Garsoniera reprezinta locuinta ideala pentru persoanele care traiesc singure sau pentru tinerele cupluri si, chiar daca spatiul este destul de mic, asta nu inseamna ca o garsoniera nu poate fi amenajata dupa propriul plac. De aceea, in randurile care urmeaza, va vom prezenta cateva idei interesante pentru amenajarea unei garsoniere.
Poate multi dintre dumneavoastra considera ca, daca spatiul este mai mic, atunci amenajarea sa este mult mai simpla. Insa, aceasta afirmatie este total eronata deoarece singura camera a acestei locuinte trebuie sa fie si living, si dormitor, si camera de studiu sau relaxare si, pe langa aspectul functional, trebuie sa il indeplineasca si pe cel estetic pentru a se atinge confortul atat de necesar oricarei locuinte. In acest fel, spatiul trebuie sa fie utilizat corespunzator si inainte de amenajarea propriu-zisa a garsonierei puteti realiza un plan al acesteia.
• Un lucru este sigur; amenajarea unei garsoniere trebuie sa fie caracterizata inainte de toate prin simplitate si rafinament, deoarece un design mult prea complex ar crea o atmosfera incarcata, iar dumneavoastra nu va veti simti deloc confortabil intr-o locuinta inundata de o multitudine de obiecte. Asadar, alegeti un design modern, caracterizat prin simplitate si liniaritate, un desing traditional, clasic sau vintage nefiind deloc potrivit unei locuinte atat de mici.
• Gestionarea spatiului este, de asemenea, un aspect foarte important de care trebuie sa tineti cont atunci cand amenajati o garsoniera.
• Culorile pot face minuni in ceea ce priveste desingul interior. Alegerea corecta a culorilor si a combinatiilor de culori poate face ca un saptiu sa para mult mai deschis. Daca doriti sa creati o atmosfera intima si sa adoptati un design clasic, puteti alege cu incredere culorile pastelate, discrete care vor mari vizibil spatiul. Puteti combina culorile pale cu albul in asa fel incat sa creati impresia ca spatiul este mai mare. Daca sunteti o persoana mai energica si doriti ca acest lucru sa fie exprimat si de designul locuintei, puteti alege culori vii in combinatie cu alb sau nuante pastelate pentru marirea spatiului. Nu se recomanda folosirea culorilor inchise pentru o garsoniera.
• Alaturi de culoare, lumina joaca si ea un rol foarte important. Incercati sa folositi perdele si draperii care sa permita luminii naturale sa patrunda in interiorul locuintei.
• Folositi oglinzi pentru a reflecta lumina si pentru a lasa impresia ca spatiul este mai mare.
• Alegerea parchetului este, de asemenea, un pas important. Alegeti culori deschise si cat mai naturale pentru parchet. Evitati sa folositi mocheta deoarece aceasta se poate murdari foarte repede.
• Daca spatiul va permite puteti crea dintr-o singura incapere doua camerei. Si nu oricum. Pe mijloc puteti amplasa un dulap despartitor pe care sa il folositi pentru depozitarea diverselor obiecte sau pentru amplasarea cartilor sau a decoratiunilor. De o parte a dulapului puteti crea un spatiu ideal pentru relaxare, amplasand o canapea, o masuta de cafea si decoratiunile potrivite, pentru ca pe partea urmatoare sa amplasati patul in care va veti odihni.
In acest fel, spatiul va fi optimizat. Insa, daca incaparea nu permite folosirea acestui mic truc, veti putea profita de spatiul de pe verticala. Alegeti o biblioteca inalta pentru a avea suficient spatiu de depozitare. Tot pe verticala puteti opta pentru un pat “la inaltime”. Realizati un spatiu inedit pentru a va petrece timpul libe,r iar patul il puteti suspenda, scarile putand reprezenta ideale cutii pentru depozitare. Aspectul va fi cu siguranta unul deosebit iar spatiul va fi optimizat.
• Mobilierul multifunctional este mai mult decat necesar pentru o astfel de locuinta. De exemplu, in cele mai multe dintre cazuri, canapeaua extensibila se va transforma pe timp de noapte intr-un pat foarte comod. Alegeti dulapurile potrivite care sa ofere suficient spatiu de depozitare.
• Amplasarea mobilierului joaca, de asemenea, un rol important pentru optimizarea spatiului. Pentru a obtine un decor functional, incercati sa delimitati fiecare portiune a incaperii, incercand sa creati mai multe centre de interes care sa atraga atentia. Nu uitati ca singura camera a garsonierei trebuie sa indeplineasca rolul unui living, pe cel al unui dormitor si in acelasi timp trebuie sa fie locul potrivit pentru relaxare. Puteti scoate un colt al incaperii in evidenta fie prin culoare, fie prin amplasarea unor decoratiuni deosebite.
• Pe langa spatiul de odihna sau de relaxare, puteti amplasa si un birou cu un raft inalt in asa fel incat sa creati un deosebit spatiu de studiu. Este de preferat ca acesta sa fie mai retras.
• Un amalgam de obiecte de decor si dezordinea vor face ca atmosfera dintr-o garsoniera sa nu fie deloc placuta, ba chiar sa fie foarte incarcata, lucru care nu este deloc de dorit. Mentinerea ordinii este foarte importanta pentru spatiile mici. Alegeti mici recipiente pentru depozitarea diverselor lucruri (reviste, haine, accesorii) in asa fel incat toate sa fie bine aranjate si gestionate.
• Bucataria unei garsoniere va fi si ea amenajata corespunzator. Pentru aceasta camera, mobilierul functional este de-a dreptul necesar. Mobilierul de bucatarie trebuie sa cuprinda cat mai multe locuri deschise pentru depozitare. Renuntati la greoaiele rafturi suspendate.
Urmand acesti pasi, garsoniera dumneavoastra va deveni spatiul ideal – modern, confortabil si practic.