Timp liberCreșterea păunilor poate deveni o pasiune profitabilă cu multe avantaje

Creșterea păunilor poate deveni o pasiune profitabilă cu multe avantaje

Cresterea paunilor este mai rentabila decat cresterea altor animale de consum, spun ultimele comunicate ale Ministerului Agriculturii, Padurilor, Apelor si Mediului. Cum era de asteptat, aceste pasari sunt mult mai scumpe atunci cand sunt vandute in perechi, pretul unei perechi de adulti ajungand la peste 300 de euro. Aceste pasari exotice se vand foarte bine in exemplare tinere, pretul unei perechi de pauni tineri variind intre 150 si 200 de euro. Un plus al cresterii paunilor sunt si costurile mult mai scazute de crestere decat in cazul altor animale.

Pe deasupra, veniturile in ceea ce priveste cresterea paunilor vin si de la vanzarea penelor acestora si a oualor. Penele sunt de obicei vandute cu 0,5-1 euro bucata, iar ouale ajung sa coste cateva zeci de euro. Penele de paun sunt folosite drept ornamente, la palarii, brose, acesorii, si parti ale acestora ajuta la fabricarea putelor folosite in pescuit. Intr-un an, un exemplar produce aproximativ 250 de pene.

Daca va ingrijorati ca paunii sunt pasari costisitoare pe care nu le-ati putea creste, va inselati. Un numar de 150 de pauni au nevoie anual de hrana ce insumeaza aceleasi costuri precum cele necesare cresterii si ingrasarii pana la 100 de kg a doi porci. In plus, veniturile obtinute prin vinderea acestora sau a penelor ori oualor aduc venituri mult mai mari decat vinderea carnii de porc, astfel ca investitia se amortizeaza si este si profitabila.

Ce avantaje aveti in cazul in care cresteti pauni?

Desi pot parea pretentiosi, paunii sunt la fel de usor de crescut precum celelalte pasari de curte. In general, cresterea paunilor este comparata cu cresterea curcilor. Cand sunt mici, puii de paun au si ei nevoie de multa caldura, insa odata ajunsi la maturitate, acestia rezista bine chiar si in temperaturile scazute de iarna de la noi.

Un avantaj in ceea ce priveste cresterea acestor pasari este ca acestea pot fi comercializate cu totul: pene, oua, exemplar viu si carne. Carnea dulce a paunului este adesea considerata o mica delicatesa. Cele mai mari venituri vin insa de la comercializarea exemplarelor vii.

Afacerea cresterii de pauni poate incepe de la o singura pereche sau de la un numar mic de exemplare vii. Pentru a creste cinci exemplare (o familie de un mascul si patru femele) aveti nevoie de un teren de circa 50-100 mp fara a fi nevoiti sa faceti amenajari speciale, ci doar un adapost modest in care pasarile sa poata trai atat noaptea, cat si pe timp de iarna. Bineinteles, veti avea nevoie si de multa pasiune pentru a creste aceste frumoase pasari exotice.

Costurile cresterii paunilor sunt relativ mici, aceste pasari nu necesita hrana speciala, iar preturile la care se vand exemplarele – fie ele adulte sau tinere – sunt destul de mari comparativ cu alte pasari. In plus, chiar si ouale sau penele vandute justifica pe deplin aceasta „afacere” a gestionarii unei ferme de pauni. Tot ce va trebuie este o pasiune pentru pasari si spatiul necesar cresterii acestora. Cu o mica investitie intr-o familie de pauni puteti face profit si creste niste pasari maiestuoase pe care toata lumea iubeste sa le priveasca.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.