Sarcină & BebeEste afectată fertilitatea în cazul unui uter retrovers? Vezi ce spun cercetările

Este afectată fertilitatea în cazul unui uter retrovers? Vezi ce spun cercetările

Fertilitatea in cazul unui uter retrovers nu este in general afectata! Se spune ca un uter retrovers implica dificultatea de a ramane insarcinata si de a duce la bun sfarsit o sarcina – nu este adevarat, in special in conditiile in care uterul retrovers nu se combina cu anumite afectiuni. Un uter retrovers nu reprezinta o boala, ci este o pozitionare diferita, in spate, a uterului.

Asadar, fertilitatea in cazul unui uter retrovers este de cele mai multe ori neafectata. Organismul femeii are un ciclu lunar normal, producand ca si orice alt organism feminin ovule pregatite de a fi fertilizate.

In primul rand, sa vedem ce este concret un uter retrovers. In mod normal, uterul este pozitionat deasupra vezicii urinare, inclinat usor inspre fata. Insa uneori, acesta poate fi orientat nu inspre fata, ci inspre spate, spre posterior – retrovers. Cateodata, acesta poate fi inclinat si in parti – dreapta sau stanga.

Din nastere

In multe dintre cazuri, o femeie are uterul pozitionat retrovers din nastere, aceasta fiind o conditie congenitala.

Menopauza

La unele femei, uterul isi schimba pozitia la menopauza, din cauza slabirii acelor ligamente ce il sustin.

Sarcina

Dupa o sarcina, marimea si greutatea uterului cauzeaza aceeasi slabire a ligamentelor si pozitionarea in spate a uterului. Invers, se poate intampla ca la o femeie care avea inainte de sarcina un uter retrovers, acesta sa isi ia o pozitie normala.

Diverse afectiuni: tumori, diverse rani (operatii chirurgicale, avorturi), endometrioza, infectia trompelor uterne sau boala pelvina inflamatorie pot cauza un uter retrovers.

Afectiuni

Fertilitatea in cazul unui uter retrovers nu este afectata decat in prezenta anumitor afectiuni ce au cauzat si pozitionarea uterului: rani in zona pelviana, infectia trompelor uterine sau boala pelvina inflamatorie pot cauza infertilitatea femeii sau dificultatea de a ramane insarcinata.

Uterul retrovers congenital

In schimb, daca pozitionarea retroversa a uterului este prezenta din nastere sau este cauzata de o sarcina anterioara si nu de afectiuni fiziologice, fertilitatea nu este influentata deloc. Se spune ca dificultatea consta in faptul ca uterul si colul uterin sunt pozitionate inspre spate, facand dificil traseul spermatozoizilor spre ovul.

Acest fapt nu a fost dovedit, existand femei care raman insarcinate usor chiar cu un uter retrovers. Chiar daca ar fi adevarat si traseul spermatozoizilor a fi mai dificil, este de ajuns ca unul sa isi gaseasca drumul si sa fertilizeze ovulul (calitatea ovulului nu este in nici un caz afectata de pozitia uterului). Nu este adevarat ca o femeie cu uter retrovers ramane mult mai greu insarcinata, nici ca trebuie sa adopte neaparat anumite pozitii sexuale favorabile conceptiei.

Uterul retrovers in cazul sarcinii

Cand se vorbeste despre fertilitate in cazul unui uter retrovers, o ingrijorare consta nu in dificultatea de a ramane insarcinata, ci in dificultatea de a duce sarcina la bun sfarsit. O femeie care are uter retrvers, dar fara sa sufere de afectiuni ale zonei pelviene poate ramane insarcinata. Insa cum se desfasoara sarcina? Vestea buna este ca in multe cazuri (majoritatea), pozitia uterului nu afecteaza sarcina si dezvoltarea fatului, tocmai pentru ca marirea si greutatea crescuta a uterului in timpul sarcinii fac ca acesta sa se pozitioneze inspre fata, normal.

Astfel, uterul isi schimba in timpul sarcinii pozitia inclinandu-se in fata, fatul se dezvolta normal si se naste fara vreo malformatie. Totusi, in unele cazuri, mai rare, uterul se mentine in pozitia retroversa si poate afecta dezvoltarea si cresterea fatului – ceea ce poate determina si pierderea sarcinii. De aceea, odata ramasa insarcinata, o femeie cu uter retrovers trebuie sa fie sub supravegherea constanta a medicului, care va urmari evolutia sarcinii.

Concluzie: un uter retrovers nu este o boala, insa poate fi cauzat, atunci cand nu e o conditie congenitala, de o boala sau afectiune a zonei peliviene. In aceste cazuri – cand e cauzat de afectiuni – fertilitatea in cazul unui uter retrovers este afectata nu de pozitia acestuia, ci de boala care a cauzat-o.

In schimb, in majoritatea cazurilor – atunci cand uterul retrovers este prezent de la nastere, aceasta conditie nu prespune dificultati sau tratament medical. Unele femei acuza dureri la menstruatie sau in timpul sexului – dar nu este o regula generala. Daca ai fost diagnosticata la un examen medical cu un uter retrovers, aceasta nu te impiedica in mod normal sa incerci sa ramai insarcinata si sa duci sarcina la bun sfarsit – insa doar sub supravegherea medicului!

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.