansetele. Tivul inferior al manecii va fi aranjat la spate, iar manecile vor fi calcate urmand acest tiv. Asezati camasa desfacuta pe masa de calcat si incepeti sa calcati una dintre laterale, dupa care continuati cu spatele si cu cea de a doua laterala.

Nu calcati niciodata peste nasturi deoarece acestia se pot topi, iar camasa va fi distrusa, ci calcati atent in jurul acestora. Daca totusi observati cateva cute pe camasa, o puteti aseza pe un umeras si o puteti netezi folosind optinea de calcat cu aburii a fierului de calcat. Pentru a evita ca aceste deosebite obiecte vestimentare sa se sifoneze rapid, puteti folosi un spray pentru apretare.

• Si pantalonii de stofa pot reprezenta o adevarata corvoada atunci cand sunt calcati. Pentru inceput, pantalonii se vor calca pe verso, insa pentru formarea clasicei dungi, pantalonii se vor intoarce pe fata. In cazul in care fierul de calcat nu este unul de cea mai buna calitate, puteti folosi o bucata de material textil sau o batista inmuiata in apa pentru a evita aparitia luciului. Atentie cum formati cuta!

Aceasta trebuie sa porneasca de jos si trebuie sa fie perfect dreapta. Atunci cand calcati pantalonii, fie cu dunga, fie fara, daca au buzunare, nu le calcati pe fata deoarece forma acestora se va imprima iar rezultatul va fi unul foarte inestetic. Ca si in cazul camasilor, daca observati cute inestetice, asezati pantalonul pe umeras si folositi aburii pentru finisare.

Blugii nu ridica mari probleme atunci cand sunt calcati, doar ca temperatura de calcare trebuie sa fie mai mare.

Hainele din tesaturi dificile necesita o atentie deosebita. De exemplu, hainele din matase sunt cele mai elegante insa si cele mai dificil de calcat deoarece acest material este foarte subtire si delicat. Pentru hainele din matase alegeti cea mai scazuta temperatura a fierului de calcat. Hainele de matase vor fi calcate pe dos si evitati sa realizati miscari de frecare asa cum calcati in mod obisnuit, ci pur si simplu presati obiectul vestimentar din loc in loc. Nu calcati cu aburi deoarece exista posibilitatea aparitiei unor mici pete inestetice. Si inul este un material foarte pretentios, insa foarte indragit pe timp de vara. Hainele din in vor fi calcate pe dos la temperaturi ridicate.

Lana este un material foarte dificil care, daca este supus unor temperaturi foarte mari, se poate distruge. Calcati hainele din lana la temperaturi mici si evitati sa calcati direct pe tesatura, indicata ar fi utilizarea unei bucati de bumbac, intre obiectul vestimentar din lana si fierul de calcat.

Hainele din material sintetic vor fi umezite inainte de calcare, iar temperatura va fi de sub 50 º C.
Pentru ca hainele dumneavoastra sa nu se sifoneze si sa isi pastreze intact aspectul, depozitarea corecta a acestora reprezinta un pas important. Aranjati hainele pe umerase si evitati sa le amplasati intr-un loc inghesuit.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.